За тиждень понад 114 тисяч українців захворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 , майже 60 % госпіталізованих — діти

У жовтні в Україні почався епідемічний сезон, тобто в цей період серед населення починає зростати кількість випадків респіраторно-вірусних сезонних захворювань, як ГРВІ, COVID-19 та грип.

За підсумками першого тижня жовтня медики зареєстрували 114 487 випадків захворювань на ГРВІ. Зокрема, з 30 вересня по 6 жовтня до лікарень госпіталізували 2 826 пацієнтів, 1 678 p яких — діти. Впродовж тижня зареєстровано 11 летальних випадків внаслідок ускладнень COVID-19 серед дорослих. За даними медиків померлі не мали профілактичних щеплень проти коронавірусної інфекції.

Найдієвіша профілактика COVID-19 та грипу — це щорічна вакцинація, зокрема для людей з груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Натомість щеплення проти цих хвороб можна робити в один день або з мінімальним інтервалом, зазначають в МОЗУ.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для населення. Наразі медики використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих та дітей. Зробити щеплення можна, звернувшись до свого сімейного лікаря.

За оновленими рекомендаціями для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти COVID-19. Ревакцинація кожні 6-12 місяців рекомендована людям із груп ризику:

-        дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;

-        вагітним;

-        людям старше 60 років;

-        дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;

-        представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення: ураження серця, легенів, нирок тощо. Саме тому щорічна вакцинація проти грипу є рекомендованою, хоча і не входить до переліку безоплатних щеплень. Вакцини проти грипу французького та корейського виробництва з початку жовтня вже доступні в аптеках. Вони сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

За даними МОЗУ, минулого року під час епідсезону 2023/2024 років на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 4 715 963 українці. Кількість померлих від грипу, COVID-19 та ГРВІ в Україні за цей період — 1 028 людей: 82 випадки внаслідок ускладнень грипу та 946 випадків серед людей з позитивним результатом тесту на COVID-19.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

По тематике

У Сумах збільшилася кількість хворих на ГРВІ
Сьогодні 14:22

У Сумах збільшилася кількість хворих на ГРВІ

Управління охорони здоров’я інформує про ситуацію з сезонними захворюваннями в Сумській МТГ....

За тиждень на Сумщині захворіло на ГРВІ понад 2000 людей
08.10.2024 15:42

За тиждень на Сумщині захворіло на ГРВІ понад 2000 людей

Про це повідомила Ірина Купрієнко – в.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб....

У Сумах зменшується захворюваність на ГРВІ та COVID-19
07.10.2024 12:26

У Сумах зменшується захворюваність на ГРВІ та COVID-19

Начальниця управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО під час апаратної наради в мерії доповіла про стан галузі та роботу галузі та...

На Сумщині зростає захворюваність на ГРВІ серед дітей
01.10.2024 11:30

На Сумщині зростає захворюваність на ГРВІ серед дітей

Про це повідомляє Ірина Купрієнко, в.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб....

У Черкасах рятували чоловіка з 6 гаєчними ключами в шлунку
25.09.2024 15:20

У Черкасах рятували чоловіка з 6 гаєчними ключами в шлунку

У Черкасах лікарі врятували пацієнта, який проковтнув 6 гайкових ключів. Випадок стався ще у серпні, а через 3 тижні чоловіка...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.