Європейський слід в наших містах

Сьогодні уже досить складно уявити будь-який навчальний заклад без євроклубу, діяльність якого охоплює різноманітні сфери і спрямована на вивчення європейських цінностей та виховання лідерських якостей у молоді, сприяє їх творчій реалізації, залученню до участі в європейських ініціативах, громадській діяльності, інформуванню з питань європейської інтеграції та реалізації проектів неформальної освіти серед однолітків, а також поглиблення знань про Європу, європейську інтеграцію країн, історію, географію, культуру, мистецтво, науку.

Ось уже майже 10 років у м.Суми діяльність шкільних європейських клубів є найпоширенішою формою позакласної роботи в школі в галузі європейської освіти. 

Нещодавно Представництво ЄС оголосило 10 найкреативніших євроклубів України, якими стали переможці всеукраїнського конкурсу проектів «Як рух України до ЄС змінює нашу країну?».  До десятки найкращих увійшов і «ЄвроStar», євроклуб Сумської спеціалізованої школи №29.

Особливістю даного євроклубу є тісна співпраця з однодумцями-представниками не лише м.Суми (школи №№2, 12, 17, 23, 25), а й з учнями Охтирської гімназії, Лебединської ЗОШ №7, Харьківської ЗОШ № 91.

Протягом майже 10 років існування євроклубівці неодноразово ставали активними учасниками різноманітних заходів (творчі майстерні, тренінги з подолання конфліктів, тренінги екологічного спрямування), спільних дослідницьких проектів:

  • • «Слобожанщина в форматі 21 сторіччя» (спільно з євроклубами шкіл №№ 23, 2, Харківської ЗОШ № 91, та Охтирської гімназії)

  • • «Мій вільний час» (євроклуби шкіл №№ 29, 25 та 17)

  • • «Толерантне ставлення один до одного» та  спільне проведення антикорупційного уроку (спільно з євроклубом Охтирської гімназії)

  • • «Gallery of hobbies» (з євроклубом школи № 12)

  • • «Здоровий спосіб життя» (з лебединським євроклубом (школа №7)

У січні 2018 року Представництво європейського Союзу в Україні повiдомило про проведення cepiї заходiв, призначених для сприяння поширенню європейських цiнностей, iнформацiї про культурнi та ocвітні програми ЄС та процеси євроiнтеграцiї України серед молодi віком вiд 14 до 35 poків, зокрема про всеукраїнський конкурс проектів серед шкільних євроклубів України «Як рух України до ЄС змінює нашу країну?». 

Учасники євроклубу Сумської школи №29 вирішили  взяти участь у цьому конкурсі.

Школярів зацікавили питання про те, які саме сліди залишила Європа в історії рідного міста. До роботи над проектом з радістю долучилися євроклуби-партнери: Євроклуб “ЄвроStella”, м.Охтирка (Сумська обл.) (координатор пані Мироняк Оксана та Євроклуб “ЄвроMix”, м. Харків (координатор пані Штих Оксана). На початку роботи було визначено мету проекту: сприяти підвищенню  обізнаності учнів шкіл та громадськості у містах Суми, Охтирка та Харків шляхом досліджень впливу Європи на розвиток культури на наші міста, створенню банку даних, фото та відеозвітів.

Сумські євроклубівці разом з координаторами пані Оленою Золотавіною та пані Тетяною Остапенко взяли участь  у фінальному етапі конкурсу проектів Представництва ЄС в Україні в м. Харкові з метою підвищення обізнаності учнів про переваги та можливості співпраці України та ЄС.

Під час роботи над проектом євроклубівці дізналися багато цікавинок про рідне місто.

Наприклад, візитна картка м. Суми, Альтанка (з польської «відкрита дерев'яна тераса», «легка будова»), – побудована без єдиного цвяха за ідеєю мецената Миколи Лещинського, поляка за походженням.

Троїцький собор (1914 р.), пам'ятник архітектури національного значення і одне з «сумських чудес», зведено за проектом німецьких архітекторів Карла та Густава Шольців.

Проектуванням Сумського кадетського корпусу займався Кароль Іваницькій (1870-1940), архітектор польського походження.

Едвард Кайданський (1871-1936), поляк, підприємець та автогонщик,  голова представництва американської фірми «Мітчел», побудував першу електростанцію в м.Суми.

Перша Сумська дитяча аптека (1914) була побудована за ідеєю першого педіатра Сумської дитячої лікарні Андрія Осташевського, поляка за походженням.

Вулиця Бельгійська (колишня вул. Газети “Правди”) – це історична назва вулиці, пов’язана з родоначальником нинішнього «Сумського науково-виробничого об'єднання» – Бельгійським акціонерним товариством «Сумські машинобудівні майстерні» (1896 р.).

Вулиця Люблінська (2016 р.) (колишня вул.Якіра) названа на честь міста-побратима Люблін (Польща) з вдячністю його громаді за підтримку та довготривале співробітництво на підтвердження євроінтеграційних прагнень.

Вулиця Іоанна Павла ІІ (2016 р.) (колишня 2-га Червоногвардійська) була названа на честь Папи Римського Іоанна Павла II, який був покровителем м.Люблін.

Товариство польської культури, яке  було засновано 18 травня 1999 року як перша добровільна організація у м. Суми, має на меті сприяти відродженню обізнаності поляків, що живуть у Сумах. ТКП намагається популяризувати польську культуру, організовуючи художні заходи, концерти, наукові семінари та святкування національних свят, таких як День Незалежності  Польщі 11 листопада, День Конституції Польщі 3 травня та релігійні свята, які пов'язані з польськими традиціями. 

Результатом роботи над проектом стала організація роботи локації на території євромістечка (до Дня Європи в м. Суми) з інформаційними смаколиками, над підготовкою яких учасники Євроклубу «ЄвроStar» працювали протягом майже двох місяців. Юні активісти з величезним задоволенням презентували  проект «Європейський слід в наших містах». Євроклубівці ділилися своїми напрацюваннями, результатами пошуку європейського сліду в Сумах. Більшість відвідувачів євромістечка були здивовані тим, що, виявляється, Європа зовсім поруч – у обрисах з дитинства.

Робота над проектом допомогла зробити висновок, що Україна  тісно пов’язана з Європою, а європейці зробили та продовжують робити вагомий внесок для розвитку наших міст.

Олена Золотавіна, координатор євроклубу «ЄвроStar» КУ ССШ № 29 м. Суми

Фото
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.