Блоги

Більше комерційної джинси, менше політичної - сумські медіа продовжують публікувати замовні матеріали

Нардепи, місцева депутатка від “Слуги народу”, новопризначений ректор сумського нацуніверситету, “Сумитеплоенерго” і його бульдозери - всі ці люди і компанії джинсували в сумських медіа у вересні. Загалом онлайн-медіа опублікували 20 матеріалів з ознаками замовності. Шість новин були політичною джинсою, ще 14 - комерційною. Всього кількість замовних матеріалів в медіа склала 2,6% від загальної кількості новин. Моніторинг також зафіксував по одному матеріалу з неналежно маркованою рекламою та контрагітацією.

У порівнянні з минулорічним моніторингом, джинси у сумських онлайн медіа трохи поменшало. Зокрема, якщо у 2023 році сайти опублікували всього один відсоток  політичної джинси, то цього року її стало ще менше – 0,8%. Значно зменшилась і кількість неналежно маркованої реклами - до 0,1% (минулого року це становило 1%). Незначно побільшало комерційної джинси – 1,8%  проти 1,4%. Загалом незначне коливання кількості джинси в сумських онлайн-медіа зайвий раз підтверджує використання ЗМІ як майданчика для просування окремих політиків або бізнесів, а також готовність редакцій порушувати етичні стандарти та законодавчі вимоги.

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації, який проводився з 2 по 6 вересня. Аналізувалися сайти «Сумські дебати», «Данкор online», «The Sumy Post», «0542 – Сайт міста Суми», «Шостка. INFO» на наявність політичної і комерційної джинси від замовників, контрагітації і неналежно маркованої реклами. Всього проаналізовано 784 новини.  

 

Політична джинса: маніпуляції на користь іміджу

Найбільше політичної джинси, як і в минулому році, публікували Сумські дебати — 4 новини, або 1,5% від загальної кількості новин на сайті. Замовниками цих матеріалів є представники політичної партії «Слуга народу». 

Так, двічі Сумські дебати розмістили новини про нардепа Михайла Ананченка з фракції ПП «Слуга народу». Спочатку він обговорив з дипломатами Молдови питання гуманітарної підтримки Сумщини, а потім прокоментував події у Верховній Раді, розповівши, що там «Замінили 50% міністрів: нардеп Михайло Ананченко прокоментував велике перезавантаження Кабміну».

 

Приклад політичної джинси від депутата зі “Слуги народу”. Скрин: Сумські дебати

 

Ще один матеріал з ознаками політичної замовності на цьому ж сайті стосувався сприяння депутатки Охтирської міської ради від «Слуги народу» Людмили Бейзим у забезпеченні районної лікарні гуманітарною допомогою. Людмила Бейзим в Охтирській міській раді також представляє фракцію ПП «Слуга народу».

 

Політична джинса під виглядом надання гуманітарної допомоги. Скрин: Сумські дебати

 

Сумські дебати також повідомили про проблеми у бізнесі у депутата обласної ради від ПП «Слуги народу» Віталія Калініченка і про те, як він їх вирішує, релокувавши свої підприємства. У новині, яка б могла висвітлити і повідомити про об’єктивні проблеми ведення бізнесу на прикордонні, наголошується, як це робить саме депутат облради. Який, до речі, повідомляє, що «цей крок не лише допоможе розвивати місцевий бізнес, але й стане значущим вкладом у покращення життя жителів регіону».

Політична джинса під виглядом новини про проблеми бізнесу на прикордонні. Скрин: Сумські дебати

А народний депутат України Ігор Молоток з партії «За майбутнє» переймався здоров’ям жителів свого округу. Про це детально написало онлайн-медіа Шостка.INFO в новині «На Шосткинщині працює мобільна клініка українсько–ізраїльської місії «Frida» + Відео». У тексті розповідається, що саме за сприяння та ініціативи депутата  жителям Шосткинського району надавались медичні послуги. 

У матеріалі, розміщеному у рубриці «Медицина», в цілому, подається корисна інформація для жителів Шосткинщини. Зокрема, тут є перелік послуг, які надає мобільна клініка. Втім, не вказується, де саме вона працює і графік її відвідування мікрорайонів Шостки і сіл району. Натомість в новині піариться помічниця народного депутата Ігоря Молотка Христина Молоток, розповідаючи, що «вони допомагають українцям, які постраждали від війни і не можуть своєчасно отримати високоякісну медичну допомогу» і що саме за сприяння парламентаря “до нас приїхали медики-волонтер».

Політична джинса під виглядом новини про надання медичних послуг. Скрин: Шостка.INFO

 

Комерційна джинса: Сумитеплоенерго, ректор і ремінці для Samsung

Майже всі досліджувані ресурси під час моніторингу публікували комерційну джинсу. Не було її лише в на одному сайті, Шостка.INFO. Загалом медіа опублікували 14 джинсових новин, які просували інтересі компаній чи сприяли продажу товарів. На сайті 0542 таких новин було найбільше 4% від загальної кількості матеріалів. Сумські дебати 6 разів розмістили комерційну джинсу. Це - 2% від загальної кількості новин на сайті. На The Sumy Post також 2% новин (або 3 матеріали) були ознаками комерційної замовності. 

Так, Сумські дебати у рубриці «Суспільство» публікували новини з заголовками, які одразу вказуввали на комерційну замовність матеріалів. Наприклад, про ремінці для Samsung Galaxy Watch Ultra або 

штучний інтелект в phone.

 

Відвертий заголовок комерційної джинси у рубриці «Новини. Суспільство». Скрин: Сумські дебати

 

Сайти The Sumy Post та 0542 одночасно опублікували інтерв’ю про пріоритетні напрямки розвитку університету з ректором Сумського національного аграрного університету Ігорем Коваленко. Це ідентичне інтерв’ю подано у рубриках «Суспільство» та «Новини» відповідно.

Комерційна джинса у рубриці «Суспільство» - інтерв’ю з ректором університету. Скрин: The Sumy Post 

 

До комерційної джинси відноситься і спланована серія публікацій про  відсторонення від виконання обов’язків та порушенні з боку підприємства законодавства України керівника ТОВ «Сумитеплоенерго» . 

Відомо, що керівника Сумської ТЕЦ у рамках кримінальної справи нібито звинуватили у заволодінні двома бульдозерами, які знаходяться у комунальній власності. Тож, в перший тиждень вересня у місцевих медіа одночасно вийшов ряд незбалансованих матеріалів про те, що ТОВ «Сумитеплоенерго» заперечує факт заволодіння, і наголошує на законності придбання техніки і про те, що Сумська міська рада фактично стала на сторону «Сумитеплоенерго». Втім, паралельно в медіа з'явилися новини від Сумської міськради, що ні на яку сторону вона не ставала. Тож, далі буде. акі матеріали були опубліковані у чотирьох з досліджуваних медіа - The Sumy Post, 0542, Данкор online та Сумські дебати. Сукупно вони опублікували шість аналогічних текстів про ТОВ, що становить 43% всіх новин з ознаками комерційної замовності.

 

Контрагітація: негативні кампанії

Під час моніторингу ми виявили, мінімум, один приклад контрагітації. Так, Сумські дебати у розміщеному тексті дискредитували колишнього міського голову Сум, який наразі оскаржує своє відсторонення у суді. Так, у  тексті Сумчани не бажають бачити Олександра Лисенка знову в кріслі мера – хочуть щоб посадили! йдеться про те, що сумчани нібито не хочуть повернення чиновника на свою посаду, оскільки він є корупціонером. І хоча обвинувального вироку щодо Олександра Лисенка немає, у матеріалі наводяться цілком однозначні твердження сумчан, які «не поділяють прагнення Лисенка повернутися на посаду. Вони радше бачать його в іншому кріслі – але не в мерському, а в такому, що стоїть у камері, а дехто навіть і на електричному….». У матеріалі присутні маніпулятивні твердження, на кшталт «Схоже, колишній мер Сум Олександр Лисенко вирішив, що раз його звинувачують у хабарництві на 2 130 000 грн, то найкращий варіант – це повернутися на своє робоче місце. Ну, звісно, а чому б ні? Зрештою, в Україні ж так прийнято, правда?..» і немає позиції колишнього мера.

Контрагітація щодо колишнього мера Сум на сайті Сумські дебати

 

Замість висновків

У сумських медіа другий рік поспіль стабільний рівень політичної та комерційної джинси. Фактично всі найбільші онлайн-медіа публікують джинсу. Також медіа продовжують публікувати комерційні матеріали без відповідного маркування, що порушує законодавчі норми та вводить аудиторію в оману. Про відповідальність ЗМІ щодо порушення закону “Про медіа” можна детальніше прочитати в аналізі  змін до медійного законодавства від експертів ІМІ .

 

Альона Яцина, регіональна представниця Інституту масової інформації у Сумській області 

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

По тематике

Alona Yatsyna
“Журналістика війни” на прикордонні Сумщини: як працюють редакції на третій рік повномасштабного вторгнення

У липні 2024 журналісти продовжують стикатися із різними викликами у своїй роботі. Окрім внутрішніх, редакційних і професійних, як то: нестача...

Alona Yatsyna 31.07.2024 22:04
Alona Yatsyna
Ворожі обстріли прикордоння, руйнування цивільної інфраструктури, хід і наслідки бойових дій у фокусі сумських медіа

Кількість новинних повідомлень сумських медіа воєнної тематики суттєво переважають кількість публікацій на будь-яку іншу тему - більше 40%...

Alona Yatsyna 12.06.2024 13:57
Alona Yatsyna
Крадіжки контенту і непорозуміння із допусками: що турбує медійників Сумщини у квітні 2024

У Сумах журналісти заявляють про системну публікацію своїх матеріалів без вказання авторства, при чому скаржаться як на сайти так і...

Alona Yatsyna 24.04.2024 17:15
Alona Yatsyna
Бентежний березень на Сумщині: яким він видався для місцевих медіа області?

Як прожили медійники Сумщини березень 2024 року, із врахуванням загострення ситуації на прикордонні та посилених обстрілів міст області.

У...

Alona Yatsyna 30.03.2024 21:05
Alona Yatsyna
Фемінітиви є, імен - немає: що показав гендерний моніторинг новин сумських медіа

У новинах сумських онлайн-медіа кількість героїв-чоловіків більше ніж втричі перевищує кількість героїв-жінок. Бойові дії, трагічні наслідки війни – загибель...

Alona Yatsyna 28.02.2024 20:25
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.