Блоги

Європейські «ігри»

Після того, як головні опозиціонери країни Юлія Тимошенко та Юрій Луценко були взяті під варту, Європа послала українській владі однозначний сигнал, що без участі цих політичних діячів у наступних парламентських виборах подальший прогрес у стосунках між Україною та ЄС неможливий. Але все змінюється…

 

На початку квітня за ініціативи Інституту світової політики відбувся медіа-клуб за участі Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри.

Вступне слово посол присвятив внутрішній ситуації в Україні, згадавши і про спосіб, у який було змінено Конституцію, про спроби узурпації влади, збільшення тиску на малий та середній бізнес, повернення цензури в ЗМІ. Не забув Тейшейра акцентувати увагу на майбутніх парламентських виборах: підняв вказівний палець до гори, зробив вкрай серйозний вираз обличчя, нагадав, що для влади це останній шанс на перездачу іспиту на демократію, а далі – або відрахування, або продовження курсу демократизації.

На початку зустрічі, виступаючи зі вступним словом, пан Тейшейра несподівано мало говорив про політв’язнів. Він констатував, що «в ЄС стурбовані  вибірковим використанням правосуддя щодо членів колишнього уряду». Ні слова про їх участь у виборах до Верховної Ради. Така відповідь посла не задовольнила інтерес аудиторії, тому згодом уточнююче питання задав Анатолій Марциновський («Газета по-українськи»): «Наскільки важливим для визнання виборів і підписання Угоди про асоціацію є участь в них лідерів опозиції?»

Відповідь була несподіваною, так як кардинально відрізнялася від попередніх заяв європейських чиновників. Пан Тейшейра зазначив, що, дійсно, деякі провідні європейські політики наполягають на участі лідерів опозиції у виборах, але не існує якихось офіційних заяв з боку ЄС щодо цього питання.

Реакція на цю позицію не змусила себе довго чекати. Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник назвав її «холодним душем для опозиції». Слуга народу, не приховуючи задоволення, закликав колег з опозиції не розхитувати стабільність в державі та не ставити демократичність майбутніх виборів під загрозу. Простіше кажучи, змиритися з тяжкою долею опозиціонера та жити далі.

Водночас два політично впливові члени ЄС – Британія та Німеччина - через своїх представників заявили, що не поділяють зволікання інституцій ЄС у питанні політв’язнів України. Так, Міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ Англії Девід Лідінгтон на днях заявив, що Угода про асоціацію навряд чи буде підписана в умовах ізоляції Тимошенко та Луценко й неучасті їх у виборах.

На питання, що ця заява означає для України, відповіді будуть різні, в залежності від того, кому його задати. Президент буде й надалі посилатися на незалежність судової гілки та неможливість впливу на ситуацію. Людина, яка ставить для себе мету досягти комфорту, різкі зміни робити не буде. Тому, якщо інші суб’єкти політики будуть пасивними, лідери опозиції зможуть брати участь у виборах лише дистанційно.

Для Об’єднаної Європи майбутні парламентські вибори в Україні дійсно важливі. Безсумнівно, буде направлено достатню кількість спостерігачів, щоб під мікроскопом перевірити, на скільки ми стали демократичними. Якщо вибори будуть сприйняті як такі, то яка тоді подальша доля політв’язнів?

Європа мала жорстко стояти на своєму, якщо щиро хоче бачити Україну на шляху демократії. Подвійні стандарти завжди на заваді спільній справі. Європейці могли використати фінансовий інструмент тиску на посадовців, від яких, по суті, залежить майбутнє демократії в Україні.

А що важливим є для України? Національний інтерес. Курс на євроінтеграцію сприяє втіленню його в життя, це зафіксовано в Конституції України, Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» (№2411-17 від 01.07.2010) та Указі Президента України «Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу» (№615/98 від 30.09.2011). Тобто маємо додержуватись закону, тим самим будемо послідовно відстоювати наш національний інтерес.

Домінування політичної складової у справах лідерів опозиції не викликає заперечення у переважної більшості експертів і громадян. Це означає, що звільнення Тимошенко і Луценка є першою та обов’язковою умовою повернення до демократичних правил гри в політиці. Тільки так можливі чесні та справедливі вибори, європейська перспектива, що відповідає національному інтересу.

Громадські організації та справжні опозиційні партії мають поставити перед собою завдання: визволити політв’язнів - як перший крок до чесних виборів. В іншому випадку будемо свідками нових ультиматумів з боку Європи, проте першопричина проблем вирішена не буде.

Успішна євроінтеграція України неможлива без ефективного функціонування інституту громадянського суспільства. Поборення стереотипів, трансформація суспільства у вільних та активних громадян – це завдання і держави, і громадянського суспільства.

Інтеграція до Європи означає ідентифікацію себе зі спільнотою європейців та намагання реалізувати в Україні найкращі механізми взаємодії влади та суспільства, що діють в європейських демократіях. Треба зрозуміти, що розвиток громадянського суспільства потрібен Україні, а не Європі, і коли рівень розвитку громадянського суспільства в нашій державі наблизиться до рівня європейських держав, питання вступу України до ЄС буде для нашої сторони не принциповим, оскільки була досягнута мета – створення активної громадянської сили, яка є дієвим гравцем на державному та міжнародному рівнях.

Для більшості з нас Угода про асоціацію з ЄС - це надія. Надія на європейські стандарти життя, правосуддя, формування середнього класу суспільства. Поганою новиною є те, що не підписання Угоди хоча б однією з країн ЄС в той самий момент руйнує всі наші мрії про справедливу європейську Україну.

Комментарии

Гость

 
Цитата:
Це означає, що звільнення Тимошенко і Луценка є першою та обов’язковою умовою повернення до демократичних правил гри в політиці.

дурачек ты, чесслово  Big smile

Усмішка

очередной бот?)

Гость

 
Усмішка написал:
очередной бот?

Этот Мыкола скорее спаммер-недоумок обыкновенный   Big smile

Микола

Дякую за аргументовані та професійні коментарі Smile

Гость

Не обращайте внимания! На этом форуме такой стиль общения.

По тематике

Свирид Голохвастов
Ай, маладєц!

"Пока Лисенко пиарится троллейбусах, Акперов развозит концентраторы по сумским больницам"

...

Свирид Голохвастов
Просто думка...

Наше сумне майбутне дивиться на нас з усіх білбордів веселими очима......

Свирид Голохвастов
ЛОТО "ЗеБАВА".

Люблю коли люди щасливі! Неважливо чому. Це ж просто відчуття!...

Марина Барабаш
Ігор Шкурат відвідав Роменщину. Проблеми, які потрібно вирішувати

Попри прекрасні краєвиди Сумщини і теплі зустрічі із виборцями регіону, кандидат по 161 ОВО І.Шкурат побачив чимало проблем, які вимагають...

Марина Барабаш 02.07.2019 15:06
Марина Барабаш
Хто вони, - кандидати по 161 ОВО? Знайомимось, - Ігор Шкурат

З-поміж 5 уже зареєстрованих претендентів на депутатський мандат, першим на окрузі зареєструвався уродженець села Хоминці Роменського району Сумської області Шкурат...

Марина Барабаш 24.06.2019 11:39
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.