Температура океанів сягнула найвищого рівня

Найвищого рівня в історії вимірювань цього тижня сягнула температура океанів, вбираючи тепло від кліматичних змін, які завдають шкоди Землі

Про це інформує BBC News з посиланням на Служби з питань зміни клімату ЄС Copernicus.

Середньодобова глобальна температура поверхні моря - 20,96 °C - побила рекорд 2016 року. Це набагато вище середнього показника для цієї пори року.

"Ми піддаємо океани більшому стресу, ніж будь-коли в історії", - вважає доктор Метт Фрост з Плімутської морської лабораторії у Британії, маючи на увазі, як забруднення і надмірний вилов риби також впливають на океани.

Океани регулюють клімат, поглинають тепло і вуглекислий газ, але тепліші води це ускладнюють. Це також впливає на морські види, які шукають прохолоду і харчування. Акули можуть ставати агресивними через теплові хвилі.

"Вода відчувається як ванна, коли ти стрибаєш. Зараз у Флориді широко поширене знебарвлення коралів на мілководних рифах, і багато коралів вже загинули", - говорить докторка Кетрін Леснескі, яка стежить за морською тепловою хвилею в Мексиканській затоці для Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

Учені також стурбовані порою року побитого рекорду.

"Березень повинен бути часом, коли океани в усьому світі найтепліші, а не серпень чи вересень. Той факт, що ми побачили зараз, викликає у мене хвилювання щодо того, наскільки теплішим може стати океан від сьогодні до наступного березня", - каже докторка зі Служби зміни клімату ЄС Copernicus Саманта Берджесс.

Учені вивчають причини надмірного нагрівання океанів, але стверджують, що кліматичні зміни збільшують температуру морів, оскільки вони вбирають більше тепла від парникових газів.

"Чим більше ми спалюємо викопного палива, тим більше надлишкового тепла буде відводитися океанами, а це означає, що тим більше часу знадобиться, щоб стабілізувати їх і повернути туди, де вони були", - пояснює професор Саманта Берджесс.

Повідомляється, що океани нагрілися до рекордного рівня через слабкі природні кліматичні коливання Ель-Ніньо, тобто температура океану підніметься вище середнього в найближчі місяці.

Температурний рекорд був побитий після серії хвиль морської спеки цього року, зокрема у Британії, Північній Атлантиці, Середземному морі та Мексиканській затоці.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

Науковці шукають свідчення про червонокнижних тварин на Сумщині
16.04.2024 17:58

Науковці шукають свідчення про червонокнижних тварин на Сумщині

Науковці просять допомоги в пошуках свідчень щодо природних популяцій хом'яка і бабака у межах Сумської та Полтавської областей...

Найочікуваніше астрономічне явище квітня: повне сонячне затемнення
08.04.2024 13:07

Найочікуваніше астрономічне явище квітня: повне сонячне затемнення

Вже сьогодні, 8 квітня мільйони людей по всій Північній Америці матимуть унікальну можливість спостерігати одне з найрідкісніших астрономічних явищ -...

Через танення льодників сповільнюється обертання Землі - дані дослідження
02.04.2024 10:52

Через танення льодників сповільнюється обертання Землі - дані дослідження

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Nature, свідчить про те, що значне танення полярних льодовиків через зміну клімату має несподіваний наслідок:...

Останнє десятиріччя було найспекотнішим в історії
20.03.2024 10:23

Останнє десятиріччя було найспекотнішим в історії

Середня глобальна температура за останнє десятиріччя була на 1,2 градуса за Цельсієм вищою за середню температуру впродовж 1850–1900 років....

Збитки науковій інфраструктурі внаслідок російської агресії перевищують 1,2 млрд доларів
12.03.2024 13:43

Збитки науковій інфраструктурі внаслідок російської агресії перевищують 1,2 млрд доларів

Вторгнення росії спричинило значні збитки українській державній науковій інфраструктурі, а відновлення її функціональності вимагатиме великих інвестицій....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.