Нітрати в ранніх овочах: як їх зменшити та не отруїтися?

Для значної кількості людей слово “нітрат” – це синонім отрути. Чи дійсно це так? І чи такі страшні ті нітрати?

Нітрати – це солі азотної кислоти, які є основою багатьох добрив, що вносяться в ґрунт. При недотримані норми внесення добрив, нітрати можуть накопичуватися у великій кількості в овочах та фруктах. Як можна зменшити споживання нітратів в ранніх овочах та фруктах розповість лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.

"Ранні овочі, які вирощені в теплицях часто містять більшу кількість нітратів, ніж ті, що вирощені на відкритих грядках. На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай, " - зазначила Валентина Курило.

Де містяться нітрати?

Найбільше: ранні огірки, капуста, редис, редька, петрушка, селера, зелена цибуля, кріп, шпинат, кабачки, буряк, дині.

Найменше: баклажани, томати, цибуля ріпчаста, часник.

Як визначити нітрати?

 «На око» визначити кількість нітратів у плодах неможливо. Однак про їх надмірний вміст можуть говорити надто яскраве і ідеально рівномірне забарвлення, гігантські розміри, товста і тверда шкірка

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем із нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні.

"Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду. Вони викликають загальне отруєння організму. Особливо небезпечні нітрати для маленьких дітей."

Як зменшити вплив нітратів на здоров’я?

- Намагайтеся вживати менше овочів та зелені з першого врожаю.

- Запам’ятайте, що найнебезпечніші-це весняні овочі, особливо ранній редис. При покупці коренеплодів пам’ятайте, що якщо серед них зустрічаються лопнувші, розсічені і зіпсовані плоди-це найнебезпечніші овочі в яких нітрати вже перейшли в нітрити.

"В овочах та фруктах нітрати також накопичуються нерівномірно. Так, у шкірці огірків і редиски нітратів більше на 70%, у капусті найбільше нітратів (на 30%) – у качанчику. У моркві більше нітратів міститься у серцевині."- говорить Валентина Курило.

Перше і найпростіше очищення овочів від нітратів -обов’язково все ретельно очищайте від шкірки і промивайте. Такі овочі вже втрачають десяту частину нітратів.

Найбільше нітрати накопичуються у шкірці плодів і в черешках листя . У моркви безжально обрізайте по 1 см з обох кінців, а якщо у неї біла товста серцевина викидайте, не замислюючись.

У всіх овочів зрізайте шкірку і місце прикріплення до стебла. Це найнебезпечніші частини.

У зелені в їжу використовуйте тільки листя, стебла викидайте, не замислюючись.

Нітрати добре розчиняються у воді. Якщо є час і бажання, замочуйте овочі та фрукти в підсолену воду . Перед вживанням необхідно добре промивати овочі, замочування на 15-20 хвилин, зелень – 1 година, періодично міняючи воду.

Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання.

При варінні овочів, зливайте перший окріп, поваривши їх 15 хвилин і заливайте нової водою. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.

Зрозуміло, варіння годиться тільки для коренеплодів – картоплі, моркви та буряків.

За вмістом нітратів більш безпечні квашені овочі. У квашених овочах всі нітрати переходять в розсіл.

 Їжте тільки ті частини, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.

Зберігайте овочі та фрукти в холодильнику, попередньо вимивши їх, – при зберіганні в теплі рівень нітратів підвищується.

 Не рекомендується купувати фрукти і овочі, нехарактерні для даної пори року. Наприклад, кавуни і дині в природних умовах не визрівають раніше серпня. Купувати їх в травні або червні не треба, тому що ймовірність перевищення нітратів занадто висока.

 Ці прості способи допоможуть вам знизити небезпечну кількість нітратів та інших шкідливих компонентів

Можна придбати нітрат-тестери. Але ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

 Джерело: Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

Статистика

Всего тем на форумах 181940
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 65100
Последний зарегистрированный пользователь beredis

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.