Блоги

Указом Президента затверджено Концепцію запровадження національної системи стійкості

Указом Президента України від 27 вересня 2021 року № 479 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року «Про запровадження національної системи стійкості» і затверджено Концепцію запровадження національної системи стійкості.

Згідно з рішенням РНБО України Кабінетові Міністрів України доручено:

  • затвердити у тримісячний строк План заходів з реалізації Концепції забезпечення національної системи стійкості;
  • сформувати механізм забезпечення національної системи стійкості та утворити відповідний урядовий координаційний орган;
  • вирішити в установленому порядку питання щодо створення державної установи «Центр передового досвіду у сфері забезпечення національної стійкості» для інформаційно-аналітичного забезпечення функціонування національної системи стійкості.

Зазначимо, що відповідно до Стратегії національної безпеки України «Безпека людини – безпека країни» однією із засад Стратегії є стійкість – здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей.

Пункт 47 Стратегії передбачає, що країна запровадить національну систему стійкості для забезпечення високого рівня готовності суспільства і держави до реагування на широкий спектр загроз, що передбачатиме:

  • оцінку ризиків, своєчасну ідентифікацію загроз і визначення вразливостей;
  • ефективне стратегічне планування і кризовий менеджмент, зокрема впровадження універсальних протоколів реагування на кризові ситуації та відновлення з урахуванням рекомендацій НАТО;
  • дієву координацію та чітку взаємодію органів сектору безпеки і оборони, інших державних органів, територіальних громад, бізнесу, громадянського суспільства і населення у запобіганні й реагуванні на загрози та подоланні наслідків надзвичайних ситуацій;
  • поширення необхідних знань і навичок у цій сфері;
  • налагодження та підтримання надійних каналів комунікації державних органів із населенням на всій території України.

Національний інститут стратегічних досліджень здійснював науково-методичний супровід підготовки проекту Концепції забезпечення національної системи стійкості. Нині експерти НІСД продовжують брати активну участь у роботі міжвідомчої робочої групи з питань розбудови національної системи стійкості, створеної при Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції.

По тематике

Марина Шевель
На базі СумДУ відбулася осіння школа «НАТО-2030»

27-28 вересня у Конгрес-центрі СумДУ відбулася Осіння школа «НАТО-2030: можливості, загрози та співпраця», яку організував Центр дослідження регіональної безпеки СумДУ...

Марина Шевель 08.10.2021 12:18
view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.