Сумской облсовет делит бюджет

Гість

а де таке саме з міськрадою?

простой

а еще можна что-нибуть подкинуть із фотографики?

бюджетнки без денег/:

Сумська обласна рада виступає проти виділення 4 мільйонів гривень для виплати зарплати працівникам освіти, медицини та культури в районах

Працівники бюджетної сфери Сумської області мають реальну перспективу залишитися наприкінці року без заробітної плати. Якщо врахувати ще й банківську кризу і темпи Інфляції, то ситуація в області ризикує перерости у критичну. Що ж стало причиною загрози невиплат заробітної плати нашим і так багатостраждальним бюджетникам? Виявляться, такі події провокують своїм рішенням депутати Сумської обласної ради - саме ті, хто повинен за своїм статусом відстоювати права та інтереси жителів області. Наші депутати на останній сесії облради вирішили, що є значно більш важливі витрати, ніж зарплати вчителям та медикам.

Непрофесійні професіонали

За підсумками 9 місяців 2008 року виконання плану щодо наповнення бюджетів забезпечили практично всі райони та міста області. Сумарне перевиконання бюджету склало більш ніж 56 мільйонів гривень. Розрахунки очікуваного плану надходжень власних та закріплених доходів до кінця року говорять про те, що всі райони та міста обласного підпорядкування забезпечать перевиконання бюджету. Це дозволить спрямувати додаткові кошти на виплату заробітної плати бюджетним працівникам. Проте даних надходжень не вистачить, аби повністю профінансувати всі обов'язкові витрати та розпочати новий рік з мінімальним ресурсом на першочергові виплати зарплати.

Чому ж виникла загроза невиплати зарплат бюджетним працівникам? Голова Сумської облради В'ячеслав Шапошнік вважає, що причина - у непрофесіоналізмі головного фінансового управління облдержадміністрації, яке не взяло до уваги у своїх розрахунках тенденції та проблеми бюджетної сфери. Також на своїй прес-конференції голова облради звинуватив виконавчу владу області у приховуванні заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, оскільки відповідно до офіційної статистики по Сумській області станом на 1 жовтня така заборгованість відсутня.

Але ніхто й не вів мову про те, що така заборгованість вже існує! Управління фінансів, подаючи розрахунки з виконання бюджету на сесію обласної ради, стверджує лише те, що заборгованість може виникнути наприкінці року. Залишається тільки здогадуватися, чи то пан Шапошнік не зовсім компетентний у питаннях бюджетної сфери, чи помічники, які готують йому тексти виступів, недостатньо професійні, бо плутають поняття «незабезпеченість асигнуваннями» та «заборгованість».

Справжню причину незабезпеченості бюджетів коштами на виплату зарплат озвучив заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Цупро. І причина ця полягає у безпідставному збільшенні чисельності працівників органів місцевого самоврядування. Адже на Сумщині органи місцевого самоврядування власними рішеннями збільшили бюджет свого утримання на 35 мільйонів гривень! Ці кошти й були вилучені із планових асигнувань медикам, освітянам та іншим працівникам бюджетної сфери.

Обладміністрація намагається вирівняти ситуацію, спрямовуючи всі свої зусилля на мінімізацію цих негативних процесів. Застосовуються додаткові методи: так, тимчасово вільні кошти, строк використання яких ще не настав, не лежать без діла на рахунках, як це було раніше, а розміщуються на депозитах. Щоправда, В'ячеслав Шапошнік назвав ці кроки «як мінімум, незрозумілими». А зрозуміти не складно - лише на депозитному розміщенні область заробила п'ять з половиною мільйонів гривень.

«Взять и поделить»

У рамках заходів щодо забезпечення безперебійності першочергових видатків у районах Сумська облдержадміністрація подала на розгляд сесії обласної ради проект рішення, в якому пропонувалося направити 4,1 мільйона гривень (третина від суми перевиконання обласного бюджету за 9 місяців) районним бюджетам області у вигляді дотації.

Проте обласна рада даний проект рішення не прийняла, а запропонована «з голосу» свій проект, який суперечить Конституції України та Бюджетному кодексу. Всупереч пропозиціям обласної адміністрації, кошти від перевиконання бюджету були спрямовані депутатами на інші, на їхню думку, важливіші потреби.

Окрім того, що розподіл бюджетних коштів, проголосований депутатами обласної ради, суперечить нормам чинного законодавства, він ще й економічно необгрунтований. Олександр Цупро наводить приклади неефективного виділення коштів: на газифікацію села Олександрівка Буринського району виділено 150 тисяч гривень, тоді як загальна вартість цих робіт складає біля 2 мільйонів. Виділені кошти ніяким чином не вирішать проблему газифікації села, натомість сотня: лікарів та вчителів не отримають заробітної плати. Також суперечить чинному законодавству і направлення коштів обласного бюджету Олександрійській гімназії міста Суми - адже міський бюджет не є дотаційним, його теж перевиконано на мільйони гривень, і кошти для гімназії повинні виділятися з міського бюджету Сум. Те саме стосується дотації розміром 77 тисяч гривень Лебедину, бюджет якого за підсумками 9 місяців має більш ніж мільйонне перевиконання планових доходів.

А голова облради - проти!

Який же сенс у такому розпорошенні коштів обласного бюджету? Адже намагаючись дати «всем сестрам по серьгам», тобто виділяючи по кількадесят тисяч різним структурам та закладам, реально їм не допоможеш. «Створюється враження, -відзначає Олександр Цупро, - що зміни, які наполегливо проводяться обласною радою, мають під собою політичну, а не економічну складову та доцільність». Дійсно, вибори все ближче, а рейтинги деяких політичних сил завдяки «професійній» роботі їх місцевих лідерів, - все нижче. Схоже на те, що це спроба найбільшої фракції обласної ради заробити передвиборчі бонуси для своєї політсили.

При розгляді цього питання позиція облдержадміністрації навіть не була озвучена – під час доповіді начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Валентини Цвинтарної голова облради В’ячеслав Шапошнік вимкнув мікрофон. До того ж, коли у залі розпочалась дискусія і деякі депутати у своїх виступах висловлювались про необхідність спрямувати кошти на зарплату бюджетникам, В’ячеслав Шапошнік оголосив перерву, після якої депутати проголосували «як треба».

А коли наприкінці року виникне прогнозована ситуація з невиплатами зарплат бюджетникам, можна буде у всьому звинуватити обласну адміністрацію. Недарма В'ячеслав Шапошнік так невдоволено реагує на заяву начальника головного фінуправління ОДА Валентини Цвинтарної про те, що «... В ситуації, що склалася, вся відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати працівникам бюджетної сфери повністю лягає на депутатів Сумської обласної ради».

Власне, це не перша ситуація, коли В'ячеслав Шапошнік невдоволений рішеннями та діями облдержадміністраціями. Протягом всього терміну його діяльності на нинішній посаді тільки і чути про конфлікти між керівниками обласної адміністрації та обласної ради. Причому керівники адміністрації за цей час тричі змінювалися, але із жодним з них В'ячеслав Шапошнік не зміг знайти порозуміння. То може, як казав Жванецький, «проблема у консерваторії»?

Захищаючи проголосовані обласною радою зміни та доповнення по перерозподілу бюджетних коштів, В'ячеслав Шапошнік відзначив, що практично усі ці зміни прямо чи опосередковано стосуються нагальних проблем районів та міст області. Тобто ці витрати він і більшість депутатів облради вважають значно важливішими, ніж заробітна плата медиків та освітян. Цікаво те, що до списку цих найважливіших витрат увійшли і 550 тисяч гривень на забезпечення діяльності обласної ради, у тому числі 300 тисяч на підвищення зарплат. Ну, звісно ж, що своя зарплата значно важливіша, ніж зарплата учителя в райцентрі чи фельдшера в селі.

view counter
view counter

Сейчас на форуме

telepin
Лариса Брежнєва

Зарегистрированных 2
Гостей 1390
Администраторов 0

Статистика

Всего тем на форумах 170291
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 64988
Последний зарегистрированный пользователь helpcenter.sumy

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.