Блоги

У яких випадках потрібно завіряти договір дарування рухомого майна?

Досить часто до нотаріусів звертаються за посвідченням договорів дарування нерухомості. Разом з тим, трапляються випадки, коли громадянам необхідно зафіксувати дарування рухомого майна (наприклад, певну суму грошей безоплатно передати фірмі чи підприємству). Тож, чи потрібно такий правочин завіряти у нотаріуса?

Як розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), відповідно до ст. 208 Цивільного кодексу України, такий договір повинен бути вчинений у письмовій формі. Проте, якщо укладатиметься договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, то такий правочин вчиняється у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню.

Однак, згідно з цивільним законодавством, на вимогу фізичної або юридичної особи будь-який правочин за її участю може бути нотаріально посвідчений.

Варто зазначити, що усно вчинятися можуть правочини, котрі повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.