Третина всіх витрат бюджету рф піде на війну - британська розвідка

Війна, розв’язана країною-агресором рф, негативно впливає на російську економіку. Рубль знецінюється, а інфляція прискорюється.

Оскільки рф нарощує витрати на оборону, ризик перегріву російської економіки залишається досить високим. Про це повідомляє розвідка Великої Британії, інформує delo.ua.

Зазначається, що центральний банк росії підвищив відсоткову ставку на 1% до нової базової ставки 16%, що стало вже п'ятим підвищенням з липня 2023 року, коли базову ставку встановили на рівні 6,5%.

За даними розвідки, інфляція в Росії продовжувала прискорюватися наприкінці 2023 року, піднявшись до 7,5% у річному вимірі в листопаді проти 6,7% у жовтні.

Загалом, інфляція у 2023 році, за оцінками російської статистичної служби, становитиме 7,4%, що майже вдвічі перевищує прогнози Центробанку рф.

"Триваюче вторгнення росії в Україну, з високою ймовірністю, негативно вплине на перспективи російської економіки", - прогнозують у розвідці.

Там додають, що оскільки росія нарощує витрати на оборону за рахунок інших сфер, ризик перегріву російської економіки залишається вірогідним.

Лідер країни-агресора рф володимир путін підписав закон про рекордний військовий бюджет Росії. Витрати на армію та ВПК складуть вперше з радянських часів третину всіх витрат країни.

На оборону витратять 10,775 трлн рублів (120 млрд доларів). Це на 70% більше, ніж у 2023, і втричі вище за показники довоєнного 2021 року.

Частка військових видатків у бюджеті 2024 року досягне 29,5%. У 2023 році це було 19%, а минулого 17%.

Крім того, 3,338 трлн рублів Росія витратить за статтею «національна безпека» (бюджет МВС, росгвардії, спецслужб та системи ФСВП). Таким чином, сумарно на силові структури буде витрачено майже 40% бюджету.

При цьому рф урізає витрати на підтримку національної економіки та малого бізнесу, фінансування освіти та медицини буде заморожено.

Але на рекордному рівні залишиться фінансування державної пропаганди – 121,3 млрд рублів.

Щоб звести кінці з кінцями, уряд пустить «під ніж» витрати на підтримку національної економіки: вони зменшаться з 4,125 до 3,889 трлн рублів. 

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

У Польщі вивчатимуть вплив росії та білорусі на життя країни
11.05.2024 18:33

У Польщі вивчатимуть вплив росії та білорусі на життя країни

У Польщі підготували законопроєкт, відповідно до якого буде створена комісія Сейму щодо розслідування впливів росії та білорусі на політичне життя...

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій визнав путіна нелегітимним президентом
25.04.2024 16:19

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій визнав путіна нелегітимним президентом

У четвер, 25 квітня, Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій закликав держави-члени ЄС та міжнародну спільноту не визнавати результати президентських...

Hugo Boss продає бізнес в росії
25.04.2024 09:16

Hugo Boss продає бізнес в росії

Російська урядова комісія з продажу іноземних активів схвалила продаж мережі німецького будинку моди Hugo Boss....

Литовців закликають уникати подорожей країнами, в яких багато російських туристів
19.04.2024 10:13

Литовців закликають уникати подорожей країнами, в яких багато російських туристів

Міністерство закордонних справ Литви закликало своїх громадян бути обережними під час вибору напрямків для подорожей, запропонувавши їм віддавати перевагу місцям,...

У Німеччині знайшли 161 викрадену росією українську дитину
18.04.2024 09:55

У Німеччині знайшли 161 викрадену росією українську дитину

У співпраці з німецькими колегами українським правоохоронцям вдалося встановити на території Німеччини 161 українську дитину, викрадену Росією....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.