У Раді хочуть відійти від практики вручення медалей випускникам

Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради визнав недоцільним виготовлення золотих та срібних медалей для випускників шкіл за кошти державного бюджету.

Про це повідомила народна депутатка, секретарка освітнього комітету Наталія Піпа.

У коментарі "УП. Життя" парламентарка пояснила, що наразі чинним законодавством не передбачено обов’язку держави виготовляти відзнаки для випускників шкіл, однак досі на це витрачають мільйони з державного бюджету.

Наразі нагородження здобувачів освіти – повноваження шкіл. Водночас золоті та срібні медалі продовжували виготовляти за державний бюджет на підставі наказу Міністерства освіти і науки України, який врегульовує цю процедуру.

Вона зауважила, наявність медалей у випускників шкіл не дає їм переваги для вступу до закладів вищої освіти, а залишається лише моральним заохоченням учнів та батьків.

Народні депутати переконані, що процедура подання на медалі та збір інформації створюють додаткову бюрократичну тяганину в закладах загальної середньої освіти.

За останні п’ять років держава виготовила понад 66 тисяч золотих та срібних медалей, говорить Наталія Піпа.

Дані освітнього омбудсмена свідчать, що в 2023 році держава витратила 1,8 мільйона гривень для закупівлі понад 21 тисячі медалей, а в 2022 – 1,77 мільйона.

За даними представників МОН та служби освітнього омбудсмена, які були присутні на засіданні комітету, у 2024 році медалей виготовили вдвічі більше, ніж у 2020-му.

При цьому рівень знань, а також результати іспитів українських школярів за цей час погіршилися через повномасштабну війну та пандемію COVID-19.

"Ми робимо висновок, що кількість медалей не відображає якість освіти", – пояснює народна обраниця.

За словами Наталії Піпи, в державний бюджет на наступний рік початково також закладали видатки для відзнак випускників шкіл – 4,6 мільйонів на золоті медалі та понад 1 мільйон на срібні.

"Ми бачимо статистику: кількість медалей зростає, а якість знань через обставини, в яких змушені навчатися наші діти – падає", – зауважує Наталія Піпа.

За словами депутатки, Міністерство освіти і науки працюватиме над тим, щоб скасувати нормативні документи, за якими держава забезпечує медалями школи.

Очікується, що реалізація цієї рекомендації та скасування видатків на медалі відбудеться в 2024 році.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

Жінки-підприємиці можуть взяти участь у безкоштовній освітній програмі
Учора 08:16

Жінки-підприємиці можуть взяти участь у безкоштовній освітній програмі

Програма «Зростай 2.0» розрахована на жінок, які прагнуть відкрити, розвивати, масштабувати свій бізнес або опанувати нову професію....

Сумська громада здобула статус «Столиця навчання і освіти дорослих»
11.09.2024 16:00

Сумська громада здобула статус «Столиця навчання і освіти дорослих»

Сумська громада стала переможцем конкурсу «Столиця навчання і освіти дорослих» від Громадської спілки «Українська асоціація освіти дорослих» та Представництва DVV...

Затверджено перелік громад за рівнем ризику в системі освіти: що по Сумщині
11.09.2024 11:26

Затверджено перелік громад за рівнем ризику в системі освіти: що по Сумщині

Міністерство освіти і науки України затвердило перелік територіальних громад за рівнем ризику безпеки в системі освіти....

У Бурині за постачання електроенергії школам переплатили 176 тис. грн
06.09.2024 14:17

У Бурині за постачання електроенергії школам переплатили 176 тис. грн

За позовом Конотопської окружної прокуратури рішенням суду визнано недійсними додаткові угоди та зобов’язано ТОВ повернути 176 034,38 грн....

Сумські школи приймуть понад дві тисячі першокласників
30.08.2024 16:39

Сумські школи приймуть понад дві тисячі першокласників

На засіданні Ради оборони Сумської області ухвалене рішення щодо організації навчання у школах і дошкільних закладах, обов’язкова умова – наявність...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.