Блоги

Яке майбутнє у дитячого футболу на Сумщині?

Відповідь на це питання намагались дати експерти Центру досліджень місцевого розвитку, члени обласного прес-клубу та фахівці, які безпосередньо причетні до дитячого футболу.

«Сьогодні серед політиків і посадовців стало модно розповідати про підтримку спорту, популяризацію здорового способу життя - це подобається людям, і не тягне за собою ніяких зобов’язань, відповідальності. Питання: такі порожні розмови - це те, що потрібно Сумщині? Переконаний, що для людей потрібно інше - системна робота по створенню гідних умов для занять спортом, будівництву нових спортивних об’єктів тощо. І такі приклади на Сумщині є, найсвіжіший з них - це будівництво з ініціативи і під керівництвом Юрія Чмиря Обласного дитячого футбольного центру. Якщо говорити про масовий футбол, то такий дитячий центр - це місток для початківців до великого спорту», - підкреслив директор Центру досліджень місцевого розвитку Роман Петренко.

«Звичайно, розпочато дуже добру справу-створення спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву «Зміна» на стадіоні КРЗ, - каже тренер дитячо-юнацької спортивної школи Сумського району Микола Абрамов. - І в цьому значна, безсумнівно, заслуга губернатора області Юрія Павловича Чмиря, який не на словах, а конкретною справою підтримує розвиток дитячого футболу в області. Проте, будівництво окремого поля в обласному центрі, загалом, проблем, які є нині в дитячому футболі, не вирішить. Навколо нього повинні бути збудовані ще з десяток майданчиків із штучним покриттям, причому,- із новітнім сучасним покриттям. Тут повинне бути й необхідне освітлення для вечірніх занять. Уже зараз треба вирішити: хто в цьому центрі навчатиметься - дітвора з обласного центру, а чи талановиті дітлахи з усієї області? Якщо з регіонів, то слід продумати й соціальну інфраструктуру, забезпечення житлом, навчанням, і т.д. і т.п. Тоді це й буде справжній футбольний центр у підготовці висококласних гравців для топ-команд не тільки Сумщини, а й України загалом. Тобто, в школі повинно бути повне завантаження, кваліфіковані тренери. Тоді, переконаний, й добрі результати сумського дитячого футболу не забаряться. Безсумнівно, прекрасно, що з рук губернатора юні футболісти отримали м’ячі. Для дітей-це не тільки матеріальна, а ще й моральна підтримка».

«Бажано, щоб такий приклад наслідували й керівники районів, - продовжує мову Леонід Літвінов, тренер команди «ФК «Успенка», що в Буринському районі. - Я на громадських засадах уже понад 20 років працюю тренером сільської команди. Звичайно, таких умов, які створюються в Сумах, у нас немає. Але в нас є талановиті юні футболісти, які могли б навчатися в «Зміні». Зараз три юнаки перебувають на оглядинах у конотопському «Шахтарі». За час роботи мені доводилося й доводиться постійно вирішувати не тільки суто тренерські функції, а організаторські та матеріальні. Не вирішеними залишаються фінансові питання розвитку спорту на селі. Бо ті мізерні кошти із сільського бюджету не дають не те що утримувати футбольну команду, а й навіть придбати для неї форму. Тому й футбол залишається тільки поки що в деяких селах області. Гадаю, саме їх потрібно підтримувати як районній владі, так і обласній. Адже і тут може загинути футбол, в тому числі, й дитячий. І від цього буде дуже прикро А те, що в Сумах створюється такий футбольний центр - прекрасно. Адже, ще раз підкреслю, і нашому селі є  талановиті школярі, які досить перспективні. Але де їм опанувати футбольну науку?»

«43 роки займаюся з дітворою, - каже М.Абрамов. - Маю відомих вихованців, які грали і грають за відомі команди. Серед них уже є й тренери, які працюють  не тільки в Україні, а й, скажімо, в Норвегії. Наприклад, Дмитро Рудняк тривалий час був капітаном у Харкові, Сергій Осадчий захищав кольори «Металурга» з Донецька, Василь Сараєв  був провідним гравцем ташкентського «Пахтакора». А Віктор Іваненко - рекордсмен серед усіх центральних захисників (!) України. Він забив у ворота суперників аж 9 м’ячів. Звичайно, я горджуся ними. Вони практично грали так, як дозволяв їм їхній потенціал. Але ж буває й так, що потенціал так і залишається не використаним. Не догледіли тренери, сам футболіст не розкрився. До речі, така ситуація склалася з Андрієм Гусєвим - старшим братом Олега Гусєва. Він свого часу був і талановитішим, і перспективнішим. Але, як мовиться, на якомусь рівні дитячо - юнацької підготовки молодого футболіста  розірвався, образно кажучи, ланцюжок. А в цілому країна, переконаний, втратила прекрасного гравця. Скажу про виховання дітвори на прикладі тих, хто досяг вершин у футболі. Це гарні приклади. І на них, безперечно, треба виховувати молодь. Буваючи в селах району, дивувався: мало хто знав про уже доволі знаменитого земляка, гравця київського «Динамо» і збірної України Олега Гусєва. В Європі такого немає. Там відомі футболісти -кумири юних футболістів. Після того, як передав матеріали про Олега в села, ситуація змінюється -  про нього хоч стали тут знати. А взагалі, потрібно налагоджувати співпрацю з відомими нашими футболістами - і тим же Олегом Гусєвим, і Антоном Шиндером, і В’ячеславом Сердюком, які грають у відомих українських командах. Звичайно, їм також не слід ігнорувати ні школу, де навчалися, ні спортивний заклад, де розпочинали свою футбольну кар’єру…»

«Неодноразово брав участь у міжнародних турнірах серед дитячих команд. Вражає те, що футболом, зокрема, й дитячим там займається виключно місцева громада. Тобто, чітко відрегульований процес самоорганізації. Наприклад, у Франції тренери дитячих команд на громадських засадах є їхні батьки. Батьки гравців і утримують команду, і відправляють її на багато чисельні різноманітні турніри в Європі. Родинами приходять, щоб по вболівати . Престижно, коли дитина з року в рік досягає все вищих результатів. Тут тобі й гордість за неї, і впевненість в завтрашньому дні. А головне - діти не швендяють без мети і діла по вулицях. Не марнують час за пляшкою пива, як це, на жаль, часто, є в нас. З місцевих бюджетів для утримання команд кошти не виділяються, вони йдуть на вирішення  інших проблем. Для прикладу, у Німеччині, ми виходили і на сільські футбольні поля, і на міські. Скажу, що і у віддаленому сільському пункті, і в Берліні якість майданчику однакова - висока. У селі проживає 7 тисяч жителів. Тут створено футбольний клуб, у якому майже 1,5 тисяч членів. Щомісячний внесок з кожного 10 євро. Самі себе й утримують. Зайшли в Інтернет - наступного вихідного турнір у Нідерландах. Зв’язалися з господарями. Поїхали. Зіграли. Відпочили. Всі стадіони мають освітлення. Ігри тривають до пізнього вечора. У нас? Потемніло. Куди в селі йде молодь? У кафе та бари, яких тут десятки. А от футбольного (не те що стадіону), а майданчику - немає…Скажімо, в Піщаному не такі вже й люди бідні живуть. Проте, до самоорганізації їм далеко. Таке виховання, таке життя…І те, що голова обласної державної адміністрації Юрій Чмирь усвідомлює, що треба великий футбол у області розпочинати з дитячого, як тренер скажу, - це добре. А, значить, майбутнє в сумського футболу буде».

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Дай дорогу наступному дню
Дай дорогу наступному дню
Театр Сумський обласний театр для дітей та юнацтва
17.00
Лисиця, що впала з неба
Лисиця, що впала з неба
Театр Сумський обласний театр для дітей та юнацтва
24.04.2024 - 11.00; 26.04.2024 - 17.00; 27.04.2024 - 11.00
Пісня буде поміж нас
Пісня буде поміж нас
Концерты Сумська обласна філармонія
17.00
Художня виставка "Тарас Шевченко: у просторі часу"
Художня виставка "Тарас Шевченко: у просторі часу"
Выставки Сумський обласний художній музей ім.Н.Онацького
Виставка живопису "З Україною в серці"
Виставка живопису "З Україною в серці"
Выставки Сумська міська галерея
Художня виставка "Україна – це наша земля, Україна єднає серця"
Художня виставка "Україна – це наша земля, Україна єднає серця"
Выставки Бібліотека Сумського державного університету

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.