В сумской коммунальной областной газете установили сталинские порядки?

Бывший главный редактор газеты «Сумщина» опубликовала открытое письмо руководству области по поводу порядков в редакции ее родной газеты при новом главреде.

«ВІДКРИТИЙ ЛИСТ 
Голові обласної державної адміністрації Клочку М.О
Голові Сумської обласної ради Салатенку С.П.

Шановний Миколо Олексійовичу!
Шановний Семене Павловичу!

Я, Бабинець Тетяна Іванівна, звертаюся до Вас з цим відкритим листом, щоб більше привернути Вашої уваги до тієї ситуації, яка склалася сьогодні в обласні комунальній газеті « Сумщина». Вважаю, що маю право на такий крок – як журналіст, який віддав цьому виданню 32 роки свого життя, як колишній головний редактор газети (2007-2012 рр.), котрий вивів газету з банкрутства і підняв її до рівня сучасного видання і до якого за допомогою і захистом сьогодні звернулися деякі працівники редакції. І, зрештою, як мати одного із членів трудового колективу. 
Те, що сьогодні діється у редакції видання, інакше, як протизаконням і терором стосовно колективу, і,взагалі, ганьбою нинішньої України,не назвеш. В загальних рисах Ви ознайомленні зі станом речей. До Вас з листом - вимогою звільнити з посади нинішнього головного редактора «Сумщини» Мошу С.В., уже звернулася більша частина трудового колективу редакції газети. 
Сьогодні Моша С.В. по суті веде з трудовим колективом видання війну. За менше ніж півроку свого перебування на посаді керівника комунального підприємства, він «примудрився» перетворити редакцію в «тюремну» зону, такий собі «гулаг», де крок вліво, крок вправо – і «розстріл»!Працівники редакції вже не знають, що їм у першу чергу робити – виконувати свої посадові обов’язки чи реагувати на вибрики головного редактора! Кожного дня по кілька працівників пишуть йому пояснення, часом просто зі сміхотворних причин. Наприклад, чому не записали у журналі час повернення в редакцію.
Майже всі члени трудового колективу мають догани – і не одну , а по дві, а то й три! Моша виносить догани навіть за те, що з його відома(!)за півгодини до закінчення робочого часу журналіст пішов виконувати дане ним (!) же завдання! Оголошує працівникам догани навіть за негативні наслідки, спричинені його ж власними редакторськими рішеннями!...Головний редактор безпідставно відмовляє журналістам у публікації підготовлених ними матеріалів, безпричинно, всупереч законодавства, відсторонює працівників редакції від виконання ними їх посадових обов’язків і наймає для цієї справи людей зі сторони (видно грошей в редакції дуже багато!)
Говорячи, що Моша перетворив редакцію на «гулаг», я навряд чи перебільшую! Тому що в демократичному суспільстві це неможливо – вимагати від працівників писати «доповідні» на своїх колег. А головний редактор «Сумщини» - вимагає! По суті, Моша намагається примусити членів колективу «стукати» один на одного! 
Більше того, створив у редакції таку собі «трійку» (він, менеджер з персоналу і відповідальний секретар, яких особисто прийняв на роботу), яка почергово викликає працівників до редакторського кабінету й за зачиненими дверима влаштовує людям«рознос».Без будь-якої причини, так, для «профілактики»! Як результат – «швидкі» в редакції, гіпертонічні кризи і півредакції на лікарняних!... 
Я знаю багатьох з членів нинішнього трудового колективу редакції. І з усією відповідальністю заявляю, що, не дивлячись на різні, часом не прості характери, це професійні, добросовісні, відповідальні працівники, які знають і люблять свою роботу, які віддані газеті! Навіть сьогодні, зазнаючи щоденний психологічний, моральний ( і не тільки! ) тиск з боку головного редактора, вони належним чином виконують свої посадові обов’язки, ніхто з них не відмовився виконувати завдання Моші, як головного редактора видання! Тому всі його звинувачення колективу редакції у «непрофесіоналізмі», «саботажі», «небажанні працювати» тощо –є безпідставними! Моша просто насолоджується своєю владою! На даний момент в редакції не залишилося жодного(!) працівника(окрім «трійки»), від якого б Моша не вимагав заяви на звільнення!
Але все це ще… квіточки! Страшно і ганебно те, що головний редактор «Сумщини» вдається до залякування і майже не прихованих погроз фізичної розправи працівникам редакції, їх рідним і навіть їхнім … дітям. Так він, вимагаючи від моєї доньки – журналіста і віднедавна голови профкому КП «Редакція газети «Сумщина» (прізвища її не називаю з огляду на формат відкритого листа) добровільно вийти з членів ради співзасновників газети «Сумщина», заявив: вибирай - або рада співзасновників, або дитина… Це що за вибір Моша поставив перед молодим журналістом, перед молодою матір’ю?!... Коли заступник редактора (якого Моша сам і привів у редакцію) відмовився писати заяву на звільнення, той пригрозив: а ти за свою доньку не боїшся?!... Головний редактор «Сумщини» вважає нормальним вибивати заяви на звільнення у членів колективу за допомогою «рішал», заохочує чоловіків угодних йому працівниць приходити до редакції і «розбиратися» з неугодними йому членами колективу….
Погрози фізичної розправи від Моші отримав не один член колективу. А колектив редакції – це на 70 % молоді люди віком від 23 до 40 років і на 90% - жінки, у багатьох з яких малі діти… Сьогодні вони в кабінет до головного редактора намагаються по одному не заходити, записують на диктофони кожну розмову з ним, проводжають один одного з роботи і на роботу, а деякі взагалі носять в сумочках газові балончики для захисту від головного редактора «Сумщини»… Ви вважаєте, це нормальна ситуація? А далі що – «гранати» підуть у хід?!
Про всі ці та інші неприйнятні моменти я говорила з Вами, Семене Павловичу, і з Вашим заступником, Миколо Олексійовичу, - Іваном Семеновичем Боршошем. Той план розв’язання конфлікту, який окреслив мені Іван Семенович, абсолютно влаштовує колектив редакції: обласна рада призначає в раду співзасновників газети своїх представників, створюється робоча група, яка й перевірить все написане в колективному листі. Але… На останній сесії облради питання обласного комунального відання не піднімалося і Моша від того, вочевидь, вирішив, що безкарний! 25 грудня він знову пригрозив моїй доньці розправою. В присутності відповідального секретаря редакції він їй сказав: «Он бачиш двері? Так хряснуть, що і голова відлетить!»…
З огляду на те, що років десять тому Моша притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення іншій людині кількох ножових поранень (про що тоді «гудів» увесь журналістський корпус області), з огляду на те, що він вже застосовував фізичну силу до одного з працівників сьогоднішньої «Сумщини», такі погрози вже не виглядають пустою обіцянкою... Доводжу до Вашого відома: після погрози я зателефонувала Моші і попередила його ( а тепер попереджаю і Вас): якщо з моєю дитиною ,чи з її дитиною, чи з доньчиним чоловіком щось станеться, хай вони навіть через гілочку перечепляться, винуватий буде Моша і я «судитиму» його сама –без прокуратури і слідства!...
Я просто не можу повірити, що в області не знайшлося іншої – кращої!- кандидатури на посаду головного редактора обласної газети, ніж Сергій Моша! Якщо ні обласній раді, ні облдержадміністрації не потрібна ця газета ( у якої через два роки столітній ювілей!) – відпустіть, будь ласка, колектив на «вільні хліба»! Але перед тим – виправте свою помилку й зніміть з посади головного редактора «Сумщини» Сергія Мошу! Не ганьбіть ні себе, ні область!

З повагою
Тетяна Бабинець, 
Журналіст,
Головний редактор «Сумщини» 2007-2012 років».

По тематике

Сумській області виповнилося 85 років
10.01.2024 09:23

Сумській області виповнилося 85 років

10 січня 1939 року згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР було утворено Сумську область із центром у м. Суми....

Держархів Сумщини підготував виставку до 85-річчя області
09.01.2024 17:31

Держархів Сумщини підготував виставку до 85-річчя області

9 січня у читальному залі та на вебсайті Державного архіву Сумської області у розділі «Інформаційна діяльність», рубриці «Виставки online» розміщена...

Центральный канал назвал Сумщину одним из самых депрессивных регионов (видео)
05.03.2020 16:39

Центральный канал назвал Сумщину одним из самых депрессивных регионов (видео)

Один из самых депрессивных регионов Украины - пограничная с Россией Сумщина....

Для 61 неразгосудрствленных СМИ на Сумщине наступил дедлайн
17.01.2019 11:03

Для 61 неразгосудрствленных СМИ на Сумщине наступил дедлайн

Юстицией Сумщины принято 61 решения о признании недействительными свидетельств о государственной регистрации печатных средств массовой информации....

11.01.2019 17:30

В Сумах прошел круглый стол, посвященный 80-летию образования области

В Сумском государственном педагогическом университете им. А. С. Макаренко прошел круглый стол, посвященного 80-й годовщине образования Сумской области, что происходило...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.