Блоги

Регіональне телебачення на Сумщині вмирає? Як змінився телеринок за час повномасштабного вторгнення

Закриття телекомпанії, брак кваліфікованих кадрів, зменшення або ж і зникнення зовсім власного контенту з ефіру, брак фінансування та ще ряд викликів, які постали перед телеринком в регіоні суттєво змінили його за майже два з половиною роки з початку повномасштабного вторгнення. В регіональних кулуарах, серед місцевих медійників, не стихають чутки і жарти чорного гумору про повну смерть телеринку місцевих мовників, яка ніби-то не за горами. Як виглядає реальна ситуація у фактах і цифрах - розкажу в сьогоднішньому тексті.

Для написання цього блогу я поспілкувалася із представницею Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення в Сумській області, пані Ларисою Якубенко. Моніторинг мовників і змін в їх ефірах, а також - виявлення порушень в роботі, все це є частиною діяльності регіонального представництва. І ще кілька питань поставила Сергію Над’ярному, який очолює департамент комунікацій та інформаційної політики в Сумській ОВА. Тут оголошуються тендери на висвітлення діяльності влади і гроші з обласного бюджету отримують у т.ч. телекомпанії, що для більшості з них є основою бюджету підприємства. А також у 2024 році в Сумській ОВА почали бронювати представників деяких медіа. 

 

Станом на 1 серпня 2024 року на Сумщині мовлять 6 місцевих телемовників (2 на Шосткинщині, по 1 на Охтирщині, Тростянеччині та Конотопщині, у Сумах) та 1 регіональний: ТОВ «ТРК «ВІДІКОН», м. Суми.

На початку червня 2024 ще одна місцева сумська телекомпанія «СТС», яка здійснювала мовлення без використання радіочастотного спектра (кабельне мовлення), звернулася до Національної ради з проханням погодити тимчасове припинення мовлення на строк дії воєнного стану.

Причинами стали обставини, пов’язані з правовим режимом воєнного стану:

  • повна відсутність рекламних надходжень;

  • суттєве скорочення штату через евакуацію частини працівників та мобілізацію відеооператорів та журналістів. 

     

З 6 березня 2024 року місто Суми (вся територія громади) внесли до Переліку територій можливих бойових дій, тому медіа регулятор погодив телекомпанії тимчасове припинення мовлення.

“Нагадаю, що у лютому 2022 року ТОВ «Телекомпанія «СТС» вже тимчасово призупиняла діяльність і потім після деокупації Сумщини поновила її.” - додає Лариса Якубенко.

У становищі, яке описує директор телекомпанії як “жахливе”, знаходиться і ТОВ ТРК “Академ-ТВ” ( виходить в ефір під лого “АТВ”). “Ми маємо мовлення лише в кабелі, від Т2 нас нещодавно відключили за борги перед ТОВ “ЗЕОНБУД”. Вони шалені, це понад 7 млн грн, борг почав накопичуватись потроху ще з 2012 року, при попередньому керівництві. Власник телекомпанії в курсі, але каже що платити не буде. Канал виставили на продаж, за яку ціну - не скажу. Але поки покупців немає.” - розповідає Олександр Тімецький, директор ТРК Академ-ТВ. Додає, що мають підписані договори на висвітлення діяльності з ОВА та Сумською МВА, ще кількома громадами, утім, каже чоловік, що це лише договори, а замовлення на виготовлення сюжетів - немає, отже отримати кошти, фактично - заробити їх, немає. Ходимо на роботу, продукт випускаємо, новини робимо. Але фактично ми волонтеримо. На каналі лишилось працювати менше 10 людей. Настрій - не радісний, а якщо чесно - жахливий.” - зітхаючи каже директор ТРК “Академ-ТВ”. 

 

Поступки і пом'якшення для місцевих мовників: які преференції мають місцеві мовники від Національної ради після введення положення про воєнний стан

“Розуміючи екстремальні умови, в яких працюють українські медіа та важливість збереження українського мовлення, Національна рада протягом війни реалізувала низку рішень для підтримки мовників.  Насамперед тих, хто  працює в прикордонних та прифронтових областях,” - розказує Лариса Якубенко.

Вже в перший день повномасштабного вторгнення медіарегулятор ухвалив рішення, завдяки якому мовники могли вносити тимчасові зміни у програмні концепції мовлення по спрощеній процедурі  - на підставі листа-звернення. У 2022 році цією можливістю скористалися всі телемовники Сумщини. 

Проте, відповідно до вимог нового Закону України «Про медіа» вже на початку 2024 року мовникам, які у 2022 році отримали такі дозволи, необхідно було або повернутися до виконання умов ліцензій на мовлення, або ж подати до медіарегулятора заяви про тимчасовий відступ від умов ліцензії з обов’язковим обґрунтуванням причин та обсягу умов, що не можуть бути ним дотримані, а також із зазначенням строку такого тимчасового відступу.

 

Національна рада на підставі поданих документів визнала допустимим тимчасовий відступ від умов ліцензії в частині зміни програмної концепції мовлення для шести телемовників Сумської області: ТОВ «ТРК «АКАДЕМ ТV» (м. Суми), МІ РТВ-ЦЕНТР «ВЕЖА» у формі ТОВ (м. Конотоп), ТОВ «ТРК «ВІДІКОН» (м. Суми), ПП «ТРК «ПУЛЬСАР-РТБ» (м. Охтирка), КП Тростянецької міської ради «ТРК «ТРОСТЯНЕЦЬ» (м. Тростянець), ПрАТ “Шосткинська телекомпанія “ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС”.

Причинами для внесення змін у програмні концепції мовлення для кожної з компаній стали, першочергово, фінансові складнощі через падіння рекламного ринку та кадровий голод - неможливість залучати необхідну кількість персоналу для забезпечення виробництва певної кількості програм. 

Окрім того, у період дії правового режиму воєнного з метою протидії інформаційній агресії Національна рада видає мовникам дозволи на тимчасове мовлення терміном на 1 рік на територіях, де введено воєнний чи надзвичайний стан.

Протягом 2022-2024 років, з урахуванням положень Закону України «Про медіа», з'явився напрацьований алгоритм видачі таких дозволів на тимчасове мовлення мовникам, які працюють на територіях з особливим режимом мовлення. Серед місцевих телемовників Сумщини цією можливістю ніхто не скористався, проте серед радіомовників така практика досить поширена. 

 

Важлива ще й інша пільга для мовників. За видачу (продовження) терміну дії ліцензії на мовлення розмір ліцензійного збору зменшується на 70% для тих суб’єктів у сфері медіа, передавачі яких (частота/канал (програма) мовлення) знаходяться на територіях можливих бойових дій або на територіях активних бойових дій і перелік яких затверджено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Так, наприклад, ліцензійний збір за видачу ліцензії на цифрове мовлення в мережі МХ-5 у м. Шостці для телеканалу «СТС» було зменшено на 70%. Компанія у грудні 2023 отримала можливість мовити в Т2, до цього працюючи лише в кабелі протягом 8 років. Проте через рішення компанії тимчасово припинити кабельне мовлення невідомо, чи зможе вона розпочати вчасно цифрове мовлення, на розбудову якого дається рік (тобто, цей термін спливає у грудні 2024 року). 

 

Ретрансляція “Єдиного марафону”: вихід із ситуації, чи незворотній шлях до втрати власного часу в ефірі?

З перших днів повномасштабного вторгнення всі телевізійні мовники Сумщини перейшли на ретрансляцію загальнонаціонального марафону «Єдині новини». З часом більшість компаній все ж таки відмовилися від ретрансляції, але не всі.

ПП «ТРК «ПУЛЬСАР-РТБ», м. Охтирка, здійснює ретрансляцію в обсязі 24-х годин на добу. Тобто, власного контенту не виробляють. Змішану (гібридну) структуру ефіру використовують МІ РТВ-ЦЕНТР «ВЕЖА» у формі ТОВ (16 годин марафону, 8 - власне мовлення); КП Тростянецької міської ради «ТРК «ТРОСТЯНЕЦЬ» (12 годин марафону, 6 годин власного мовлення). 

Компанії, які протягом 2022-2023 років ретранслювали марафон «Єдині новини» і тим самим забезпечували реалізацію єдиної інформаційної політики, несли значні витрати за власний рахунок на трансляцію програм і доставку сигналу від компаній до передавачів ТОВ «ЗЕОНБУД». Разом з тим компенсаторних механізмів для місцевих та регіональних телемовників так і не напрацювали.

 

Що і скільки показують в ефірах зараз місцевих телеканалів?

Майже всі телеканали Сумщини позиціонують себе як канали загальної тематики, окрім МІ РТВ-ЦЕНТРУ «ВЕЖА» у формі ТОВ (їх формат - розважально-інформаційний). Це єдиний телеканал (окрім Суспільного) що увійшов на мапу рекомендованих медіа у 2024 році. В ефір виходить під логотипом КСТ.

Через погіршення матеріально-фінансового стану частина телемовників скоротила загальний обсяг добового мовлення. Зокрема: 

  • ТОВ «ТРК «ВІДІКОН» - до 16 годин на добу (мовлення відбувається з 07:00 до 23:00);

  • ТОВ ТРК «АКАДЕМ TV» - до 18 годин на добу (з 06:00 до 24:00);

  • КП Тростянецької міської ради «ТРК «ТРОСТЯНЕЦЬ» до 18 годин на добу (з 06:00 до 24:00).

Наразі власний продукт телерадіокомпаній переважно складається з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач та створюється на підставі інформації від органів державної влади та органів місцевого самоврядування (фактично - інформування та висвітлення діяльності цих органів); військових; волонтерів; громадських організацій. А ще місцеві та регіональні телекомпанії намагаються використовувати сторінки в соціальних мережах, сайти, діджитал-платформи.    

Частка (відсоток) загального тижневого обсягу програм новин та інших програм, що стосуються подій відповідної місцевості або регіону за даними моніторингів сумського представництва Національної ради у І півріччі 2024 року варіюється від 15 % (МІ РТВ-ЦЕНТР «ВЕЖА» у формі ТОВ», м. Конотоп) до 100% (ТОВ «ТРК «ВІДІКОН», м. Суми).

“Ми фіксуємо скорочення обсягу виготовлення нових програм для дитячої та юнацької авдиторії. Такі програми є в етерах місцевих телемовників, проте здебільшого це програми, виготовлені до повномасштабного вторгнення.” - констатує пані Лариса Якубенко. Та додає, що є й позитивні приклади. Так, телерадіокомпанія «ТРОСТЯНЕЦЬ» започаткувала цикл нових програм «Діти на ефірі» - для молодіжної авдиторії з ведучими-підлітками.

Майже повністю місцеві мовники припинили виробництво освітніх програм.

 

За даними моніторингів, обсяг ведення програм українською мовою телемовниками Сумщини, в тому числі новинних передач, у І півріччі 2024 року становить 100% у всіх проміжках часу (законодавча норма для місцевих мовників – 80%). 

Ситуація з Т2, кабелем і супутником: як змінювалось мовлення протягом 2022-2024 років? 

У 2023 р. розпочало цифрове мовлення на 48 ТВК у м. Охтирці ПП «ТРК «ПУЛЬСАР-РТБ», м. Охтирка. Територія покриття цифровим сигналом ПУЛЬСАР-TV – м. Охтирка та території прилеглих громад Охтирського району.

Компанія також взяла на себе зобов’язання оператора локального мультиплексу. 

Перед початком повномасштабного вторгнення телерадіоорганізація мала повну технічну готовність до переходу на цифрове мовлення. Проте внаслідок активних бойових дій у м. Охтирці в лютому-березні 2022 року підприємство не змогло вчасно розпочати цифрове мовлення. 

У червні 2023 року у телерадіокомпанії завершився термін дії ліцензії на аналогове мовлення, тож мовник провів підготовчі роботи, протестував ефір у цифровому форматі та перейшов на багатоканальне мовлення. Таким чином, у нас на одного місцевого мовника, який веде саме цифрове мовлення, стало більше. Разом – це 5 телевізійних компаній. 

Ще 3 - ведуть кабельне мовлення у Сумах, Шостці, Охтирці.

Тимчасово припинила кабельне мовлення телекомпанія «СТС».

 

Оскільки велика кількість жителів Сумщини з числа тих, хто мешкає на прикордонні, мали супутникові тарілки, директорка ТОВ «ТРК «ВІДІКОН» Наталія Братушка у розпал бойових дій на території області ініціювала перемовини з ДП «УКРКОСМОС» задля можливості мовлення «ВІДІКОНУ» на супутнику. Результатом цих перемовин стало збільшення покриття території області сигналом українського мовника та, відповідно, аудиторії, що посилило протидію ворожої пропаганди. Також завдяки мовленню на супутнику один із провайдерів Івано-Франківська включив у свої пакети програми ТРК «ВІДІКОН». Так евакуйовані сумчани, яких було багато на Прикарпатті, отримали можливість дивитися новини про події Сумщини.

Мовлення на супутнику тривало півроку, починаючи з 12 березня 2022.

 

Готовність до “блекаутів”: чи витримає телебачення це випробування?

 Окремим викликом для медіа стало забезпечення стабільної роботи в період відсутності електропостачання. Відповідно до рекомендацій представника Національної ради у Сумській області наші мовники подають до громадських інституцій та міжнародних організацій-донорів заявки на отримання резервних джерел живлення. 

У 2023 році ГО «Репортери без кордонів» у партнерстві з Інститутом масової інформації (ІМІ) надали КП «ТРК «АКЦЕНТ» (м. Шостка), яке здійснює кабельне мовлення, інверторний генератор потужністю 3 КВт, зарядну станцію для гаджетів. Навіть здійснили доставку вантажу до дверей телекомпанії. 

 

У 2024 році «Репортери без кордонів»,  Інститут Масової Інформації (ІМІ) та Львівській медіафорум забезпечили ТРК «ТРОСТЯНЕЦЬ» потужними пауербанками PowerBank Promate Titan-30 30000 mAh Black, портативною зарядною станцією на 1200 W та 1050 Вт/годин. Також обладнання отримала і телекомпанія “СТС”, заявку на яке подавали ще до рішення про припинення мовлення.

Загалом, резервними джерелами живлення на випадок довготривалих блекаутів забезпечена половина місцевих телевізійних мовників, що здійснюють діяльність/мовлення.

 

Гроші: звідки, скільки, кому?

Питання, на яке першим ділом скаржаться телевізійники, але неохоче розкривають дані про фінансовий стан і потреби. Ринок реклами настільки малий, що про нього навіть не хочуть вести мову очільники телекомпаній. З грантами працюють, але рідко. Кажуть - складно вигравати. Отже основним джерелом фінансування лишаються гроші бюджету: місцеві мовники укладають договори з громадами і місцевими комунальними підприємствами, здебільшого. Регіональні ж мають укладені договори з Сумською ОВА. 

 

Станом на 30.07.2024 було договори про надання послуг укладалися між Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації (замовником) та місцевими телерадіокомпаніями (виконавцями).”  - каже Сергій Над’ярний, директор Департаменту комунікацій та інформації Сумської ОВА. 

А саме:

  • ТОВ «Телекомпанія СТС» – на суму 55456, 58 грн.

  • ТОВ Телерадіокомпанія «Академ TV» – на суму 99 050, 00 грн.

  • ТОВ «Телерадіокомпанія «Відікон» – на суму 99 995, 00 грн.

 

Брак кадрів і бронювання медійників від мобілізації

         

Про брак кваліфікованих кадрів у медійній сфері говорили постійно і до повномасштабного вторгнення, ситуація лише загострилась. Причини: виїзд людей із області, де третина громад у зоні бойових дій. Рівень заробітних плат в бік підвищення - не переглядався, є затримки з виплатами майже у кожній телекомпанії. А ще одна з причин - мобілізація.

Сумська ОВА має можливість бронювати представників телекомпаній, які підпадають під вимоги, визначені для підприємств критичної інфраструктури. Але деталі умов і список тих, хто таку можливість отримав - не розголошують. “Перелік підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, і мають право на бронювання працівників, а також відомості про військовозобов'язаних, які заброньовані, є інформацією з обмеженим доступом і віднесено до відомостей, що становлять службову інформацію - запевняє Сергій Над’ярний, посилаючись на Розпорядження Сумської обласної державної адміністрації від 02.07.2024 № 333-ОД «Про внесення змін до Розпорядження Сумської обласної державної адміністрації від 10.09.2020 № 450-ОД».

Бронювати медійників почали нещодавно, до цього працівники мовників йшли до війська на загальних умовах. Наразі більшість з тих, хто служить у Силах оборони, знаходяться у тих родах військ і посадах, які не є публічними. Про деяких з них навіть прямо заборонено говорити згідно Наказу Головнокомандувача №73.

Чи повернуться вони до медійної роботи після повернення, та й чи буде куди повертатись? На ці питання відповідей поки немає ні в кого.

 

Альона Яцина, регіональна представниця Інституту масової інформації у Сумській області 

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

По тематике

Alona Yatsyna
“Журналістика війни” на прикордонні Сумщини: як працюють редакції на третій рік повномасштабного вторгнення

У липні 2024 журналісти продовжують стикатися із різними викликами у своїй роботі. Окрім внутрішніх, редакційних і професійних, як то: нестача...

Alona Yatsyna 31.07.2024 22:04
Alona Yatsyna
Закритий телеканал і нові проєкти, бронювання та служба в Силах оборони, релоковані і зруйновані редакції: як медійники Сумщини

Життя на прикордонній Сумщині наприкінці червня вперше стало тихішим після жахливих обстрілів навесні і панічних настроїв травня-початку червня щодо можливого...

Alona Yatsyna 29.06.2024 00:19
Alona Yatsyna
Фемінітиви є, імен - немає: що показав гендерний моніторинг новин сумських медіа

У новинах сумських онлайн-медіа кількість героїв-чоловіків більше ніж втричі перевищує кількість героїв-жінок. Бойові дії, трагічні наслідки війни – загибель...

Alona Yatsyna 28.02.2024 20:25
Alona Yatsyna
Другий рік повномасштабної війни: якими стали журналістика і медіа Сумщини

2023 рік: через що пройшли, як виживали рік і чого досягли представники медіа спільноти Сумщини? Кого втратили, хто розпочав роботу,...

Alona Yatsyna 27.12.2023 23:44
Дмитро Сінченко
Інформаційне айкідо, або Навіщо брати участь в російських ток-шоу?

Я не вважаю себе великим спеціалістом у військовій справі, тому говоритиму, передусім, про інформаційну складову цієї російсько-української терористичної війни....

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.