Евлогий просит Минаева отказать греко-католикам (обновлено)

Глава Сумской епархии УПЦ Московского патриархата епископ Евлогий обратился к мэру Сум Геннадию Минаев с просьбой содействовать отмене решения градостроительного совета по строительству храма для греко-католической общины как «противоречащего волеизъявлению сумчан и создающему угрозу межконфессиональному миру и согласии».

Напомним, что градсовет согласовал место для размещения греко-католического храма на ул. 20 лет Победы.

В своем обращении Евлогий упоминает что основатели Сум «переселенцы с Правобережья, которые основали наш город, искали спасения от католической экспансии, которая насаждалась там униатами огнем и мечом». Также глава епархии считает, что строительство греко-католического храма будет надругательством над памятью советских воинов. Евлогий признает, что опасается конкуренции со стороны греко-католиков, который будут по его мнению заниматься активным прозелитизмом в Сумах.

Полны текст обращения епископа Евлогия размещен на сайте епархии. Интересно, что в отличии от большинства новостей на сайте, обращение Евлогия опубликовано на украинском, а не на русском языке.

Геннадий Минаев в своей электронной приемной ответил на многочисленные обращения по вопросу строительства греко-католического храма.

Комментарии

Гость

Епископ Евлогий просто бится конкуренции на духовной почве.

Украинец

Сумчане поддерживают епископа Евлогия!!!

nazar_ukr

Це ж які сум'яни? І яке право має Євлогій говорити щось проти? Ні, говорити то він звичайно право має, але чиновники повинні прислухатисяч не до нього, а до Конституції України. За Конституцією Україна у нас світська держава. Всі конфесії у законний спосіб зареєстровані рівні перед законом. УПЦ Московськог патріархату лише одна із конфесій поряд із УПЦ КП, адвентистами, баптистами, католиками і т. п.  Так за законом.  Якщо якась у законний спосіб зареєстрована община хоче мати свій храм, то влада ПОВИННА задовольнити це прохання.  Тому, що право людини  на свободу віросповідування   первинне.  Так у Конституції. Знаючи історію відносин між православними Московського патріархату і греко-католиками, зрозуміло, чому Євлогій говорить те, що він говорить. Ну і що?  Чиновники, які присягали на вірність Конституції України, а не Московському патріархату зобов'язані цю саму Конституцію виконувати, тобто 35 її статтю. До речі, у нас класне релігійне законодавство. Забороняється надавати у будь-якій формі перевагу одній із церков.  Таке надання тягне за собою кримінальну відповідальність.  Так, що подивимося далі на дії цих самитх чиноваників. Тому, інтерес законослухняних громадян Сум якраз і полягає у  виконанні положень Конституції, а не задоволенні партійних (часткових) інтересів московських попів.

Гость

Читайте историю г. Сум греко-кАт оликов никогда небыло

Гость

И так овцы мало денег носят а тут еще конкуренты.Не пущать!!!!!

Гость

а  я за греко-католиков,  это лучше чем  мечеть на белопольской! Потом спасу не будет!  уже два этажа готово скоро будет по утрам кричать аллах-акбар. А потом уже будет поздно. Так что лучше католики. И вообще кто такие эти попы????  как они могут кому-то навязывать свою волю???  Дурдом!

artyukh

Гость писав:

Читайте историю г. Сум греко-кАт оликов никогда небыло

Ну і що, що не було. Колись у Сумах і Московського патріархату не було. Нагадаю, що перші православні Сум належали до Київської метрополії Константинопольського патріархату. Подорбається комусь це чи не подобається, але зараз перед законом усі рівні. Що іудеї, що мусульмани, що християни.  Мені як атеїстові дуже не подобаються ці завивання православних муедзинів через репродуктори на Соборній. Не сподобається і на Білопільській. Але як законослухняний громадянин я розумію, що вони всі мають право бути такими як вони є.  Я поважаю їх релігійний вибір.

Танго-клуб

о какой конкуренции идет речь. В Сумах  население 230 тыс. Если церкви посещают 10 тыс. - это хорошо. Пахать и пахать надо священослужителям всех конфесий, а не заглядывать к друг другу

Гость

Бизнесмены хреновы...

Украинец

Слова Евлогия верны. ЗАЧЕМ НАМ КОНФЕССИЯ, КОТОРАЯ ПРОЛИЛА СТОЛЬКО ПРАВОСЛАВНОЙ КРОВИ!!!!

Гость

против кого боролися козаки-протів уніятів

artyukh

Тут Гость з Украинцем знову тупо вдають, що не розуміють, про що йдеться.

Тому спеціально для них по новому колу:

Ну і що, а Московський патріархат у 1686 році за хабаря придбав собі у Константинопольського патріархату Київську метрополію.  І так можна пригадувати історичні образи до безкінечності.  Взагалі, мене дивує той печерний принцип, за яким прихильники московського патріархату намагаються виправдати хамську вихватку  свого патрона. Це принцип колективної відповідальності. Отже, сумські греко-католики зразка 2011 року є винними тому, що їхні одновірці зразка 1596 року, наприклад, чимось там насолили тодішнім православним. Звідсіля робиться висновок - не бути греко-католицькому храму в Сумах. Між іншим, цей же принцип можуть застосувати й греко-католики. Сучасні православні московського патріархату є  також злочинцями, тому що є маса свідчень злочинів їхніх предків-одновірців проти греко-католиків. І висновок греко-католиків з точністю до навпаки: потрібно заборонити церкву московського патріархату.  Сучасне право зобов'язує нас говорити лише про індивідуальну відповідальність. Якщо ти зробив злочин, то лише ти і відповідаєш за нього, а не не твої батьки з братами, сестрами і сусідами впридачу. Та про це навіть Сталін знав. Пригаддайте: син за батька не відповідає. Зараз діє при вирішенні таких проблем зовсім інший принцип - людина має право, має право на  свободу переконань. Це право природне, тому ніякий закон його заперечити не може, а лише якнайповніше задовольнити.  У нас це право забезпечує 35 стаття Конституції.  Греко-католики - це законна церква в Україні. Так само як і всі інші, бо незаконних у нас не реєструють. Перед тим же самим законом вона нічим не краща і не гірша за православних московського патріархату, чи баптистів з адвентистами.  Отже, не традиція несприйняття московськими попами уніатських і навпаки, а лише забезпечення індивідуального права людини, члена нашої громади - ось що повинно керувати сумськими чиновниками при наданні землі греко-католикам під забудову.  Тому, що ці самі чиновники давали присягу на вірність Конституції України, а не московській церковній  традиції. Що власне зробив своєю антиконституційною заявою Євлогій? Це не менше, ніж спроба правду однієї своєї  церкви у реально багатоконфесійній Україні поставити над світськими українськими законами. 

Аскольд

Так пусть современные униаты осудят действия своего митрополита Шептицкого, приветствовавшего Гитлера и благословившего дивизию СС "Галичина", в которую входили греко-католики.

Кстати, не мЕтрополия, а мИтрополия!

Гость

Прально.Пусть все осудят......и строят с богом!

Свенельд

Ви знову за своє, пане Аскольд. Та ніхто нікому нічого не винен. Якщо йти за вашою логікою, то нехай православні московського патріархату засудять тих православних, що підтримали нацистів у Другій світовій війні.  І якщо в українців була одна фашистська  дивізія, то у росіян-православних на порядок більше.  Знову ж я проти такої логіки, але якщо бути до кінця чесним, то перед тим як пред'явити претензії 10 тисячам уніатам з дивізії "Галичина"  варто було б самому покаятися за тих 500 тисяч православних-фашистів, що входили до армії Власова та армій козаків-емігрантів Шкуро, Краснова тощо.  Між іншим, тут якраз і постає пікантна проблема Курської ікони, хреста на честь якої без будь-яких дозволів влади москоський патріархат встановив на майдані Незалежності. Ця ікона після громадянської війни потрапила до козаків-білоемігрантів. І саме нею освячувалися вбивства партизан-антифашистів у Югославії російськимми православними козаками-фашистами. Потім вона перекочувала до власовців. Тут уже ця ікона допомагала вбивати більшу кількість наших солдат-фронтовиків.  Але яке це має значення для московського патріархату. Головне, що всі ті козаки-власовці наші, православні, а фашисти вони чи ні, то вторринне.  Тому, знову ж, якщо іти за вашою логікою, то нам прихильників фашиств зовсім і не потрібно шукати в глибині десятиліть. Вони ось тут, близенько, в самому центрі Сум, московським патріархатом називаються. Після цього залишається хіба що передати привіт ще живим ветеранам-антифашистам Другої світової війни.

Гость

Армия Власова состояла из православных и они воевали за свою Родину!За  Веру Царя и Отечество!А бандеровцы были против!

Свенельд

Уявіть собі зазомбований Ви наш, що бандерівці так само воювали за свою Батьківщину. І біда не в тому, що власовці воювали тоді за свою Батьківщину, а бандерівці- за свою, а в тому що зараз Ви і досі мислите категоріями тієї - російської Батьківщини, хоча реально проживаєте в Україні.

Гость

бандеряги були на стороні гітлера і всі бандерівці були як не греко-католиками то католикаби, одним словом бандитами.

artyukh

Ну, тут відповідь проста: БРЕХУН.

А взагалі то хочеться чогось серйознішшого, панове.

По тематике

Олімпійського коментатора Боба Балларда відсторонили через сексистські коментарі
30.07.2024 15:45

Олімпійського коментатора Боба Балларда відсторонили через сексистські коментарі

Боба Балларда відсторонили від коментування Олімпіади через невдалі зауваження про австралійську жіночу збірну з плавання. Коментатор вибачився, заявивши, що не...

В Сумах в коммунальном автобусе очередной конфликт между пассажиром и водителем
22.11.2019 13:30

В Сумах в коммунальном автобусе очередной конфликт между пассажиром и водителем

Инцидент произошел в пятницу, в 12:15 на маршруте № 57А «Барановка - Центр»....

Митрополит Евлогий призвал мэра Сум покаяться
16.10.2019 15:23

Митрополит Евлогий призвал мэра Сум покаяться

На сайте Сумской епархии УПЦ (МП) опубликовано письмо митрополита Сумского и Ахтырского Евлогия Сумскому городском голове Лысенко А.Н по поводу...

В Сумах произошел конфликт между студентами-иностранцами и водителем автобуса
27.09.2019 14:41

В Сумах произошел конфликт между студентами-иностранцами и водителем автобуса

В конфликте между иностранным студентом и водителем КП «Электроавтотранс» будут разбираться правоохранители....

В Киеве разбили стекла трем сумским маршруткам
24.07.2019 14:57

В Киеве разбили стекла трем сумским маршруткам

Об этом на своей странице в Фейсбуке сообщила сумчанка Марина Головань....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.