Почалися загрози мерам

Конфлікт муніципальної влади і офісу президента входить у вирішальну фазу. Мерам міст пригрозили репресіями і компроматом.

В останні місяці в ЗМІ все частіше  розростається конфлікт між Володимиром Зеленським і органами місцевого самоврядування. Невдоволення муніципальної влади викликає фальшива  політика офіційного Києва.

Формально підтримавши ідею Європейського Союзу про необхідність перерозподілу владних повноважень на користь муніципалітетів столичні бюрократи фактично торпедують реформу. Передача додаткового функціоналу не супроводжується наданням необхідних джерел фінансування. Подібний підхід був вже обкатаний на прикладі епідеміологічних обмежень, коли відповідальність за прийняття непопулярних у населення рішень Київ цинічно переклав на мерів, але вони додаткових фінансових коштів так і не отримали.

У цих умовах почала стихійно складатися "коаліція мерів",  спрямована проти лицемірної політики офіційного Києва.

Першою пробою сил стали події,  пов'язані з "карантином вихідного дня", який завдав зубодробітельного удару по малому і середньому бізнесу. Першим за підприємців заступився мер Черкас Анатолій Бондаренко, який наполіг на пом'якшенні карантину у своєму місті з 1 травня. Реакція центральної влади була цілком передбачуваною-на мера завели кримінальну справу. Однак цього разу  за Бондаренко заступилися його колеги-голови інших міст України.

На захист інтересів місцевого самоврядування піднялися голова Львова Андрій Садовий, мер Дніпра Борис Філатов. З чуток, до коаліції мерів в останні тижні приєдналися голова м. Суми Олександр Лисенко та мер Полтави Олександр Мамай.

Бунт розгніваних городян явно злякав Офіс президента. Допит Анатолія Бондаренка був перенесений на невизначений термін, а сам Зеленський виступив з миролюбними заявами.

Для відволікання уваги непокірних мерів була розгорнута інформаційна кампанія про прийдешнє створення Конгресу регіонів і розширення повноважень муніципальної влади. Однак незабаром з'ясувалося, що нові президентські ініціативи лише чергова політична ширма,  покликана заспокоїти місцеві органи влади і виграти час для нанесення удару у відповідь.

Минулого тижня в ЗМІ просочилася інформація про те, що представники офісу Президента України неофіційно, але наполегливо радять керівництву обласних адміністрацій всіляко перешкоджати самостійності муніципальної влади, як у бюджетній, так і адміністративній і фінансовій сфері. Паралельно з цим регіональні підрозділи правоохоронних органів активізували роботу зі збору та документування відомостей, компрометуючих голів великих міст. Отриманий компромат може бути використаний для тиску на муніципальну владу в критичний момент переговорів. Ініціатором підготовки таких "повідків" для мерів джерела називають співробітників офісу президента.

Чи варто дивуватися тому, що лукавий підхід офіційного Києва викликав вибух обурення у представників муніципальної влади?

 За наявною у нас інформацією, глави міст домовляються між собою про координацію зусиль у боротьбі з офісом президента, який фактично торпедує реформу з децентралізації системи управління, схвалену представниками Європейського Союзу. Про яку демократію і лібералізацію може йти мова, якщо ці базові принципи не можуть бути реалізовані в належній мірі навіть на самому низовому управлінському рівні?

Чим закінчиться ця боротьба, поки  невідомо. Однак очевидно, що без масштабних перетворень і підвищення ролі місцевої влади в загальній системі управління неможливе існування сучасної правової держави. Чи може Україна претендувати на такий статус, покажуть події найближчих місяців.

https://ord-ua.com/2021/04/26/meri-proti-zelenskogo-raund-2-kompromat-ta-pogrozi/

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.