Скандал з перейменуванням у Дніпрі: як міськрада обурилася на обласну військову адміністрацію

У Дніпровській міській раді шукають спосіб скасувати перейменування топонімів

Чергова хвиля перейменувань у Дніпрі викликала серйозний скандал. Мешканці міста обурені тим, що в обласному центрі перейменували цілий район, міст і навіть раніше перейменовану вулицю, а їхньої думки не спитали. Міська влада запевняє, що не брала в цьому участі і ці новини Дніпра виходять не від них, а депутати Дніпровської міської ради навіть підготували відповідне звернення. Тобто галасу вийшло багато.

Як зазначає інформаційне видання «Відомо», загалом по області було перейменовано 290 топонімів. І серед загального списку дуже багато спірних змін назв, до яких дніпряни вже звикли. Відтепер Амур-Нижньодніпровський район називається Нижньодніпровський, а Амурський міст має назву Старий. Навіть вулицю Фабра, яка з’явилася на мапі міста не так давно, теж перейменували. Тепер вона має носити ім’я Лазаря Глоби, іменем якого названий парк у центрі Дніпра. Відповідне розпорядження щодо цих та багатьох інших назв вулиць в області підписав голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За словами міського голови Дніпра Бориса Філатова, в умовах війни такі речі роз'єднують людей і створюють напругу у суспільстві. Особливо вважаючи, що це перейменування стало сюрпризом навіть для місцевої влади. І хоча, узгоджували це в ОВА, весь гнів мешканці Дніпра спрямували на мерію, змушуючи міського голову виправдовуватися.

Наприклад, Філатов здивувався, з якого дива обласну владу не влаштовує 152-а стрілецька дивізія, яка під час Другої світової звільняла Дніпро від німецьких загарбників. І не можна просто за чиєюсь примхою взяти і стерти її з мапи Дніпра. Тобто мер взяв курс на пряме протистояння в цьому питанні з ОВА.

Але на цьому історія не закінчується. За словами Філатова, зараз у мерії в пошуках законного механізму, аби зупинити перейменування і все ж таки дати змогу територіальній громаді висловити свою думку.

Наприклад, у своїй заяві депутатській корпус міськради пропонує усім жителям міста звертатися з приводу перейменування до міської та районної рад, але офіційно, щоб депутатському корпусу потім було, що пред’явити в ОВА. Оскільки на даний час саме в обласній військовій адміністрації всі важелі впливу на ситуацію.

®

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.