Ртуть потрапляє у водойми внаслідок скидання промислових стоків та спалювання викопного палива. У воді вона перетворюється на метилртуть, яка накопичується в рибі.
Ртуть природним чином виводиться з організму, але для цього потрібно кілька місяців. Тому, якщо ви часто вживаєте рибу з високим вмістом метилртуті, її рівень в організмі підвищуватиметься. І це призведе до отруєння.
«Вся риба та молюски містять сліди метилртуті. Але найвищий рівень – у великих риб. До них належать акули, марлін, блакитний тунець, королівська скумбрія, мечоніс.
До риб з низьким вмістом метилртуті, отже відносно безпечних, належать лосось, минтай, сом, тріска, хек, камбала, оселедець,телапія, сардини, кільки, карась.
Чим дрібніша риба, тим менше метил ртуті вона містить. Хижа риба, яка харчується дрібнішою рибою містить метилртуті набагато більше,» – зазначив завідувач епіднагляду(спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Юрій Сачава
Дуже низький вміст ртуті в креветках, морських молюсках , раках, крабах, лангустах.
Чим небезпечна метилртуть?
Метилртуть є нейротоксином, що негативно впливає на мозок, нервову систему, нирки та інші органи. Її вплив може призвести до:
• Порушення когнітивних функцій (пам’ять, увага, мислення)
• Пошкодження нервів
• Проблем з моторикою
• Затримки розвитку у дітей
• Вроджених вад
• Отруєння
Хоча риба є цінним джерелом поживних речовин, важливо вживати її з розумом, щоб мінімізувати ризик отруєння ртуттю.
Джерело: Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!