Блоги

7 % "щастя"

Один з перших в історії політтехнологічних фокусів відноситься до Московського царства "Смутного времени". Тоді у Москві з'явилися "подметные письма", спрямовані проти Васілія Шуйського. Листи мали успіх, - почалося повстання. З часом така традиція спілкування не тільки закріпилася в країнах, де неможливо було вільно висловлювати свою думку, а й була взята на озброєння владою для "розкрутки" потрібної політичної фігури. Так, у листопаді 1987 року, після відставки Б. Єльцина з посади І секретаря Московського міському партії, з'явилися листи з нібито "справжнім" виступом опального секретаря на партійному пленумі. В них він постає захисником "простих людей" перед партійною бюрократією. Мета була досягнута. Єльцин став кумиром, хоча пізніше з`ясувалося, що текст склав його соратник, редактор "Московской правды" Міхаіл Полторанін. Виявляється, з тих часів мало що змінилося. Намальована "віртуальна картинка" має замінити нам реалії...

Ось і сьогодні знайомий прислав листа такого змісту (публікую без скорочень):
"Моєму батьку (як і всім мешканцям будинку) надіслали газету "Сумський регіон". Пишуть, що "на зло опозиції більшість громадян України вважають себе сьогодні (тобто при цій владі) щасливими". Я на електронну пошту газети написав такого листа:
"Шановний пане в.о. редактора!
Звертається до Вас син людини, учасника Великої вітчизняної війни, який зараз тимчасово перебуває на лікуванні. Нещодавно у його поштовій скриньці я знайшов газету "Сумський регіон" (№15). Достеменно знаю його негативне ставлення до партії, яку Ви представляєте. Не виключаю, що в разі ознайомлення з її змістом, особливо про "щасливе" життя, він відчує роздратування, підвищення тиску тощо. Тому наполегливо прошу більше не турбувати людину похилого віку подібного роду "словоблудною" друкованою продукцією, оскільки в кращому випадку вона буде використана у туалеті за відповідним призначенням із смакуванням "щасливих" людей.
Ще раз прошу не турбувати його будь-якими Вашими передвиборчими пропозиціями. "Покращення життя вже сьогодні" він відчуває вже третій рік. Досить.
Валерій Миколайович"
А наступного дня на 5 каналі соціологи оприлюднили цифру - 7% щасливих. Я їм ще "на коня" й адресу сайту надіслав і назвав свій лист "про щастя". Відповіді не було. В.о. редактора - Перепека. Чи не той це хлопець з ПР, який є власником багатьох маршрутних таксі у Сумах?
Всього найкращого."

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.