Трансжири — це різновид ненасичених, так званих шкідливих, жирів, які містяться у запечених і смажених продуктах, промисловій випічці, закусках, кулінарних жирах, спредах та інших перероблених продуктах. ВООЗ розробила та підтримує впровадження плану дій щодо відмови від трансжирів у всьому світі та закликає уряди держав світу вилучити промислові трансжири з харчових продуктів до 2023 року, повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.
За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Вживання трансжирів може викликати ішемічну хворобу серця, підвищує рівень «поганого» холестерину та знижує рівень "хорошого", може викликати ожиріння, рак, цукровий діабет, розлади імунної системи. Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.
Дослідження FEEDCities проводиться у Львові громадською організацією "Центр громадянського представництва "Життя" за участі регіонального Центру контролю та профілактики хвороб і передбачає:
- створення мапи місць продажу харчових продуктів у Львові;
- складання списку найпоширеніших продуктів промислового виробництва;
- оцінку складу продуктів на вміст трансжирних кислот, натрію та калію.
Дослідження вмісту трансжирів у харчових продуктах актуальне з огляду на те, що з 3 жовтня 2023 року в Україні у частині вмісту трансжирів набув чинності наказ МОЗ №1613 "Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів", який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з Регламентом ЄС №2019/649.
У 30% українських перероблених продуктів, дослідження яких у жовтні-грудні 2023 року провела в Україні ВООЗ, виявлено перевищення вмісту трансжирів. Мова...