Підсумки 10 місяців війни на Сумщині

Сумська обласна військова адміністрація підбила підсумки життя Сумщини за час війни – 24 грудня минуло 10 місяців від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Сумщина одна із областей, яка зустріла ворога в перші хвилини війни. Маючи найбільшу протяжність державного кордону з країною-агресором, це не могло не вплинути корінним чином на життя регіону.

«Порівнюючи економічні показники цього року з минулорічними, в області відмічається економічний спад на 30%. Це безумовно пов’язано зі значним зниженням економічної активності підприємств через військові дії, обстріли та тимчасовою окупацією деяких територій Сумщини», - про це розповів голова Сумської ОВА Дмитро Живицький під час прес-конференції за підсумками 10 місяців війни.

Промисловість

Від першого дня широкомасштабного вторгнення обласна військова адміністрація разом з правоохоронцями та військовими постійно комунікує з бізнесом аби знайти шляхи вирішення виробничих питань, створювались умови, аби підприємства і надалі могли здійснювати свою діяльність на Сумщині. Завдяки цьому, жодне з великих підприємств не релокувалося. Наразі працює близько 90% промислових підприємств із загальною завантаженістю від 30 до 70%.

Станом на грудень на Сумщині із 100 провідних підприємств 56 відновили роботу, 33 – в стадії відновлення. Від військової агресії руйнацій зазнали 11 підприємств – вони не відновили свою діяльність.

За 10 місяців року підприємствами Сумщини було реалізовано продукції на 35 млрд гривень, зовнішньоекономічна діяльність проводилася з 117 країнами із загальним оборотом більше 1 млрд доларів. За 9 місяців поточного року бізнес регіону проінвестував у власне виробництво 2,5 млрд гривень.

Аграрний сектор

Не зважаючи на військові дії на території області, в надскладних умовах, аграрії провели посівну кампанію. На Сумщині було засіяно близько 95% площ пахотних земель, що є навіть більше, ніж в деяких регіонах, де не було бойових дій. Місцеві аграрії засіяли землю практично до самої лінії кордону. 5-7% незасіяних земель – це землі зарубіжних компаній, які не ризикнули вкладати кошти у посівну кампанію. Під урожай 2023 року на Сумщині озимими культурами вже засіяно 62% площ.

«Сіяти доводилося під обстрілами, під мінами, коли ще тут знаходилися російські війська. Це була постійна робота 24/7, постійна комунікація з аграрними підприємствами, з банками, з постачальниками пального. Це була складна комунікація з військовими: що можна було сіяти вздовж кордону, що – не можна, де заміновано, де – не заміновано. Я взагалі вважаю – це унікальний випадок, це область, де значні площі землі були забруднені вибухонебезпечними предметами, речовинами, заміновані – це подвиг, який здійснили наші аграрії. Було складно. Садили аграріїв за стіл переговорів, вони мінялися насінням, хтось допомагав паливом, хтось засобами обробітку, добривами, - розповів Дмитро Живицький під час зустрічі з журналістами, -  Було питання «сіятись чи не сіятись?». З одного боку це було ризиковане рішення. Ми взяли на себе відповідальність і вирішили – треба сіятись. Ми розуміли, що це наша продовольча безпека, це те, що будуть їсти наші люди».

Є чинники, які додатково ускладнили збір врожаю – багато елеваторів не можуть нормально працювати через нестабільне постачання електроенергії. Фермери стикаються з труднощами реалізації продукції через порушення логістики. Але і зараз аграрії Сумщини знаходять можливості для експорту сільгосппродукції.

Від початку війни аграрії Сумщини несуть збитки від дій країни-агресора: багато техніки було пошкоджено, розстріляно окупантами, багато – викрадено і вивезено до росії. Також в області непоодинокі випадки підриву дороговартісної сільгосптехніки на мінах, що залишили після себе загарбники.

Підтримка бізнесу Сумщини

На Сумщині створюються умови, аби бізнес міг працювати навіть в надскладних умовах військової агресії, також є серйозна підтримка від Уряду та від державних банків.

Сумська ОВА запровадила державну допомогу суб’єктам господарювання, що зазнали руйнувань і пошкоджень внаслідок воєнних дій. За цією програмою 92 підприємцям виплачено грошову допомогу на загальну суму 6,9 млн гривень.

Також Сумською ОВА було запроваджено фінансову підтримку підприємцям, які надають допомогу ЗСУ та підрозділам ТРО. Згідно цієї ініціативи, було виплачено 692 тисячі гривень.

На державному та регіональному рівні та завдяки міжнародним та українським партнерам реалізуються проекти для підтримки аграріїв Сумщини. В якості допомоги сільгоспвиробники отримували посадкові матеріали, корми для птиці та тварин, ваучери для відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок агресії, рукава для зберігання зерна. Також аграрії отримували кошти по державній програмі субсидіювання.

Розвиток регіону

Вже під час війни у Сумах розпочала роботу Агенція регіонального розвитку, яка активно співпрацює з міжнародними партнерами, проводить роботу по залученню іноземних інвестицій, проводяться роботи для підтримки бізнесу. Першочергова задача Агенції - об’єднання зусиль органів влади, громадськості, наукової спільноти, бізнесу задля реалізації «Стратегії відновлення та розвитку економіки Сумщини».

Наразі Сумщина – єдиний регіон, який має стратегію розвитку. Цей документ допомагає в комунікаціях не тільки в межах України, а і з міжнародними партнерами, адже має проектні плани щодо відновлення економіки регіону.

Медицина

Від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну на Сумщині внаслідок військових дій було пошкоджено 38 закладів охорони здоров’я. 7 з них вже відновили, 14 – відновлено частково.

Протягом 2022 року Сумщина отримала 239 одиниць медичного обладнання, закупленого за кошти державного бюджету, на загальну суму майже 37 млн гривень.

Автопарк  Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф поповнився 51 автомобілем швидкої медичної допомоги. Нові автівки були закуплені МОЗ України, отримані в рамках United 24 та від благодійників. Як повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, автопарк «швидких» на Сумщині повністю оновлений – усі автівки не старше трьох років.

В умовах дефіциту електроенергії постало питання забезпечення лікарень альтернативними джерелами живлення. В закладах охорони здоров’я Сумщини наявні 103 автономні джерела живлення, що забезпечують резервне електропостачання в операційних і пологових блоках, відділеннях анестезіології й ангіографії та інших, від безперебійної роботи яких безпосередньо залежить життя хворих. Ще 70 резервних джерел живлення планується придбати найближчим часом.

Не зважаючи на бойові дії та військовий стан, в області не знизилась доступність медичної допомоги. Так, проведено більше 36 000 оперативних втручань, що практично відповідає показникам минулого року. Всього за період з 24 лютого по теперішній час народилося 3,5 тисячі дітей.

Проявом військового часу стали курси тактичної медицини. За час війни пройшли навчання 2320 військовослужбовців та 460 цивільних.

Освітня галузь

У Сумській області внаслідок військової агресії росії проти України пошкоджено 94 заклади освіти та 3 заклади оздоровлення та відпочинку дітей. Усього 97 закладів – 116 об’єктів.

36 об’єктів вже відновлено за кошти резервного фонду державного бюджету, проведено 13 технічних обстежень значно пошкоджених об’єктів, в стадії відновлення наразі 8 об’єктів закладів освіти. Роботи по відновленню фінансуються за рахунок бюджету та за кошти благодійників.

У закладах освіти Сумщини проводяться роботи по обладнанню захисних споруд цивільного захисту. В 466 закладах такі споруди вже прийняті в експлуатацію.

Педагогічні працівники шкіл області забезпечені 2 377 ноутбуками для дистанційної роботи. Також цифрове обладнання отримали вчителі закладів, що зазнали руйнацій внаслідок військової агресії рф та працюють за дистанційною формою навчання.

На Сумщині до інформаційної мережі Інтернет мають доступ всі 348 закладів загальної середньої освіти.

Зараз у закладах середньої освіти навчання проходить офлайн, дистанційно або у змішаній формі.

"Через безпекову ситуацію в школах, у 20-кілометровій зоні навчання виключно відбувається в онлайн формі, в інших територіях це або офлайн, або змішана форма навчання. Я думаю, що з нового року ми будемо більше рекомендувати органам місцевого самоврядування організовувати роботу в офлайн-режимі, бо те, що ми бачимо – і вчителі десь розслабляються. Там, де є навіть можливість навчатися офлайн, щоб діти відвідували школу, все одно організовується онлайн навчання, різні графіки вимкнень електроенергії у різних учнів, вчителів, в школах – складно організувати онлайн процес, тому будемо максимально налаштовувати вже з нового року, щоб школи переходили до очної форми навчання. В школах у нас навчається зараз 93 720 учнів і дошкільні навчальні заклади відвідує 22 196 вихованців", - зазначив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький під час зустрічі з журналістами.

view counter

По тематике

На Сумщині немає загрози продовольчій безпеці
27.10.2023 09:20

На Сумщині немає загрози продовольчій безпеці

В умовах війни важливим є забезпечення продовольчих потреб населення - як загалом всієї країни, так і окремих регіонів....

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.