Студенты из Сум призвали Нацбанк спасти их вуз от банкротства

3 сентября студенты и преподаватели Украинской академии банковского дела приехали в Киев требовать не уничтожать учебное заведение.

Протестную акцию они провели под зданием Национального банка Украины, который до июня этого года занимался вузом, сообщает ZIK. Под НБУ студенты из Сумщины стояли с плакатами: «Не знищуйте якісну освіту», «Не знищуйте перлину мого моста», «Не знищуйте мій новий дім», «Не руйнуйте мою майбутню кар’єру», а перед входом в здание из книг выложили надпись «УАБС - живи».

Участники протестной акции рассказали, что со времени основания учебным заведением занимался Национальный банк Украины. Впрочем, в этом году в июне вуз решили перевести под Министерство образования и науки Украины. На переходный период Нацбанк выделил для академии 11 млн грн. Впрочем, как утверждают преподаватели, этого финансирования хватит лишь на четыре месяца работы, по окончании которых учебное заведение обанкротится.

«Основная цель нашего сегодняшнего собрания здесь под стенами НБУ - это сохранение нашего вуза. Основное требование, чтобы НБУ, передал нас в Министерство образования и науки, обеспечил на переходный период достойное финансирование тех бюджетных мест, на которых учатся студенты», - рассказал заведующий кафедрой бухгалтерского учета и аудита Федор Журавка.

Студенты уверяют, их альма-матер предоставляет высокий уровень знаний и имеет хорошую материально-техническую базу, а закрытие учебного заведения приведет к тому, что более 430 преподавателей останутся без работы, а более 2000 студентов - без образования.

«Представители НБУ никогда не были в Сумах, несмотря на то, что Нацбанк по сути, является отцом нашего учебного заведения. Поэтому сегодня, если представители НБУ не выйдут к нам на диалог, мы привезли Гонтеревой билет в Сумы, пригласим ее посмотреть, какую прочную базу создал НБУ и как жаль все это уничтожить», - отметили студентка Виктория Васильченко.

К студентам вышел заместитель председателя Национального банка Владислав Рашкован, пишет на официальной странице в фейсбуке НБУ.

Руководство и трудовой коллектив Академии не согласны с предложением НБУ по финансированию в размере 24 тыс. грн в год на одного студента, что является средним показателем финансирования в сфере Минобразования. Зато со стороны Академии предлагается обеспечить финансирование обучения студентов на уровне 64 тыс. грн в год на одного студента.

После передачи вуза в подчинение Минобразования, Национальный банк подтвердил намерение выполнять свои обязательства по оплате обучения студентов, которые были приняты по заказу НБУ, но не может финансировать обучение в объеме большем, чем это предусмотрено госзаказом для данного вуза.

К слову, Национальный банк Украины подписал с Университетом банковского дела (г. Киев) договор финансового сопровождения студентов, которые были приняты под заказ НБУ, на уровне 24 тыс. гривен в год. На сегодня это 1008 студентов. 36 из них сейчас получают высшее научную квалификацию в аспирантуре и докторантуре.

Фото

Комментарии

УАБС - Маєш право!
Шановна громада!
Метою нашого звернення є ознайомлення з ситуацією, яка сьогодні склалася в Академії. Події, що супроводжують процес зміни підпорядкування Академії (від НБУ до МОН) набувають загрозливого характеру та знищують той авторитет, який має наш навчальний заклад серед громади Сумської обл.
По-перше, наш виш завжди залишався “поза політикою”. На жаль, при підготовці пікету під стінами НБУ 3.09.2015 р. в.о. ректора Козьменком С.М. неодноразово наголошувалося на його політичному підтексті, оскільки він відбувається напередодні виборів і одним з його лейтмотивів є підрив рейтингу блоку БПП напередодні виборів. Хочемо наголосити, що колектив викладачів і студентів Академії не хоче бути втягнутим у “політичні ігри”.
По-друге, студенти виявилися втягнутими у протестувальну акцію, остаточно не розуміючи ситуацію в Академії. Під час відкритої вченої ради 4.09.2015 р. студенти публічно звинуватили в.о. ректора Козьменка С.М., що їх підняли на пікет, не надавши повної інформації. Зі сцени студенти говорили: “Ми не хочемо ночувати в палатках, якщо не знаємо за що!”. Вони вказували, що з цілим рядом даних про справи в Академії організатори протесту знайомили їх вже в процесі акції. Студентство традиційно вважається однією з найбільш радикальних верств населення, а Сумщина вже має досвід масових студентських протестів. Ситуація набуває загрозливого характеру, оскільки в.о. ректора проф. Козьменко С.М. неодноразово (з трибуни — під час зборів трудового колективу 31.08.2015, під час обговорення зі студентами програми проведення пікету під будівлею НБУ тощо) закликав студентів академії долучити до участі в протестувальних акціях і студентів інших вишів м. Суми.
По-третє, всі ті 2,5 роки, від часу, як проф. Козьменко С.М. виконує обов'язки ректора Академії, в нашому виші панує атмосфера неповаги до викладачів, публічного приниження незгодних з його думкою, принципові рішення приймаються волюнтаристські та без обговорення в колективі. Навіть на останніх загальних зборах трудового колективу та студентів Академії 31.08.2015 р., коли присутній в залі колектив не виявив явного бажання підтримати ініціативу щодо пікетування будівлі НБУ, він звернувся до залу зі словами: “Что вы как телки сидите?”. Хочемо наголосити, що колектив викладачів Академії — це не “телки”, а високопрофесійні освітяни та науковці, які не бажають терпіти такого ставлення до себе. Останніми днями, коментуючи в соціальних мережах телерепортаж про події в Академії, який не співпав з його баченням ситуації, проф. Козьменко С.М. використав епітет “сволота журналюги”, чим викликав хвилю обурення з боку громадськості та представників преси. Такі висловлювання очільника нашого вишу не можуть не відображатися на іміджі та авторитеті академії серед громадськості, який ми вибудовували роками. За останній місяць більше 100 осіб звільнилися з Академії внаслідок того, що суттєве скорочення заробітної плати ставить на межу виживання їх сім'ї. Але замість того, щоб подякувати цим працівникам за багаторічну роботу в Академії, знайти теплі слова в такий непростий для цих людей час, проф. Козьменко С.М. публічно з трибуни доволі образливо коментує їх рішення: “Хай йдуть, візьмемо нових...” або “Саме вони забрали вашу премію...”. Ми хочемо мати етичного лідера, який будує управлінський процес на засадах моралі та поваги до колег.

По-четверте, вперше за роки існування Академії ми маємо керівника, який у складні часи відмежовується від колективу та студентів. Так, за півтора роки з моменту оголошення НБУ намірів щодо формування нової структури, яка виключає існування вишів, він жодного разу не висловив власну точку зору щодо стратегії функціонування Академії у підпорядкуванні МОН. Минуле літо було найбільш важким періодом в історії нашого вишу, оскільки приймальна кампанія відбувалася на тлі розгубленості потенційних абітурієнтів щодо майбутнього Академії, мали місце масові звільнення працівників, які вимагали пояснень з боку керівництва, відбувалося впорядкування процедур переходу до МОН, під час яких була слушна нагода цивілізовано (за столом переговорів, а не на вулицях під час мітингів) узгодити обсяги фінансування студентів, які вступали на місця НБУ. Але, незважаючи на це, в цей час в.о. Ректора Козьменко С.М. практично весь липень перебував у відпустці за кордоном. Навіть пікетування будівлі НБУ, організація якого здійснювалася під керівництвом проф. Козьменка С.М., відбулося без його безпосередньої участі в режимі on-line
контролю. Ніколи за всю історію розвитку Академії студенти не використовувалися як “щит” для ректора, а студентські акції — як інструмент шантажу при вирішенні спірних питань.

Колектив та студенти Академії потребують спокою та зосередженості, щоб сконцентруватися на вибудовуванні конструктивних шляхів вирішення існуючих проблем, бажають повернутися до нормальної роботи та навчання, а не займатися плануванням ще більш масових демонстрацій чи підготовкою судових позовів, до чого їх закликає Козьменко С.М., не хочуть бути залученими до політичних передвиборчих інтриг.
Даниил Бочарев

Гарно пишите. Трошки брешите. Та цілком схоже на правду. Впевнений, що ера Козьменків закінчується. Всі тікають з його команди. І зрозуміло тепер чому. Шкода, що вуз, створений Єпіфановим, за якісь 3 роки зробили банкрутом.

п.с. Чутками місто повниться, що екс-помічниця СМ та його вірний кум вирішили на цій тривожній хвилі довго не хвилюватися за свого друга та поєднали емоційні сили спочатку в кіно Мануфактурі десь у червні місяці, потім в Києві...Тепер зрозуміла стрімка кар'єра вродливої чорноволосої дамочки на червному хюндаю

Борис Акунин

 
п.с. Чутками місто повниться, що екс-помічниця СМ та його вірний кум вирішили на цій тривожній хвилі довго не хвилюватися за свого друга та поєднали емоційні сили спочатку в кіно Мануфактурі десь у червні місяці, потім в Києві...Тепер зрозуміла стрімка кар'єра вродливої чорноволосої дамочки на червному хюндаю

ооо....а я про это писал уже. Все в теме.

По тематике

В Сумах перепутали памятки архитектуры
18.03.2020 10:38

В Сумах перепутали памятки архитектуры

Главный архитектор Сумщины Олег Кривцов обратил внимание на то, что табличка проекта «Виртуальный гид» с надписью «Окружной суд» изображает совсем...

Здание Банковской академии передано Черноморскому военно-морскому училищу им. П.С. Нахимова
11.11.2016 13:55

Здание Банковской академии передано Черноморскому военно-морскому училищу им. П.С. Нахимова

Имущественный комплекс зданий бывшей Банковской академии в аннексированном Россией Севастополе отдан в распоряжение Черноморского высшего военно-морского училища им. П.С. Нахимова....

17.08.2016 09:00

Оккупационные власти Севастополя хотят вселиться в бывшее подразделение сумской УАБД

Исполняющий обязанности губернатора Севастополя Дмитрий Овсянников заявил о том, что рассматривает возможность переноса правительства Севастополя из центра города – в...

21.06.2016 08:15

В Севастополе фонды УАБД оккупанты передают военному училищу РФ

Оккупационные власти Крыма заявила о намерениях в рамках модернизации и расширения Черноморского высшего военно-морского училища РФ (ЧВВМУ) передать все фонды...

10.05.2016 16:56

В Сумах СумГУ окончательно поглотил УАБД

Завершились процедуры объединения двух сумских вузов - СумГУ и УАБД....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.