Блоги

Як бажанням зберегти таємницю не ускладнити розподіл майна

Нерозголошення нотаріусом особистих даних про клієнта, що стали відомими в ході здійснення ним професійної діяльності є нотаріальною таємницею.

 Завдяки цьому інформація про відвідувачів нотаріальної контори та їх наміри є суто конфіденційною. Разом з тим, за бажанням зацікавленої особи, можна укласти правочин таким чином, що навіть нотаріус не буде знати його деталей. Прикладом цього є секретний заповіт.

Як розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), зміст секретного заповіту нотаріусу не відомий, оскільки він подається у заклеєному конверті, який обов’язково має бути підписаний заповідачем. Отримавши конверт, нотаріус ставить на ньому свій посвідчувальний напис, скріплює печаткою і в присутності заповідача поміщає його в інший конверт та опечатує. Заповідач має пам’ятати, що засекретити свою останню волю необхідно таким чином, щоб у майбутньому, після відкриття спадщини, не виникло неясностей чи суперечок.

День та час оголошення секретного заповіту призначається нотаріусом, котрий повідомляє про це членів сім’ї та родичів спадкодавця, якщо їх місця проживання йому відомі, або робить про це повідомлення в друкованих засобах масової інформації. Якщо під час оголошення заповіту неможливо визначити справжню волю заповідача, нотаріусом у протоколі відтворюється витлумачений спадкоємцями текст заповіту та відомості про досягнення (чи недосягнення) між ними згоди щодо тлумачення тексту заповіту.

Отже, чіткість та однозначність тексту секретного заповіту – запорука його правильного трактування та виконання останньої волі заповідача.

По тематике

Новини Сумщини очима містян
Примусова паспортизація ворогом – марні спроби зросійщити українців

Чи не щодня з тимчасово окупованих територій надходять новини про примусову паспортизацію ворогом українців. Погрожуючи насильницькими обмеженнями у правах та...

Новини Сумщини очима містян
У сейфі та розряджена: скільки мисливців цими вихідними не візьмуть до рук рушницю?

Найближчі вихідні для поціновувачів мисливства є особливо бажаними та очікуваними, оскільки вже в суботу розпочинається сезон полювання....

Новини Сумщини очима містян
Понад 100 мільйонів гривень для країни: бюджет держави поповнився повернутими боргами

Бюджет держави є економічною гарантією її незалежності та запорукою стабільного розвитку....

Новини Сумщини очима містян
Що чекає на ФОПівців ?

Сьогодні охочих офіційно зареєструвати власний бізнес стає все більше. Підприємці не бажають ховатися у «тіні», а навпаки, прагнуть розвивати свою...

Новини Сумщини очима містян
650 мільйонів гривень аліментів – за 366 днів роботи

Несплата аліментів – один із векторів роботи державної виконавчої служби. Прострочивши термін виконання батьківського обов’язку, громадяни наближаються до межі, де...

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.