У США сенатори закликали визнати рф державою-спонсоркою тероризму

Підписання угоди про партнерство між росією та Північною Корею та поглиблення військової співпраці між авторитарними країнами має стати остаточним поштовхом для ухвалення у Конгресі США рішення про визнання рфдержавою-спонсоркою тероризму.

На цьому на спільній пресконференції у четвер, 20 червня, наголосили сенатори від обох провідних партій Конгресу США, презентуючи відповідний законопроєкт, пише Голос Америки.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що в доповнення до злочинів, які Росія скоїла в Україні та інших країнах світу, візит Путіна до Північної Кореї є новим викликом і зараз настав "саме той момент" для ухвалення цього законопроєкту:

"Той факт, що він (Путін - ред.) мав достатньо сміливості укласти оборонну угоду з Північною Кореєю... одним із найбільш репресивних режимів на планеті означає, що ми втратили стримування... Я закликаю адміністрацію, враховуючи те, що Путін зробив учора, піти ва-банк і визнати його режим таким, яким він є: державою-спонсором тероризму," – заявив Грем.

Своєю чергою, сенатор-демократ Річард Блюменталь зазначив, що підписана угода між Володимиром Путіном та Кім Чен Ином є "глибоко лякаючою" і "ворожою до США, миру, свободи та справедливості в усьому світі".

"Двоє найбільш автократичних лідерів у світі, які вчиняють звірства, стоять разом і є спонсорами тероризму... Росія заслуговує на те, аби бути в цьому маленькому вибірковому клубі вбивць, що коять звірства," - заявив Блюменталь.

Як зазначають сенатори-автори законопроєкту, за вказівкою Володимира Путіна уряд Росії "сприяв і продовжує сприяти актам міжнародного тероризму проти політичних опонентів, іноземних громадян та інших країн".

У передумовах, які кваліфікують Росію як державу-спонсорку тероризму, сенатори зазначають зокрема "незаконне вторгнення в суверенну Україну у 2022 році, що призвело до жорстокого вбивства тисяч невинних цивільних осіб".

Крім цього, до переліку доказів терористичної діяльності РФ сенатори пропонують внести отруєння кандидата у президенти України Віктора Ющенка у 2004 році, отруєння колишнього офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка у 2006 році, збиття на Донеччині рейсу 350 Malaysia Airlines у 2014 році, підтримку авіабомбардування Алеппо в Сирії у 2016 році, отруєння колишнього російського військового офіцера та британського подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки у Великій Британії у 2018 році та смерть у 2024 році російського опозиціонера Олексія Навального.

На запитання журналістки Голосу Америки Катерини Лісунової, коли саме відповідний законопроєкт можуть винести на голосування, сенатори відповіли, що це станеться "скоріше, ніж пізніше".

"Прогнози щодо часу є досить небезпечними в Сенаті Сполучених Штатів", – додав Блюменталь.

Водночас, за його словами, наразі в Конгресі є двопартійна підтримка законопроєкту про визнання Росії державою-спонсором тероризму:

"Цей законопроєкт є двопартійним і в нього є інші підписанти. І для мене це пріоритет, бо я особисто бачив, що Росія зробила в Україні."

Сенатор-демократ зазначив, що щодо документа також відбувається співпраця з адміністрацією президента США.

"Я розмовляв з адміністрацією щодо цього документа. Вони, безумовно, симпатизують нашим цілям. Ми попрацювали над деякими пунктами. Ми плануємо продовжувати з ними (адміністрацією, - ред.) працювати. Але я думаю, що зараз нам час рухатися вперед," – зазначив Блюменталь.

Ліндсі Грем, коментуючи узгодження законопроєкту з Білим домом, додав, що не вважає визнання Росії державою-спонсоркою тероризмом провокативним кроком з боку Вашингтона.

"Я думаю, що ми діємо раціонально... Якщо ви хвилюєтеся, щоб не бути занадто провокативними щодо Росії, перестаньте хвилюватися. Припиніть хвилюватися! Ви не надто провокативні. Нам потрібно виграти, коли справа стосується Росії. І останній справжній засіб у наборі інструментів, який ми можемо використати, – це визнання Росії державою-спонсоркою тероризму."

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

До нового пакету санкцій ЄС увішли 116 фізичних та юридичних осіб
25.06.2024 12:16

До нового пакету санкцій ЄС увішли 116 фізичних та юридичних осіб

Рада ЄС затвердила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у відповідь на агресію Росії проти України, йдеться в повідомленні...

До пожежі на металургійному заводі в Берліні причетна росія
21.06.2024 15:35

До пожежі на металургійному заводі в Берліні причетна росія

До великої пожежі на металургійному заводі Diehl Metall Applications у Берліні, яка сталася на початку травня, причетна росія....

До Олімпійських ігор не допустили 17 білоруських та російських спортсменів
19.06.2024 15:52

До Олімпійських ігор не допустили 17 білоруських та російських спортсменів

Україна ініціювала процес виключення з учасників Олімпійських ігор тих спортсменів, які публічно висловлюють підтримку війні проти України, путіну та російській...

Канада розширює санкції проти росії
14.06.2024 15:35

Канада розширює санкції проти росії

Канада запроваджує додаткові санкції через російську повномасштабну агресію в Україні – про це повідомила міністерка закордонних справ країни Мелані Жолі...

П’ять країн ЄС підсилять контроль виконання санкцій проти росії
11.05.2024 16:02

П’ять країн ЄС підсилять контроль виконання санкцій проти росії

П’ять країн Європейського союзу (ЄС) уклали угоду у Вільнюсі з метою зміцнення моніторингу санкцій проти російської федерації....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.