Сьогодні важко уявити життя без полімерних матеріалів та виробів з них. Такі вироби використовуються практично у всіх сферах діяльності людини, контактують з харчовими продуктами, водою. З полімерних матеріалів виготовляються пакувальні вироби, а також одноразовий посуд.
Перш ніж запустити полімери в масове виробництво, не один рік вивчаються їх вплив на людину та властивості в спеціальних лабораторіях. При правильному користуванні вироби з полімерних матеріалів не несуть шкоди здоров’ю людини.
При використанні посуду з полістиролу необхідно бути досить обережними. Безпечні для здоров»я вироби на зовній поверхні дна мають маркування “РS”. Такий посуд легко відрізнити: він хрусткий і ламається.
Про шкідливі властивості пластику розповіла Лариса Силкіна - завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб: «Особливо небезпечним є використання пластикового посуду для гарячої їжі. При температурі понад 60 градусів Цельсія з деяких видів пластику виділяється стирол, який може викликати порушення нервової системи, алергічні реакції та навіть рак».
Пластиковий посуд - небезпечний для здоров'я. Такого висновку дійшли тайванські вчені з Медичного університету Гаосюн. Вони стверджують, що високі температури у такому посуді призводять до виділення шкідливої речовини - маламіну. А це, в свою чергу, призводить до утворення каменів у нирках. Отримані достатні докази канцерогенності меламіну на експериментальних тваринах в умовах, коли він призводить до утворення каменів у сечовому міхурі.
Існує думка, що вироби з пластику і полімерних матеріалів можна використовувати неодноразово. Це невірно, оскільки, як зазначає Лариса Силкіна, одноразовий посуд і упаковка тому і називається одноразовою, бо харчові продукти, вода, що зберігаються у пластиковій тарі, використовується тільки один раз.
Якщо ви придбали, наприклад, газовану воду в пластиковій пляшці і випили її, пляшку необхідно викинути у сміттєвий контейнер для пластику.
Не варто використовувати її як посудину для зберігання молока, компоту, квасу тощо.
Аби зменшити ризики для здоров'я при використанні пластикових виробів у побуті, не використовуйте одноразовий посуд для гарячої їжі та напоїв та не зберігайте їжу в пластиковій тарі протягом тривалого часу. Будьте обачними - не купуйте пластикові вироби сумнівної якості.
Намагайтеся мінімізувати використання пластивкових виробів у побуті – обирайте альтернативи пластикового посуду: скляний, керамічний, дерев’яний посуд або паперову упаковку.
Крім того, важливо пам'ятати, що пластик дуже довго розкладається в природі. Тому, щоб не забруднювати навколишнє середовище, необхідно правильно утилізувати пластикові відходи.
Пластикові вироби можуть бути безпечними для нашого здоров'я, якщо використовувати їх правильно. Однак, щоб повністю виключити ризики, краще замінювати пластикові вироби на альтернативи з більш безпечних матеріалів.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
Спалюючи сухі залишки рослинності, люди часто не замислюються над тим, до яких наслідків це може призвести. А загрози чималі і...