Чим небезпечний кашлюк і як запобігти хворобі

Кашлюк — це інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке передається під час кашлю або чхання. Проявляється у тривалих нападах сильного кашлю.

Через зростання в Україні захворюваності на кашлюк в НСЗУ нагадують, чим небезпечне захворювання та як йому запобігти.

Захворювання є особливо небезпечним для дітей до 1 року життя через важкий перебіг із частими зупинками дихання та ускладненнями. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важче, є високий ризик смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно знесилює організм.

 Хвороба зазвичай починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.

Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватися гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятися — але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Але захворюванню можна запобігти.

Захистом є вакцинація.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Щеплення проводять вакциною АКДП, яка захищає одразу від трьох хвороб: кашлюку, дифтерії і правця. Вакцинація безоплатна.

Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

На Сумщині посилять імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правця
14.08.2024 09:07

На Сумщині посилять імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правця

Про епідеміологічну ситуацію на Сумщині, вакцинацію відповідно до Національного календаря щеплень, наявність безкоштовних вакцин для дітей та дорослих в області,...

У Кролевецькій громаді зареєстрували випадок кашлюку
10.06.2024 15:15

У Кролевецькій громаді зареєстрували випадок кашлюку

Про це повідомила лікар-епідеміолог Конотопського районного відділу Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Лукаш....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.