Городские власти дали отписку на петицию об отмене повышения стоимости проезда в маршрутках

На сайте онлайн-петиций появился ответ городских властей на петицию «Відміна рішення виконавчого комітету СМР про підвищення тарифу на послуги приватних перевізників (маршрутні таксі) у м. Суми»

Сумчанка Анна Горпинич расписала в своей петиции несправедливость повышения стоимости проезда, так как не был посчитан реальный пассажиропоток и реальные затраты перевозчиков на перевозку. Она ссылалась на митинг, который собирали сумчане в мае, на котором потребовали от властей отменить на сессии городского совета стоимость проезда в 4 грн, результаты транспортного конкурса, а также заняться развитием коммунального транспорта, провести новый транспортный конкурс, посчитать пассажиропоток, отправить в отставку исполнительный комитет, секретаря городского совета, заместителей городского головы, провести служебное расследование относительно должностных лиц исполнительных органов совета, виновных в возникновении проблемных вопросов по перевозке пассажиров и создать рабочую группу по контролю за выполнением действующих договоров с частными перевозчиками.

Петиция набрала рекордную 661 подпись буквально за сутки, однако ответ, подписанный мэром Сум Александром Лысенко, его первым замом Владимиром Войтенко и начальником транспортного отдела Сергеем Яковенко, является, по сути простой отпиской, в которой рассказано, как депутаты горсовета на сессии 31 мая не смогли отменить решения исполкома о повышении стоимости проезда в маршрутках (тогда промэрская фракция не дала ни одного голоса за отмену нового тарифа).

А также говорится, что ввиду резонансности нарушенных в петиции вопросов, учитывая необходимость удовлетворения интересов территориальной громады г. Сумы, отделом транспорта, связи и телекоммуникационных услуг Сумского городского совета в пределах предоставленных полномочий проводится анализ экономически обоснованных фактических расходов перевозчиков, пропорционального соотношения стоимости топливно-энергетических ресурсов, уровня заработной платы работников, административных расходов, размера индексации и т.д., по сравнению с данными по состоянию на 2015 год».

Почему этого не было сделано до повышения тарифа, ничего не говорится. Также нет ответа и на другие поставленные вопросы.

К сведению

Ответ на петицию

За результатами розгляду електронної петиції «відміна рішення виконавчого комітету СМР про підвищення тарифу на послуги приватних перевізників ( маршрутні таксі) у м. Суми» інформуємо про наступне. 

Відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, зокрема, тарифів на транспортні послуги. 

Статтею 6 Закону України «Про автомобільний транспорт» встановлено, що органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування ї здійснюють контроль за виконанням транспортного законодавства на відповідній території згідно з повноваженнями, визначеними законами України. 

Питання щодо ціноутворення на послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, що виконують рейси на територіях відповідних областей, лежить у площині контролю договірних взаємовідносин між автомобільними перевізниками та органами місцевого самоврядування. 

Відповідно до статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт», тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольнити підприємницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів, а також сприяти вирішенню таких завдань: 

- збільшення можливостей суб’єктів господарювання щодо забезпечення потреб споживачів у послугах, залучення інвестицій у розвиток автомобільного транспорту та досягнення сталих економічних умов роботи; 

- стимулювання конкуренції та появи нових суб’єктів господарювання, які належать до автомобільного транспорту; 

- забезпечення балансу між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання; 

- забезпечення стабільності, прозорості та прогнозованості тарифів. 

Реалізація єдиної тарифної політики передбачає єдину методику розрахунку тарифів за видами перевезень. Зокрема, наразі діє Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затверджена наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11. 2009 №1175 (далі - Методика). 

Відповідно до п. 1.6. Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту затвердженої Наказом Мінтрансзв'язку України від 17.11.2009 № 1175 перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв'язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації Послуг, що не залежать від господарської діяльності Перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%. 

Відповідно до п. 2.1 Методики розрахунок тарифів здійснюється відповідно до запланованих на рік (на підставі фактичних) обсягів транспортної роботи, характерних для даного виду перевезень Перевізника в регіоні, та кількості перевезених пасажирів з використанням економічно обґрунтованих планових витрат, визначених з урахуванням вимог законодавства, на підставі галузевих норм, ставок податків і зборів (обов'язкових платежів), прогнозного індексу цін виробників промислової продукції у плановому періоді. До розрахунку тарифу включається плановий прибуток, необхідний для розвитку Перевізника і сплати ним податкових зобов'язань. 

Згідно з п. 2.3 Методики під час розрахунку тарифу загальний обсяг транспортної роботи та загальна кількість перевезених пасажирів, у тому числі з урахуванням пільгових категорій пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, обґрунтовуються Перевізником на підставі фактичних показників роботи або встановлюються за результатами обстеження пасажиропотоків 16.05.2017року виконавчим комітетом Сумської міської ради були прийняті рішення про встановлення тарифів на послуги з перевезення одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі. 

Відповідно до пункту 9 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення виконавчого комітету СМР з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані рішенням Сумської міської ради. 

31.05.17. на сесії Сумської міської ради деякими депутатами були внесені пропозиції про скасування рішень про встановлення тарифів на послуги з перевезення одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі, але ці пропозиції не були підтримані більшістю депутатів і рішення виконавчого комітету залишилися чинними. 

Зважаючи на резонансність порушених у петиції питань, враховуючи необхідність задоволення інтересів територіальної громади м. Суми, відділом транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради в межах наданих повноважень проводиться аналіз економічно обґрунтованих фактичних витрат Перевізників, пропорційного співвідношення вартості паливно-енергетичних ресурсів, рівня заробітної плати працівників, адміністративних витрат, розміру індексації тощо, порівняно з даними станом на 2015 рік. 

Стосовно питання, щодо підвищення тарифу на послуги приватних перевізників (маршрутних таксі) у м. Суми, то повідомляємо, що на даний час в м. Суми перевезення пасажирів в режимі маршрутного таксі не виконується.

По тематике

Порушень немає? У Сумах хочуть продовжити договори з маршрутниками без конкурсу
21.02.2024 12:14

Порушень немає? У Сумах хочуть продовжити договори з маршрутниками без конкурсу

У Сумах комісія з координації роботи пасажирського транспорту на території громади провела чергове засідання....

У Сумах маршрутка № 26 працюватиме за новим графіком
02.02.2024 09:33

У Сумах маршрутка № 26 працюватиме за новим графіком

Відділ транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг повідомляє про зміну розкладу руху автобусів на маршруті № 26 «Центр – 40 підстанція»....

У Сумах водій під кайфом возив людей у маршрутці
02.11.2023 11:35

У Сумах водій під кайфом возив людей у маршрутці

Повідомлення небайдужих громадян допомогло виявити водія маршрутного транспортного засобу, який мав ознаки сп'яніння....

У Сумах маршрутки рано з’їзджають з маршрутів
17.04.2023 12:05

У Сумах маршрутки рано з’їзджають з маршрутів

В. о. начальника відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Микола Гіценко під час апаратної наради розповів про те, як працює...

У Сумах приватні перевізники пізно виходять на маршрути
28.11.2022 16:21

У Сумах приватні перевізники пізно виходять на маршрути

Про це повідомив начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Сергій Яковенко....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.