Яблука на снігу

Наближається чергова річниця з дня виводу радянських військ з Афганістану…

* * *
У неї щічки, наче яблука - червоні й ніжні. Так і знаджують, хоча б торкнутися губами. Але я боюся, справді, боюся.

Не наважуюся навіть глянути на ці привабливі щічки. А вона дивиться на мене й мовчить.
«Ну, скажи хоч слово, слово скажи...».    

Хтось гукає. Це Валі мама. Не розуміє, чи що? Чи сама такою не була? Ех, тітко Маріє, тітко Маріє... Значить, уже треба прощатися. А як не хочеться!

Валя сміється прямісінько мені в очі:
- Ех, ти, синьоокий! Ніч кінчається, а ти!..
«Що я? Що я?».

Отак простояли цілу ніч, наче коні  в стійлі. Кілька слів одне одному тільки й мовили. А тепер - розбігатися.

Спохвачуюся:
- Ти теж гарна!
- Сама знаю, що гарна! Вийду-таки заміж за Андрія, доки служитимеш, - вистрілила бісиками і так грайливо: - Те-ле-пе-нь...

«Ух, той Андрій, - думаю зі злістю, - гітарист нещасний, все Макаревича із себе вдає. А дівчата за ним, - наче бджоли за нектаром злітаються. Тепер і Валюша такої ж заспівала....»

Насмілююся. Тицяюся в щічку-яблучко.
- Ха-ха! - залунало селом. Це сміється Валя. Та так іронічно -  весело, що й я видавлюю на лиці подобу посмішки.
- За-ли-цяль-ни-чок!

Вона розвертається, все ще сміючись і спотикаючись водночас, і  біжить до свого двору.

У мене виривається:
- Повістку дали!

Дівчина зупиняється, наче вкопана. Підходить до мене і потихесеньку, ніби боячись порушити тишу, запитує:
- Ти кажеш правду?
- Угу-у...
- А йти коли?
- Післязавтра.

- Післязавтра? - уточнює, а оченята сумнішають і сумнішають. - Так швидко?
- Раніше піду, раніше повернуся, - віджартовуюся і наспівую:  «Через две, через две зимы…»

Валя зненацька кидається мені на шию, обнімає руками. Гарячі її уста, наче жаринки, вп'ялися в мої. Відчуваю: ще мить - і зомлію, або ж такого накою, такого...

Та тримаюся. Відчуваю, як гаряча борозенка поволі сповзає по моїй щоці. Це сльози Валі. А мо’, й мої.
- Чекатиму... коханий, - чи то вона шепоче, чи весняне листячко шелестить…

…  - Сіренко, ей, Сіренко! Проснися! Ну, проснись!
- А я й не сплю, - крізь дрімоту солодкого сну  відмовляю.
- До тебе приїхали!

Чую голос Ванька Ласточкіна, знайомий відтоді, коли після Афгану, опинилися тут, в госпіталі, на своїй землі. Я його ніколи не бачив, та знаю - немає в нього ноги.

- Не розігруй, Ванько. Хто б приїхав до мене... ніхто навіть дома не знає, де я є. Ех, що там. А з тобою хіба не так?
- Приїхали, приїхали, - Ванько наче затявся.
- Наречена, мабуть, - додає Толік Варижкін, білорус-веселун. Були б у мене руки, я б її теж обійняв...

- Кого? - врешті-решт проганяю дрімоту. - Захотілося наді мною позбиткуватися? Нічого у вас, хлопці, не вийде. Я на такі штучки не піддаюся.

- Уставай, сонько, - подає голос і Санько Мірошник,  земляк  із Сумщини.
-Ну, хлопци, что к нєму приклеїлись! - басить, як і завжди, своєю ламаною мовою Рафік Аббасов, який двічі горів у «бетеері», та так і не згорів. Ми з ним із одного екіпажу.

Хлопці включають радіоприймач:

Яблоки на снегу...
Яблоки на снегу...

Відвертаюся до стіни. Жар-ту-ни! Ех, знову б заснути і той приємний сон, наче дійсність, додивитися!

…Рипнули двері. Я стрепенувся. Підсвідомо відчуваю - хлопці кажуть правду. Та цього не може бути! Лежу принишклий. Боюся повернутися. Повірити. Та відчуваю вже теплу - теплу  долоню.

Але все ще не обертаюся: вжахнеться, не впізнає. І я... також... ніколи... ніколи не побачу її. Вона плаче. А я - ні: сліз у мене немає, бо їм капати нізвідки Вони лиш хлюпають з краєчка душі й шпигають прямісінько в моє серце, мов голочки.

Чую, як марно б'ється в шибку бджола. Звідки вона  тут взялася?
І Валин голос, наче з марева:
- Я приїхала за тобою...

Мовчу. А в палаті лунає, а може, й не в палаті, а в мені, все дзвінкіше й дзвінкіше:

Яблоки на снегу...
 Яблоки на снегу…
Что же мне с ними делать?

view counter

Статистика

Всего тем на форумах 205961
Все сообщения 272258
Всего зарегистрированных пользователей 65943
Последний зарегистрированный пользователь OlaOlaR

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.