Сумчани у складі збірної пробігли естафету на Кубку світу з біатлону

Першої естафети нового сезону довелось чекати не довго! Вже у третій змагальний день першого етапу Кубку світу у фінському Контіолахті і чоловіки, і жінки отримали змогу показати свою командну потужність.

У чоловічій естафеті українські вболівальники нарешті побачили двох досвідчених наших спортсменів – Артема Приму та Дмитра Підручного, які два дні тому пропускали індивідуальну гонку, пише biathlon.com.ua.

Перше коло Артем провів досить обережно, вивчаючи свій стан. Він не став триматись у чільній групі, і вже до стрільбища погравав 10 секунд лідерам. А після того, як єдиний промах вдалось закрити додатковими патронами лише з третьої спроби, наша команда вже на старті опинилась на 17-й позиції.

А далі наш спортсмен увімкнув характер. Перед стійкою Прима кинувся наздоганяти, відіграючи і позиції, і секунди відставання. Та й другу стрільбу відпрацював набагато якісніше – лише з одним додатковим патроном. На останньому колі українець потримався у досить багатолюдній компанії, і передав естафету дев’ятим. 36 секунд відставання – не трагедія. А щодо рівня форми, то за чистим часом на лижні у Артема четвертий результат.

А ось для шведа Пепе Фемлінга стійка склалась катастрофічно. За умови майже повного штилю віз з вісьмох патронів спромігся закрити лише три мішені, і після двох кіл штрафу програвав вже більше хвилини групі лідерів!

Героєм з позначкою плюс на цьому етапі став молодий француз Ерік Перро, який влучно випустив усі десять пострілів, і лише на останній прямій пропустив вперед номінального фаворита – Ветле-С’ястада Крістіансена. Саме Норвегія номінально виграла перший відрізок, але разом з ним передав естафету Перро, а в шістьох секундах позаду – німець Юстус Штрелов.

Дмитро Підручний з перших метрів захопив ініціативу у своїй міні-групі і на дистанції швидко вийшов на шосту позицію. Але, на жаль, швидкість далася взнаки на стрільбищі, і свою першу стрільбу офіційного сезону капітан команди провів з семи пострілів.

Далі – більше: на стійці Дмитро взагалі «пограв у валідол» з вболівальниками, коли з перших п’яти пострілів влучив лише двічі. На щастя, концентрації та додаткових патронів вистачило: на трасу Підручний вирушив без штрафних кіл. Але там Дімі стало важко: звісно, пропуск через травму надважливого етапу передсезонної підготовки в листопаді не міг не позначитись. Тому на заключних 2,5 кілометрах капітан втратив більш ніж півхвилини, і свій етап завершив 13-м. Причому тепер гандикап нашої команди від лідерів вимірювався вже 100 секундами.

В групі ж лідерів зміни відбулись зовсім незначні. Трішки підвів команду Франції Фаб’єн Клод, який після п’яти запасних патронів не лише втратив контакт з суперниками Норвегії та Німеччини, але пропустив в трійку лідерів ще й Словенію в особі її лідера Якова Фака.

Попереду ж Йоханнес Кюн та Стурла Легрейд увесь етап пройшли поруч, і на фініші перевага німецького біатлоніста вимірювалась лише півсекундою! Дует Словенія-Франція програвав майже півхвилини.

У другій половині естафети у складі України у боротьбу вступила молодша частина команди. На третьому етапі сумчанин Богдан Цимбал не форсував темп, зате стрільбу відпрацьовував дуже якісно: на двох вогневих рубежах Богданові знадобився лише один запасний патрон! Останнє коло, щоправда, довелось працювати на самоті і витрачати зайві сили, але у підсумку Цимбал повернув команду у топ-десятку! Так, з відставанням більше ніж у дві хвилини, але то до лідерів, а ось відстань до п’ятої позиції залишалась цілком прийнятною – 25 секунд.

Сюрпризом на цій стадії стало високе п’яте місце Литви, спортсмени якої мали навіть штрафне коло, яке Томас Каукенас заробив ще в стійці першого етапу. Зате на п’яти інших вогневих рубежах литовці не припустились жодної хиби!

Попереду ж знов сформувалась звична трійка претендентів на перемогу. Норвежці та німці перед останнім етапом прийшли абсолютно рівно – на передачі естафети Тар’єй Бьо та Бенедікт Долль показали абсолютно ідентичний час! Емільєн Жаклен чудово провів два кола, наблизився до цього дуету, але на останнє коло француза не вистачило, і він прийшов на стадіон через 24 секунди після Бьо та Долля.

На вирішальному етапі від самого початку ситуацію у свої руки взяв Йоханес Бьо! Норвежець вже й забув, коли востаннє бігав четвертий етап, поступившись функціцями фінішера на користь Крістіансена. Але навички нікуди не поділись! Вже до першого рубежу Бьо-молодший сформував десятисекундну перевагу, аби мати право на невеличку помилку. Цим правом він і скористався, а зважаючи на фірмову швидкострільність, а також промах у головного суперника Романа Реєса, перевага Норвегії продовжувала зростати.

У стійці Йоханнес взагалі провів черговий майстер-клас, перетворивши останнє коло у цілковиту формальність. Навпаки, після двох промахів Романа Реєса могла б зав’язатись боротьба за срібло, але лідер Франції Кантен Фійон Майє також припустився помилки, і перед останнім колом склад подіуму став остаточно зрозумілим: Норвегія-Німеччина-Франція.

У команді України ж вже звично тягар по вирішенню остаточних позицій було покладено на нашого Антона Дудченка. І фінішний відрізок наш спортсмен провів гідно. Трішки не вистачило влучності: після одного запасного патрону в лежці і ще двох у стійці здавалося, що межею сподівань буде десята позиція, адже на останнє коло Антон вийшов слідом за потужним шведом Себастьяном Самуельссоном і в десятку секунд позаду ще групи команд.

Але, втримавшись за шведом на першій половині фінального кола, Дудченко прискорився, скинув Самуельссона, і на фінішній прямій ледь не наздогнав суперників зі Словенії та Литви! До сьомої позиції не вистачило лише півтори секунди, але й девְ’яте місце у хорошій боротьбі абсолютно не можна назвати провалом. А самого Антона привітаємо з набуттям гросмейтерського вміння вдало розподіляти сили по дистанції!

Загальне ж враження від виступу нашої команди – небезнадійність. Так, ще слід збалансувати швидкість та стрільбу: хоча наші хлопці обійшлись без штрафних кіл, але 13 запасних патронів – забагато для такої чудової біатлонної погоди, яку ми сьогодні побачили в Контіолахті. І якщо помріяти – ще мінус два промахи, і наша команда цілком могла сперечатись за четверту позицію. Але це вже завдання – на наступну естафету. А зараз – з почином, хлопці, і дякуємо!

Естафета. Чоловіки

1. Норвегія (0+7) 1:19:26,2

2. Німеччина (0+8) +43,9

3. Франція (0+9) +1:05,9

4. Австрія (0+4) +2:31,2

5. Чехія (0+10) +2:33,9

6. Фінляндія (1+12) +2:34,1

...

9. Україна (0+13) +2:48,8

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.