Важливість вітаміну D для здоров'я вагітних жінок та розвитку плода

Вітаміни відіграють ключову роль у функціонуванні нашого організму. Серед них вітамін D виділяється своїм унікальним механізмом дії.

Його важливість включає підтримку імунної, кісткової, нервової, м'язової та кровоносної систем, а також стимулює регенерацію печінки.

Дефіцит вітаміну D під час вагітності

Вагітні жінки, які не отримують достатньої кількості вітаміну D під час вагітності, мають особливий ризик дефіциту вітаміну D. Під час вагітності потреба у вітамінах і макроелементах зростає, а низький рівень вітаміну D може збільшити ризик ускладнень, таких як передчасні пологи, гестаційний діабет або прееклампсія. Дізнайтеся більше про вітамін D на elevit.com.ua, де детально розписано про його роль в період вагітності.

Роль вітаміну D у розвитку плода

Вживання вітаміну D3 під час вагітності сприяє нормальному росту скелета плода. Дефіцит цього вітаміну може призвести до затримки росту плода, що пов'язано з меншим розміром дитини порівняно з її внутрішньоутробним віком (SGA).

Яку функцію відіграє вітамін D під час вагітності?

Однією з двох форм вітаміну D, поряд з вітаміном D2, що міститься в деяких рослинах і дріжджах, є вітамін D3. Його синтез відбувається переважно в шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання сонячного світла.

Його роль в організмі не варто випускати з уваги, особливо при вагітності. Тим більше, що він важливий як для матері, так і для плоду. У випадку з організмом вагітної жінки роль вітаміну D в основному зосереджена на зниженні ризику ускладнень вагітності, таких як:

  • - прееклампсія;

  • - інфекції;

  • - гестаційний діабет;

  • - ризик переривання вагітності шляхом кесаревого розтину.

Крім того, вітамін D відіграє важливу роль в підтримці ембріона. Впливаючи на нормальний метаболізм кальцію, він також важливий для підтримки правильного загального розвитку плода. Він регулює рівень секреції багатьох плацентарних гормонів і зменшує вироблення прозапальних цитокінів – іншими словами, допомагає підтримувати вагітність належним чином. Впливає на нормальний розвиток дитини на більш пізніх етапах життя.

Не можна обійти увагою властивості вітаміну D під час вагітності для самого плоду. Він виявляється настільки ж важливим для його правильного розвитку, як вітамін D3 для новонародженого або вітамін D3 для дитини шкільного віку. Крім того, що він має важливий вплив на нормальний розвиток кісток, він також бере участь у формуванні інших систем:

  • - імунної;

  • - м'язової;

  • - кровоносної;

  • - нервової системи.

Крім того, він бере участь у нормальному функціонуванні підшлункової залози та контролі вуглеводного обміну – і тому допомагає запобігти ожирінню.

Однією з двох форм вітаміну D, окрім вітаміну D2, що міститься в деяких рослинах і дріжджах, є вітамін D3. Його синтез в основному відбувається в шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання сонячного світла.

Література

1. Płudowski, P. i in.; Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients 2023, 15, 695.

2. Zittermann A, Schleithoff SS, Koerfer R: Vitamin D insufficiency in congestive heart failure: why and what to do about it? Heart Fail Rev 2006; 11(1): 25-33.

3. Schleithoff SS, Zittermann A, Tenderich G et al.: Vitamin D supplementation improves cytokine profiles in patients with congestive heart failure: a doubleblind, randomized, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr 2006; 83(4): 754-759.

®

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.