Дмитро Лантушенко: «Ми допоможемо сумчанам повернути гроші, сплачені КП «Сумижитло»

Кандидат на посаду міського голови Сум Дмитро Лантушенко та партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» розпочали в місті кампанію допомоги в поверненні жителям боргів збанкрутілого КП «Сумижитло».

Гроші зависли

- Питання ситуації з наданням житлово-комунальних послуг піднімається на кожній нашій зустрічі з сумчанами, - заявив Дмитро Лантушенко на прес-конференції 8 жовтня. - Ситуація просто катастрофічна. Всі ми добре пам’ятаємо літо, коли жителі багатоквартирних будинків отримували по дві, а то і по три квитанції по платі за обслуговування житла. Люди питали: кому вони мусять платити - чи приватному жеку, чи комунальному підприємству «Сумижитло»? А міська влада не могла надати чіткої відповіді. Тепер «Сумижитло» знаходиться у стані банкрутства. Борги його перед мешканцями за ненадані послуги складають 26 млн. грн.., а рахунки арештовані. Тобто жителі, які сумлінно платили квартплату і сподівалися отримати послуги з обслуговування житла, їх не отримати і не отримають. Бо всі кошти «Сумижитла» йшли на погашення заборгованості перед робітниками підприємства та іншими жеками. Питання, хто поверне 26 млн. грн., дуже важливе. Його мусила б вирішувати міська влада, але нинішня влада, яка і довела ситуацію до нинішнього ганебного стану, нічого не робить. Ми ж вважаємо, що «Сумижитло» мусить або виконати послуги, або перерахувати сплачені гроші і повернути ту частину, на яку роботи не були виконані. Ми допоможемо сумчанам повернути гроші, сплачені КП «Сумижитло». Саме для цього ми і запускаємо новий проект.

Банкрутство «Сумижитла» - банкрутство влади «Батьківщини» у Сумах

- Ще у 2013 року була прийнята постанова Кабінету Міністрів України, якою чітко передбачено: якщо жек не надавав або неякісно надавав послуги з обслуговування житла, то мусить бути зроблений перерахунок, - заявив адвокат Юрій Ломака, кандидат у депутати Сумської міськради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». - За законодавством, по кожному будинку «Сумижитло» мусило вести облік послуг: запланованих, фактично наданих та ненаданих. Мусила бути прозора бухгалтерія, скільки кожен будинок заплатив і на скільки отримав послуг. І виявляється, що багато сумських будинків платили значно більше, ніж отримували послуг. Ось, наприклад, за даними на 31 грудня 2014 року (це останні данні, які на вдалося отримати), по будинку №70б на вулиці Черепіна залишок коштів складав 16,6 тис. грн. Тобто на цю суму жителі не отримали послуг. У будинку №42, теж на вулиці Черепіна, - 8,9 тис. грн. І таких будинків у Сумах десятки та сотні. Тобто гроші на підприємство надходили. І зараз вони б мусили бути або на рахунках, або на складах у вигляді матеріалів. Але ні грошей, ні матеріалів! Куди все поділося? Хто відповідальний у доведенні «Сумижитла» до банкрутства? Без сумніву, що політичну відповідальність за це несуть особисто міський голова Олександр Лисенко та нинішній депутатський корпус Сумської міськради, більшість якого складають ті, хто голосує з фракцією «Батьківщина». За статутом комунального підприємства, вони повинні були контролювати діяльність «Сумижитла». Але ніякого контролю не було. Постійна зміна керівників, які діяли безконтрольно, призвела до того, що «Сумижитло» стало банкрутом. І тут вже мова мусить іти не тільки про політичну, а й про кримінальну відповідальність тих осіб, які виводили гроші з комунального підприємства. На мій погляд, слідство мусить звернутися до суду за дозволом на розкриття банківської таємниці, щоб дослідити, хто і куди виводив гроші з комунального підприємства. Суми там фігурують грандіозні. Що цікаво: нинішній мер Сум Олександр Лисенко, коли балотувався, обіцяв закрити «Сумижитло». Але коли сів в крісло, то не закрив. «Сумижитло» продовжувало працювати, отримувати кошти від сумчан. Тепер же гроші зникли, а саме підприємство стало банкрутом.

Повертають лише по заяві

- Повстає питання: що ж робити сумчанам? Як повернути гроші, які були даремно заплачені «Сумижитлу»? Саме для цього ми і організували спеціальний проект, - сказав Дмитро Лантушенко. - Пропонуємо сумчанам звертатися до агітаційних наметів нашої політичної сили або до моєї громадської приймальні на вул.Соборна,1. Там можна буде отримати зразок акту-претензії про перерахунок коштів за неотримані чи неякісні послуги.

- Тут треба розуміти, що ніяке рішення міської ради чи мера не може бути підставою для перерахунку, – додав Юрій Ломака. – Потрібна виключно особиста заява від кожного споживача. Тільки це може бути підставою для перерахунку. Без заяв «Сумижитло» скаже, ще не робитиме перерахунку, бо ніхто не звертався за цим. То кожен житель мусить отримати акт-претензію, заповнити його і передати або безпосередньо до «Сумижитла» або до нас, а ми вже будемо направляти ті акти централізовано. Наша ціль – добитися перерахунку, щоб гроші сумчан не зникли. ®

Василий Федорович

А зачем идти в агитпалатку за написанием акта -претензии. Не проще ли разместить на сайте Данкора образец. и вперед за песнями. Ну а теперь по алгоритму действия. Составили акт претензию. Вручили полулегельному руководству Сумыжилья. Отказали в удовлетворении. Кто пойдет в суд с иском. берем идеальный вариант. Выиграли первую и апелляционную инстанцию. А как выполнить решение суда. И кто  это будет делать. А как долго будет длиться процесс. Минимум до года. А каким образом и по какой схеме будут возращены излишне уплаченные средства. С наличкой предприятие не работает. Да и где оно возьмет денюжку. Ее уже давно нет. Все растащили по карманам. Идея носит утопический характер. по всей видимости в агитпалатке будут предлагать голосовать за Лантушенко Д.  Админ. будьте любезны выяснить у Лантушенко каким образом и в течении какого времени и с помощью какого механизма жителям произведут перерасчет платы за услуги. И какая же всетаки реальная сумма.  Из статьи Геца в газете "Ваш шанс" 29 млн. В Вашей статье 26 млн. Из ответа директора департамента инфраструктуры Яременко вроде бы и задолженности нет. Не верите полюбуйтесь.

На N2 1 653/05.01.-10 вiд 17..15 р.                                     Громадянину ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ

На Ваше звернення до Сумського обласного контактного центру повідомляемо,

Що інформація про фактичне виконання робiт КП «Сумижитло» СМР та обсяг

запланованих міститься на офіційному сайті підприемства: http://sumyzhytlo.com.ua.

КП «Сумижитло» СМР відповідно до п. 4. Рішення Виконавчого комітету

Сумськоi міської ради «Про заходи Щодо забезпечення мешканців міста послугами з управлiння будинком, спорудою або групою будинкiв таз утримання будинкiв. споруд та прибудинкових територгй в житлових будинках м. Суми» вiд 26.06.2015 N2 344, проводить вгдповгдні перерахунки мешканцям зггдно з вимогами чинного законодавства.

Корегування сум пільг та субсидій здгйснюеться Щомісячно, про Що сповіщаеться повідомленням про нарахування. Що стосуеться інших питань про пільги та субсидії рекомендуемо Вам звернутися безпосередньо до управлiння соцiального захисту

населения Сумськоi міськоi ради для отримання розгорнутоi консультації.

КП «Сумижитло» СМР здгйснюе перерахунок плати за ненаданні послуги

відповідно до п. 5 Порядку проведення перерахунку розміру плати за послуги з

утримання будинкiв i споруд та прибудинкових територгй у разі перерви в iх наданні.

ненадання або надання не в повному обсязі, затвердженого постановою КМУ 11.12.2013

N2 970, тобто не ргдше одного разу на ргк протягом кварталу, наступного за пергодом перерахунку, з урахуванням результатів перерахункгв, проведених з початку звітного року, виходячи з фактично понесених у звгтному пергодг витрат на надання послуг щодо кожного будинку окремо з урахуванням обсягу наданих послуг в межах тарифу, периодичностг та строкгв надання послуг, установлених рiшенням органу мгсцевого самоврядування, з урахуванням складених виконавцем планів та графиків виконання робiт, пов'язаних з наданням послуг. КП «Сумижитло» СМР не може надати інформацгю одному споживачу про суми невиконаних робiт по поточному ремонту всіх будинкiв в м. Суми. Також, повгдомляемо, Що заборгованостi у сумі 29 млн. грн. у КП «Сумижитло>. СМР немае. Крім цього, доводимо до Вашого вгдома, що з 01.07.2015р. власників квартир/спгввласники будинку мають законне право визначати виконавця послуг своїїх власним спільним рiшенням на підставі Закону Украiни «Про особливості здiйснення

права власності у багатоквартирному будинку».

Директор департаменту Яременко Г.і.

Скориков Спиридон

Очередной "Робин Гуд" перед выборами нарисовался. Где вы все раньше были, заботливые наши?..

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.