У Сумській ОВА прокоментували підозру в розпилі коштів на відновлення після окупації

Т.в.о. голови сумської ОВА Тарас Савченко під час брифінгу прокоментував вчорашні події в стінах адміністрації, коли вручили підозри двом посадовцям у заволодінні коштами, призначеними на відбудову знищеної окупантами інфраструктури в м. Охтирка.

- Я не буду називати прізвищ, але хочу донести кілька тез, - розпочав він. - Перше: обласна військова адміністрація разом із районними військовими адміністраціями — це колектив у понад 1200 осіб, які в умовах воєнного стану щоденно приймають десятки управлінських рішень. Часто ці рішення приймаються в умовах, коли недостатньо інформації, немає часу для вибору. Результатом цих рішень є ключовий результат: Сумщина під час тимчасової окупації втратила найменшу кількість життів цивільних осіб порівняно з іншими регіонами, які були в подібних обставинах. Для нас кожне життя критично важливе, але візьміть статистику, порівняйте. Це просто так сталося чи це результат управлінських рішень? Евакуація, забезпечення гуманітарними вантажами, інші десятки і сотні управлінських рішень...

Друга теза: ми останні пів року постійно під перевірками різних контролюючих органів. Починаючи з липня Держаудитслужба, Нацполіція, СБУ, НАБУ, постійно приходять запити на документи і таке ін. Ми були свідомі того і зараз свідомі, що потрібно контролювати діяльність військових адміністрацій. Нам надали повноваження, на нас відповідальність, ми приймаємо рішення, нас потрібно контролювати. І це нормально, і це правильно, і це по-європейськи. Але є одне але. Вчора ввечері, сьогодні зранку, читаючи новини, коментарі щодо вручення підозр кільком посадовим особам, що я бачу? В заголовках і що я бачу по тексту? “Керівництво ОВА” або “обласна військова адмінстрація” і т.ін в назвах і по тексту. Зрозуміло, хтось женеться за рейтингами, хайп, така новина і все ін. Але задайте собі просте питання: якщо ви зараз як журналісти навішаєте ярликів на всіх 1200 осіб, які працюють в системі військових адміністрацій із середньою зарплатою приблизно 12 тис. грн, на що ви хочете розраховувати? Щоб люди, які мають приймати рішення, чи взагалі вони будуть здатні приймати рішення в поточних умовах — загроза і т.ін. Чи будуть вони приймати рішення ,якщо зараз буде масове цькування без розбору. Я до чого веду: ми за транспарентність, ми звикли, ми взяли на себе відповідальність. Ця робота м'яко кажучи непроста, але в кожного своя місія. Не порівнюю з окопами, але в березні-квітні було непросто. Почитайте тодішні коментарі: “Влада обласна покинула”. Запитайте у керівників бригади, в СБУ, хто де був, чим займався і не ототожнюйте: “керівники — влада — обласна влада”. Ви розумієте, що цим ви демотивуєте, якщо ви навішуєте ярлики, ототожнюєте, по-перше, людей приймати рішення, по-друге, ви знижуєте імідж Сумської області. Зокрема, серед міжнародних партнерів. Нам зараз надходить десятки дзвінків: “Що у вас?” Ми вибудовували місяцями комунікацію, у нас на виході кілька проєктів, залучення інвестицій і т.ін. Зараз багато лайків, багато коментів. А хто прийде на Сумщину. Коли вся ця інформаційна хвиля вляжеться?

І третє: я вірю і сподіваюсь, що слідство буде чесним і неупередженим. Якщо винуваті колеги, вони повинні понести відповідальність. Якщо не винуваті. Повинні бути судом прийняті відповідні рішення. Але ключовий момент, що кожен посадовець діє відповідно до своїх обов’язків. Є розподіл обов'язків між заступниками, є посадові інструкції, і ті сотні, тисячі управлінських рішень приймаються, затверджуються конкретними особами або персонально, або певними колективами. Все під протоколи, скрізь є підписи. Тому не можна огульно навішувати ярлики на всіх. Як щодо ситуації лютого-березня, коли “всі покинули” і т.ін, так і щодо поточної ситуації. Закликаю вас бути об'єктивними, чесними і мати повагу до тих людей, які приймають рішення і несуть за них відповідальність.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

Статистика

Всего тем на форумах 179510
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 65024
Последний зарегистрированный пользователь beredis

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.