Російські хакери другу добу атакують сайти українських телеком-операторів

Російські хакери 10 травня скоїли одні із найпотужніших кібератак на українських інтернет-провайдерів, однак ці втручання лишились непомітними для користувачів – збоїв і проблем із доступом в інтернет у більшості громадян не було.

За словами експерта з кіберзахисту Костянтина Корсуна, агресор не зміг «покласти» українські інтернет-сервіси з кількох причин. Серед них готовність наших ІТ-фахівців до несанкціонованих втручань, великий досвід боротьби із кібератаками, відсутність вертикальної підпорядкованості та слабке державне регулювання. 

Костянтин Корсун, експерт з кіберзахисту:

«Чому більшість користувачів цього не помітила? По-перше, українські провайдери давно були готові до кібератак, а тепер вже й мають шикарний практичний бойовий досвід з протидії. По-друге, українські провайдери – це «бджолиний рій»: без ключових «точок відмов», без вертикальної підпорядкованості, з мережами, побудованими за принципом «без руZні» і ще кількома важливими штуками. І по-третє, українським бюрократам так і не вдалося зарегулювати діяльність операторів доступу до Інтернет в Україні, попри численні спроби. «Роль чиновника» у діяльності українських ISP – мінімальна, а значить в ній практично відсутні корупція та непрофесіоналізм. Зате присутні шалена природна бізнес-конкуренція, результатом якої стали велика кількість гравців, висока якість послуг, низькі ціни та горизонтальна розподіленість»

Наразі провайдери та система доступу до Інтернет в Україні є однією з головних цілей РФ у кібервійні. Адже інтернет є основним каналом комунікацій у суспільстві: це новини, месенджери, торгівля, бізнес, збори коштів, а також розвідка, координація військових дій, волонтерська діяльність, вплив на критичну інфраструктуру, зазначив Корсун. 

Фахівець додав, що вагомий внесок у кіберпротидії агресору дають ще й технологічні санкції. Крім того у міжнародних урядах дедалі частіше лунають заклики накласти обмеження ще й на російську ІТ-індустрію, яка платить податки РФ та фінансує війну проти України. 

Костянтин Корсун, експерт з кіберзахисту:

«Саме так і має працювати справжня професійна безпека – бути непомітною. Знаю, це невдячна робота, тому що рано чи пізно у користувачів виникає питання: «Тю, так а нічого ж не трапилося протягом року, навіщо нам кібербезпека? Її роль дещо перевищена, давайте їх скоротимо». 

Джерело: processer.media

По тематике

За два роки зафіксувано 800 кібератак на держустанови України
19.03.2024 10:31

За два роки зафіксувано 800 кібератак на держустанови України

За час повномасштабного вторгнення зафіксували 800 кібератак на держустанови України...

Сумська ОВА завела нову сторінку в фейсбуці через хакерів
19.03.2024 10:29

Сумська ОВА завела нову сторінку в фейсбуці через хакерів

Володимир Артюх: «Крім постійних обстрілів Сумщини, ворог також здійснює атаки у кіберпросторі»....

Кіберфахівці ГУР зламали міноборони росії
04.03.2024 16:12

Кіберфахівці ГУР зламали міноборони росії

Кіберфахівці ГУР МО України реалізували чергову успішну спецоперацію проти держави-агресора росії ― у результаті атаки вдалось отримати доступ до серверів...

Кіберфахівці ГУР завдали чергового потужного удару по ворогу
27.01.2024 17:41

Кіберфахівці ГУР завдали чергового потужного удару по ворогу

Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує про чергову успішну кібератаку на росії ― знищено всю ІТ-інфраструктуру компанії IPL Consulting,...

“Нафтогаз України” повідомляє про кібератаку
25.01.2024 11:34

“Нафтогаз України” повідомляє про кібератаку

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" повідомляє про масштабну кібератаку на один із дата-центрів, який використовує компанія....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.