Лікарям заборонили робити призначення з метою отримання винагород

Верховна Рада України ухвалила закон, що посилює обмеження для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації в рамках їх професійної діяльності.

Документ забороняє лікарям, фармацевтам, фахівцям з реабілітації призначати ліки, медвироби чи допоміжні засоби реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів, зокрема:

- отримання сувенірної та брендованої продукції;

- премій, бонусів, подарунків;

- повернення частини коштів за призначення;

- участі в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення.

❝Сьогоднішнє рішення парламенту є важливим кроком на шляху підвищення якості лікування та рівня довіри до медичної системи загалом. Прозорість, відсутність фінансових стимулів і персональної вигоди є запорукою об'єктивності рекомендацій, які надають лікарі, фармацевти та фахівці з реабілітації. Наведу простий приклад: наше міністерство активно розвиває систему реабілітації у сфері охорони здоровʼя, ці послуги надаються безоплатно в межах програми медичних гарантій, вартість послуг, яку компенсує держава медзакладам, абсолютно ринкова. Водночас останнє дослідження проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» свідчить, що 17% неформальних платежів, які здійснювали пацієнти в лікарні, стосувались умовно кращого засобу реабілітації у порівнянні з тим, що надається державою. Це якраз і є той наслідок недобросовісної промоції, яка ґрунтується виключно на чиємусь фінансовому інтересі, і яку зупиняє прийняття цього законопроєкту. ❞, — говорить міністр охорони здоров’я Viktor  Liashko.

Фармацевти зобов’язані надавати на вимогу споживача  достовірну інформацію про наявні аналоги ліків, не приховуючи інформацію про дешевші варіанти.

Також забороняється виписування ліків на бланках з рекламною інформацією чи таких, що сприяють контролю частоти призначення, повідомили в МОЗУ.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Україна та США посилюють співпрацю у військовій медицині
12.07.2024 12:18

Україна та США посилюють співпрацю у військовій медицині

Про це йшлося під час зустрічі заступниці міністра оборони України Наталії Калмикової з генерал-лейтенантом армії США Мері Крюгер Ізаґірре та...

Уряд ввів обмеження щодо стимулювання призначення лікарських препаратів
07.06.2024 14:10

Уряд ввів обмеження щодо стимулювання призначення лікарських препаратів

Верховна Рада України прийняла в першому читанні важливий законопроєкт, що посилює обмеження для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації...

Медики первинки в сумських громадах отримали електромобілі
30.05.2024 15:22

Медики первинки в сумських громадах отримали електромобілі

Ключі від автотранспорту представникам закладів первинної медико-санітарної допомоги у Ромнах, Кролевці та Охтирці вручив начальник обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ...

Луцькі хірурги пришили чоловікові руку (фото 18+)
24.04.2024 17:24

Луцькі хірурги пришили чоловікові руку (фото 18+)

Хірурги клінічної лікарні Медичного обʼєднання Луцької міської територіальної громади пришили руку 37-річному волинянину....

У Дніпрі наркоз дав побічну реакцію: померла дитина, ще 11 пацієнтів рятують
12.08.2023 19:31

У Дніпрі наркоз дав побічну реакцію: померла дитина, ще 11 пацієнтів рятують

У міській багатопрофільній клінічній лікарні матері та дитини ім. М. Ф. Руднєва сталася надзвичайна ситуація....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.