ОБҐРУНТОВАНІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ В ЖКГ ВІДСУТНІ

http://www.amc.gov.ua/amc/control/uk/publish/article?art_id=124774&cat_id=59331 [quote]Антимонопольний комітет України звернувся до регіональних органів влади й місцевого самоврядування з пропозицією утриматися від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це заявив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр МЕЛЬНИЧЕНКО під час зустрічі з мерами міст країни. Зокрема, [b][size=150]в.о.

http://www.amc.gov.ua/amc/control/uk/publish/article?art_id=124774&cat_id=59331

 
Цитата:
Антимонопольний комітет України звернувся до регіональних органів влади й місцевого самоврядування з пропозицією утриматися від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це заявив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр МЕЛЬНИЧЕНКО під час зустрічі з мерами міст країни.

Зокрема, в.о. Голови Комітету наголосив, що очікування майбутніх інфляційних процесів чи можливого зростання вартості енергоносіїв не може бути підставою для підвищення тарифів ЖКГ. Тому до Асоціації мерів міст України, керівників облдержадміністрацій, Голови Ради Міністрів АР Крим, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій надіслано офіційні листи Комітету з метою утримати їх від підвищення і затвердження економічно необґрунтованих тарифів. «Встановлення тарифів на послуги тепло, водопостачання та водовідведення сьогодні повноцінно знаходиться в руках місцевої влади, яка юридично «освячує» їх і несе за це персональну відповідальність перед громадою. Однак, за існуючих в країні умов вважаю підвищення тарифів в осінньо-зимовий період морально безпідставним. Адже сьогодні у влади є засоби і можливості утриматися від цього», – підкреслив Олександр Мельниченко.

Комітет вимагає, щоб кожна копійка тарифів була економічно обґрунтованою, а питання щодо їх можливого перегляду попередньо обговорювалося з населенням, громадськими організаціями, ЗМІ. Споживачам необхідно роз’яснювати принципи формування тарифів, забезпечуючи повною інформацією щодо їх складових та детальними даними щодо обсягу й якості наданих послуг. Відтак Комітет пропонує розробити порядок доведення до споживачів інформації про структуру тарифу, витрати монополіста, який пропонує змінити вартість послуг, запровадити процедуру проведення відкритих слухань.

Разом із цим, як зазначив Олександр Мельниченко, Комітет закликав органи влади й місцевого самоврядування розвивати конкуренцію в ЖКГ, щоб на цей ринок вийшли нові підприємства. Це дозволить покращити якість послуг та призведе до зменшення тарифів. «Настав час прийняти кардинальне рішення та створити Національну комісію з питань регулювання житлово-комунальних послуг на зразок тих, що функціонують й в інших сферах природних монополій, наприклад, в тій самій енергетиці. Цього не лише вимагає законодавство, потребу в існуванні такого органу, який незалежно визначатиме тарифи, підтвердило саме життя», – зауважив в.о. Голови Комітету.

Крім того, з метою вдосконалення регулювання сфери ЖКГ Комітет пропонує, по-перше, щоб місцева влада, здійснюючи аналіз зміни тарифів, вимагала від підприємств періодично надавати детальні звіти щодо витрат, напрямків використання прибутку, показників ефективності діяльності. По-друге, запровадити автоматизовану систему контролю за наданням послуг тепло- й водопостачання, яка б систематично відстежувала і фіксувала їх якісні та кількісні параметри. По-третє, провести інвентаризацію систем теплопостачання, що дозволить визначити ті будинки, де система централізованого теплопостачання є економічно неефективною і неспроможною забезпечити послуги належної якості.

«Обмежувати права людей, зокрема, й щодо підключення до автономного опалення у тих випадках, коли діяльність теплопостачальних організацій не забезпечує належних умов проживання, неприпустимо, – заявив Олександр Мельниченко. – Тому ми очікуємо на поміркований і виважений підхід до житлово-комунальних питань з боку місцевої влади, майбутнє якої завтра опиниться в руках громадян».

З початку ц.р. антимонопольні органи завершили розслідування за 135 справами про порушення конкуренційного законодавства в ЖКГ, надали місцевим органам влади й самоврядування 430 рекомендацій задля запобігання порушенням. Наразі 140 справ знаходяться у провадженні.

Риторический вопрос: Почему у нас, в нашем городе, местная власть согласовала тарифы, которые основываются на ВОЗМОЖНОМ повышении?

Влад

И кому это надо? Сегодня все понимают, тарифную политику в Сумах делает не экономическое обоснование и нормальная хозяйственная деятельность, а принадлежность руководства комунальных предприятий к той или иной партии или групировки, а также взятки и откаты руководству города.

Белый

Весь это "горький катаклизм, который мы здесь наблюдаем" на данном форуме проистекает из-за принципиальной разницы мировоззренческих позиций. Нормальные, вменяемые люди находят возможность ткнуть власть в её же ошибки путем сравнительного анализа реального положения дел, подкрепленного фактами, этот весь материал можно спокойно брать и выходить с ним на пресс-конференцию, к общественности и спокойно подписывать его фамилиями вполне реальных людей. На такое власть может реагировать путем тотального игнорирования, но если это повторять с должной частотой и интенсивностью - постоянно, вплоть до полного просветления и обретения нирваны - она таки будет делать то, что требуется, пусть с явным раздражением, неохотой и ненавистью. Люди, исповедующие подобную позицию, зачастую педантичны и их не отягощает упорное повторение одних и тех же вещей многократно. Такие люди для всякой власти чрезвычайно неудобны и опасны. Характерный пример ветки Бармалея, куда прибежал администратор сайта мэрии и тут же начал уверять, что на сайте выложена не совсем полная версия соглашения и они это дело, айн момент, поправят.

Другие же лица мыслят совершенно по-иному. Им мало интересен фактаж, тем более подкрепленный доказательствами. Они предпочитают написать, что все и так ясно с продажной властью и прессой, посему ничего у власти спрашивать не надо, ибо занятие это в высшей степени бесполезное, а надо отважно продолжать борьбу, например путем создания Народного Фронта и Ополчения всех форумчан, а ночью можно проколоть шины Минаевского вертолета, который их столетняя бабушка самолично наблюдала на крыше городского совета. Таких людей власть обожает и с удовольствием принимает от них подачу, с видом оскорбленной невинности долго и подробно объясняя по всем СМИ, до какой низости докатились их политические конкуренты, обвиняя их в покупке личного вертолета. Такие лица обычно подозрительны, очень любят искать заговоры на пустом месте и не умеют долго сосредотачиваться на чем-либо. Случайно попадая под прицел телекамер, они часто забывают о чем же все-таки они хотели поведать.

И первые, и вторые полагают, что они выводят власть на чистую воду, но на самом деле вторые играют в команде власти, хотя и не осознают этого.

view counter
view counter

Статистика

Всего тем на форумах 170099
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 64997
Последний зарегистрированный пользователь prometej

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.