Євген Кудлай
Євген Кудлай
http://dancor.sumy.ua/articles/economics/555905
16.10.2025 18:09

Індекс борщу 3.0

“Індекс борщу” — це умовний показник вартості приготування найбільш традиційної української страви з певного набору інгредієнтів — овочів, м’яса, спецій, зелені, олії, хліба та сметани.

Ідея проста: через знайомий і зрозумілий кожному набір продуктів показати, як змінюється реальна купівельна спроможність гривні та наскільки “кусається” інфляція на рівні повсякденного життя.

Це свого роду “народна економіка” — замість сухих статистичних графіків ми дивимось на каструлю борщу. Бо саме вона часто точніше за будь-які офіційні звіти демонструє, як живеться звичайним сум’янам і українцям загалом.

Вперше індекс борщу ми порахували рівно рік тому. Вдруге - наприкінці весни. Осінь 2024 року дала нам такі цифри:

борщ плюс часник, сметана та хліб — 228 грн;

чисто борщ — 153 грн;

пісний — 63 грн.

Ціни були мало не рекордними через неурожай і високі ціни на овочі. М’ясо традиційно дорожчало...

Тепер, восени 2025-го, оновлення індексу дозволяє побачити, наскільки подорожчало саме “виживання” — не статистичне, а щоденне, на кухні.


Класичний рецепт борщу

Для чесності підрахунків беремо типовий набір інгредієнтів, з яких готує більшість господинь:

М'ясо: яловичина або свинина на кісточці (500 г).
Овочі: буряк — 1 шт (300 г), морква — 2 шт (300 г), цибуля ріпчаста — 1 шт (150 г), капуста білокачанна — 500 г, картопля — 4–5 шт (500 г), томатна паста — 1 ст. л. (50 г), часник — головка (50 г).
Приправи: лавровий лист — 2 шт., перець чорний горошком — 5 шт., сіль, цукор за смаком.
Зелень: укроп, цибуля, петрушка — 50 г.
Для засмажки: рослинна олія.

Процес приготування відомий кожному, хто хоч раз стояв біля плити. М’ясний бульйон вариться 1,5–2 години, засмажка з моркви, цибулі та томатної пасти додає аромату, а капуста й буряк завершують симфонію кольору. Наприкінці — часник, спеції, зелень. І — сметана в тарілку, без якої борщ не борщ.


Підрахунок

А тепер порахуємо (у дужках — дані минулого року):

М'ясо — 240 грн/кг — наші пів кіло коштують 120 грн (180 грн за кіло)
Буряк — 10 грн — 3 грн (16 грн)
Морква — 11 грн — 3,50 грн (25 грн)
Цибуля ріпчаста — 9 грн — 1,50 грн (16 грн)
Капуста — 12 грн — 6 грн (25 грн)
Картопля — 12 грн — 6 грн (25 грн)
Томатна паста — 90 грн за пів літра — 9 грн (60 грн)
Приправи (лавровий лист, перець, сіль, цукор) – 3,50 грн (3 грн)
Зелень (укроп, цибуля, петрушка) — 190–390 грн — 20 грн (12,50 грн)
Рослинна олія — 65 грн — 2 грн (55 грн за літр)
Часник — 150 грн — 8 грн (140 грн)
Сметана — пачка — 50 грн (40 грн)
Хліб — 32 грн (28 грн)

Разом (борщ плюс часник, сметана та хліб) — 264,50 грн (рік тому — 228 грн).
Чисто борщ — 175 грн (рік тому — 153 грн).
Пісний борщ — 55 грн (було 63 грн).


Динаміка цін

Річна динаміка чітко демонструє: у ціні найбільше зросли м'ясо, сметана, часник, зелень і томатна паста. Саме ці продукти формують “важку артилерію” індексу борщу. Овочі ж нового врожаю трохи здешевшали, що частково компенсує інфляційний тиск, але не рятує ситуацію повністю.

Вартість м’яса — ключовий драйвер зростання. Вона безпосередньо пов’язана із загальною ситуацією на ринку кормів, логістики та енергоресурсів. Зелень подорожчала через сезонність і подорожчання палива. А от буряк, морква, картопля та капуста навпаки знизилися у ціні, завдяки хорошому врожаю і конкуренції між виробниками.

Таким чином, індекс борщу росте — хоч і не вибухово. Сезонні коливання помітні: у червні–липні ціни трохи спадали, але восени знову пішли вгору. Загальний річний тренд — стабільне подорожчання на побутовому рівні.


Що це означає

Борщ — це не просто страва. Це дзеркало економіки. Коли зростає його вартість, це сигнал, що побутові витрати домогосподарств збільшуються. Середній набір продуктів, який раніше був “буденним”, поступово стає розкішшю.

На практиці 264 гривні — це вже вартість, співмірна з денним заробітком частини населення. Якщо ж сім’я велика, приготування борщу стає відчутною статтею бюджету. Саме тому “індекс борщу” є настільки показовим — він демонструє справжній рівень життя, без офіційних прикрас.


Висновок

Порівняно з минулим роком, борщ подорожчав приблизно на 16%. Для когось це здається незначним, але на побутовому рівні це чіткий сигнал: інфляція продовжує роз’їдати гривню навіть у “народних” продуктах.

Попри це, українці залишаються вірними традиціям — борщ варять, ним частують гостей і годують сім’ї. Можливо, саме ця каструля червоного супу й тримає країну на плаву: бо поки на кухні пахне борщем — економіка ще жива.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 

© 1998–2025 «Данкор онлайн».
Использование материалов «Данкор онлайн» разрешено только при наличии активной ссылки на источник.