Недоказова реабілітація: ультразвук

МОЗУ застерігає вірити у «магічні» властивості звукових коливань. Фактично, цей апарат має всього два фактори дії: тепловий і механічний. Втім, жоден із них не гарантує клінічний результат під час лікування чи реабілітації пацієнтів. 

Але, як зауважують в Міністерстві охорони здоров’я Україні, на це зважають не всі, й досі можна знайти безліч «експертів», які переконують у всесильності ультразвукової терапії. Зокрема, вони твердять про її дієвість у разі:

лікування захворювань опорно-рухового апарату (артрити, артрози);

свіжих і давніх переломів;

контрактур мʼязів;

хронічних захворювань нервової системи;

хвороб ЛОР-органів;

відновлення після пластичних операцій на обличчі тощо.

Всього 8-10 процедур буцімто позбавляють від багатьох проблем. Не потрібно ні вправ, ні медикаментозного лікування – лише чудодійний апарат та віра в диво.

Як наші пращури наділяли природні явища магічними властивостями, так і деякі науковці кількадесят років тому звеличували ультразвукову терапію та приписували їй невластиві характеристики. Зокрема, заявляли про її позитивний вплив на симптоми хвороб, здатність пришвидшувати процес загоєння ран та незамінність у випадку деяких патологій м’яких тканин. Втім, якість доказів у переважній більшості подібних випадків – вкрай низька. Адже там відсутні контрольні групи. А отже, зрозуміти ефективність ультразвуку, порівняно з плацебо – неможливо.

Водночас сучасні дослідження щодо дієвості ультразвуку – більш скептичні. Позаяк демонструють, що довгострокові переваги від його застосування – мінімальні. Й ефективність самого методу майже не відрізняється від фіктивного ультразвука. Тобто муляж приладу або апарат, не підключений до мережі, демонструє схожий на свого реального побратима результат.

Зокрема, до подібних висновків прийшла й Наомі Чінн із відділу спортивного здоров’я та фізичних вправ британського Університету Халла (Departments of Sport health and Exercise Science University of Hull). Разом зі своїми колегами вона проаналізувала ефективність терапевтичного ультразвуку під час лікування пошкоджень м’яких тканин. Висновок – невтішний. Доказів виявилося недостатньо. З семи якісних досліджень, які вдалося знайти Чінн і команді в базах даних PubMed та Cochrane, лише два продемонстрували бодай мінімальну клінічну користь від лікування пошкоджених м’яких тканин за допомогою ультразвуку.

Занадто далеко від доказовості й різновид ультразвукової терапії – фонофорез. Він передбачає використання ультразвуку для доставки терапевтичних препаратів, нібито покращуючи їх поглинання та проникнення через шкіру. В теорії, фонофорез із застосуванням протизапального гелю має полегшувати біль і зменшувати запалення у разі багатьох захворювань опорно-рухового апарату. На практиці ж доказів, що підтверджують його ефективність, – недостатньо. Особливо в контексті лікування симптоматичного остеоартриту колінного суглоба.

Огляд літератури про вплив терапевтичного ультразвуку на захворювання опорно-рухового апарату нижніх кінцівок теж не додає оптимізму. З 15 досліджень, включених до огляду, лише одне мало плацебо групу й було визнано високоякісним. І ось в чому його особливість: там не виявили статистично значущої користі ультразвукової терапії для лікування відповідних станів.

Насамкінець, якщо відкрити клінічну настанову «Остеоартрит» і уважно прочитати пункти «Заяви про докази» та «Від доказів до рекомендацій» – можна дійти висновку, що ультразвук не має жодних переваг порівняно з плацебо або 151 видом електротерапії в лікуванні колінного й кульшового остеоартрозу.

Майже все вказує на те, що пацієнт, який нібито отримує користь від ультразвуку, більш імовірно відчуває на собі не фізіологічний ефект, а ефект плацебо. Через відсутність ґрунтовних доказів дієвості цього методу його не слід використовувати як самостійне лікування.

Під час повномасштабної війни, розв’язаної росією, ми не маємо права витрачати дорогоцінний час пацієнтів на неефективні, недоказові методи лікування та реабілітації. Наші люди потребують ефективної медичної допомоги і якісного відновлення.

Нагадаємо, всі послуги з Ддоказової реабілітації – безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Службові собаки-терапевти допомагають пораненим захисникам у реабілітації
22.06.2024 17:51

Службові собаки-терапевти допомагають пораненим захисникам у реабілітації

Правоохоронцям, які беруть участь у бойових діях та отримують поранення завжди надається кваліфікована медична допомога, проте для повноцінного відновлення емоційного...

У Сумах з’явився відкритий реабілітаційний майданчик
03.05.2024 08:04

У Сумах з’явився відкритий реабілітаційний майданчик

З 1 травня розпочав роботу відкритий майданчик для медичної реабілітації, влаштований на території Центральної міської клінічної лікарні...

У Ямполі відкрили «Спортивно-реабілітаційну залу «Sport house»
20.01.2024 13:11

У Ямполі відкрили «Спортивно-реабілітаційну залу «Sport house»

У рамках проєкту «Людський вимір. Ефективне управління за допомогою даних, співпраці та залучення громади» у Ямпільській територіальній громаді відбулося...

На Сумщині працюють над розбудовою мережі реабілітаційних відділень
07.01.2024 12:01

На Сумщині працюють над розбудовою мережі реабілітаційних відділень

Плани та нагальні питання створення нових відділень реабілітації у лікувальних закладах області начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх обговорив...

Сумська лікарня №5 розширила можливості реабілітаційного відділення
15.06.2023 09:03

Сумська лікарня №5 розширила можливості реабілітаційного відділення

На базі комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина» КНП «Клінічна лікарня №5» СМР відкрилися кабінети водолікування, теплолікування, синглетно-кисневої терапії....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.