Від початку року 215 символів тоталітарного режиму та російської імперської політики втратили статус пам’ятки культурної спадщини

Протягом 2024 року статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення втратили 215 пам’ятників, які є символами комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики.

Міністерство культури та інформаційної політики України своїми наказами за поданнями обласних військових адміністрацій з Державного реєстру нерухомих пам’яток України вилучило 4 пам’ятки культурної спадщини у Житомирській, Черкаській та Рівненській областях, повідомили в Мінкульті.

Крім того, МКІП видало накази про визнання пам’яток такими, що не підлягають занесенню до Реєстру пам’яток культурної спадщини, взятих на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності Закону «Про охорону культурної спадщини» у м. Києві, Закарпатській, Київській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій, Волинській, Житомирській  областях. Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам’яток, а у 2024 – вже 211.

У 2023 МКІП надало дозволи на переміщення 31 пам’ятки місцевого значення задля очищення публічного простору, а за 4 місяці 2024 – 5. Спільно з Українським інститутом національної пам’яті МКІП продовжує системно опрацьовувати отримані від обласних та Київської міської військових адміністрацій пропозиції, аби підготувати потрібні проєкти актів.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.