Блоги

"В сім'ї не без Артура".

Дія друга. Остання. Прочитайте, все одно нефіг робити на карантині. А так - про роботу згадаєте!

Трохи посидів у позі зів’ялої квітки - така звичка була, і подався до міської ради "пробивати" проект рішення. Головне, щоб не прийшлось обіцяти більше, ніж вартість питання. «Це однозначно - програш. Але не все так однозначно» - скаламбурив по ходу думок. В цьому випадку собівартість підраховувати зарано. Ще є невідомі величини. Ось.

От пообіцяв першому заступнику змести стихійну торгівлю - а не виходить. Дупою відчуваю , що це доручення міського голови.  А виконати - не виходить. І не так все просто . Бо тому аборигенам з Кабанівки пообіцяв - пообіцяв. Аванс  узяв - узяв. Сам себе можна сказати раком поставив. Бери поки дають. Бо можуть і  не дати. Є ж і інші варіанти. Та й взагалі , Артурчик так звик до непередбачуваних грошей, що не дивлячись на нормальну зарплатню  чекав їх так, ніби йому просто на хліб не вистачає. Пам’ятаєте гру  в хорошого та поганого поліціянта ? От її Артурчик і оживив: тупий , як стало зрозуміло згодом, Микола Явасповажайченко грав роль поганого і приводив клієнтів до хорошого. А там вже ... І одне тільки засмучувало - ви не повірите - клієнтів було забагато! Здавалося б, чого тут боятись? Але Артурчик  боявся. Бо він був один. Хто б міг допомогти в делікатних справах - того і на обрії не видно.

"Артур Семенович , вас перший  заступник шукає», – пробігла поруч знайома з протокольного відділу.

"Ага. Дзвіночок. Про що він ?" - пробурмотів Артурчик , а вголос видав:

– Доброго дня, Вольдемар Вольдемарович!

–       А, це ти. Ну заходь. Проханнячко до тебе є. Тобто доручення. Але кон.. конфе... тьху ти , конфіденційне.

Всередині Артурчика засяяла ілюмінація: " Потрібен таки!" І від серця відлягло.

–       Є в мене як кажуть бізнес-партнер. Вірніше, вже був. Але ще чіпляється. Хотілось мені його прижучити якось. Але не дуже – так, щоб дихав. Думаю, що з виконанням закону Про благовониє в нього не все в порядку. Зрозумів?

«Так точно!» – хотілося гаркнути Голозадову на увесь голос, але він сказав покірно та лагідно:

–       Буде зроблено, Вольдемар Вольдемарович. Вольдемар Вольдемарович а не будете ви так люб’язні, от в мене тут проект рішення ... Якось подивіться, якось .. ну... може... підтримайте !?

–       Це про шо?

–       Це щоб управління  перейменувати в інспекцію. Ой, нє: інспекцію - в управління. Ой! І не так: шоб і управління, і інспекція, тобто.

–       А-а-а-а! Зрозумів: грошей хочеш. Штат хочеш. Йди – виконуй доручення.

–       Єсть! - таки зірвався Голозадов, і прожогом з кабінету.

«Оце так пощастило!» - не міг заспокоїтись Голозадов, вже шліфуючи в голові амбітні плани.

Стоп! Ще ж є і доручення! Що там за бізнес-партнер? Чого В.В. не доручив цю роботу просто хлопцям? Шото не виходить. А чи не призначено мене цапом-відбувайлом? Продумати все потрібно. На розвідку -  звичайно Миколу.  Кіллер Микола - прийшла дурна думка. Чому дурна? Моральний кіллер. Моральний, але не тому що в нього є мораль – що ж це за кіллер з мораллю  – а тому що зброя в нього моральна, або аморальна. Ні, просто тупа. О, точно: тупий кіллер.   А тупою зброєю та по ніжних місцях – такий швах можна навести! А для нього такі завдання - як допінг.

 Наступний тиждень виявився одночасно і наповнюючим, і спустошуючим.

Щотижнева нарада у мера в понеділок, здавалось, була посвячена виключно Голозадову. Це йому, безумовно, так здавалось, як центру Всесвіту. Ви ж знаєте, що кожна людина з розвинутим ЕГО вважає себе таким центром.

Насправді, його згадували щоразу, і не одного разу, з приводу не виконання чогось такого, що потрібно було виконувати. І якось так виходило – випадково чи ні – що били саме по больових місцях, особисто голозадівських обіцянках, домовленостях і таке інше.

Ну як можна було прибрати стихійну торгівлю, якщо хлопці з Кабанівки сьогодні принесуть другу частину подяки? Стихійна торгівля дійсно не додавала місту благовонія… Стоп ! Як хтось казав «Евріка»! Там, де торгують кошенятами та щенятами – розмістити торгівлю.. квітами! Артурчик  за секунду навіть спітнів від такого вдалого рішення, бо ним вирішувалось і питання благовонія, і питання хлопців з Кабанівки.    

Після приходу цієї безцінної думки залишок наради пройшов як у тумані: до нього звертались, він відповідав, допоки мер не звернувся до нього особисто: – Вам зле, Артуре Семеновичу ?

І моментально прийшов до тями.

Тяма запитала: чим будете крити, Артуре, на наступній нараді ?

Викликати тупого кілера. Може, щось повідомить про доручення першого заступника.

–       Миколо Івановичу, доповідайте, прошу.

–       Вибачте, Артуре Семеновичу, я вас дуже поважаю, доручення ваше я поважаю, - почав як завжди тягнути волинку Явасповажайченко.

« Він навіть не здогадується, що йому змінено іменування, що віднині і до звільнення він тупий кілер. А кілер вже не повинен тягнути гуму, кота за хвіст і таке інше», - розслаблено розмірковував Артурчик, дивлячись на свого зама.

–       …і мене  вкинули до контейнера, - почув Голозадов  виходячи  з каталептичного стану.

–       Шо, шо ви кажете ?

–       Кажу, до контейнера. Мене. Кинули. Ось. Я до них тричі ходив, його завжди немає. Вимушений був  залякати кадровичку – зовсім трошки - вона дала домашню адресу, я поїхав, подзвонив, вийшла охорона, спитала хто я і  … далі ви вже знаєте.

Доручення провалено, - дійшло до Артурчика, і він неприємно спітнів другий раз за  день.  Де вихід ?

«Вихід там де вхід» , - майже проспівав внутрішній голос.

–       Артуре Семеновичу! Вас на шістнадцяту годину викликає Вольдемар Вольдемарович, ( «А-а-а», - скрикнув внутрішній голос) і з ним вже до мера ( «А-а-а-а-а»), – доповіла секретарка.

Цікаво, це вхід чи вихід? Може все не так трагічно?

Мер міста, вдягнений у білий фірмовий светр партії білого тигра, вже хвилин із двадцять перераховував усі провини Голозадова і вимагав каяття.

Каяття не було для Голозадова проблемою, а було найбільш економічно вигідним вирішенням поточної ситуації, бо з того, що було названо, випливало тільки одне – всі його контакти відомі. А можливо відомі і конкретні суми. Він випадково згадав про той «ґудзик», що знайшла секретарка – підслушка ! Тепер мабуть  не секрет, чому інспекція благовонія є, а благовонія – немає.

«Потрібна конкретна та радикальна пропозиція в ім’я спасіння власної дупи », – гарячково запрацював мозок збоченця.

–       Що запропонуєте? – звернувся до нього Вольдемар Вольдемарович.

– Я завжди, як вам сказати, - Артурчик насилу проковтнув незрозумілий клубок, що стояв у горлянці і повернув собі здатність говорити. – Прошу додати до мого управління …. слідчий відділ! – одним духом видав Голозадов. Пан, або пропав !

–       Аргументуйте ! – дав команду мер.

–       От як у випадку з контейнером, тобто з моїм замом, могло б не бути …, ну якби ми … . ну офіційно вже , прийшли б додому .. чи арештували б ..цього порушника…, - Артурчик говорив, роблячи паузи, які, на його думку, підкреслювали здатність до глибокого аналізу ситуації, і одночасно нібито висловлювали повагу до високих посадових осіб, з якими він має честь …і дак далі.

– Добре, я подумаю. Але одразу скажу, ви мені підказали хорошу ідею. Можете йти, – попрощався мер.

–       Каков наглец! – звернувся обурений мер до Вольдемара.

–       Але дійсно, він підкинув ідею. Давай на наступну сесію….. – вони продовжували обговорення ідеї схилившись до столу і розмовляючи пошепки.

В той же час Голозадов, не відчуваючи ніг від радощів, що обійняли його після такої вдалої розмови з мером, біг до інспекції. Чи до управління. Все одно біг.

«Бог таки є», - казав він кожного разу, коли вдавалось навішати локшини на підходящі для цього вуха, а тим більш отримати плюс там, де припускався великий мінус.

«Зхавали! Слідчий відділ! Та я ляпнув, бо нічого казати було, а вони зхавали!», – Артурчик, підстрибнувши, дістав з дерева красивий листочок і придуркувато поклонившись подав його дівчинці років п’яти, що гуляла поруч. Відчуваючи себе неперевершеним, зайшов до інспекції.

«Вас чекає Петро Адольфович», – трохи згодом повідомила секретарка.

«Зви», – розпорядився Голозадов.

Петро Адольфович був директором гордорблагобуду. Потужне підприємство, а з Голозадовим дружити не хотіло. От і домовились про зустріч.

Можна було б і не сьогодні. Хоча чому? Настрій чудовий .

«Хто його Адольфовичем назвав, що це за батько в нього був», - скрививши губи думав Голозадов. – «От якби слідчий відділ був – вже б знали ! А може не довго вже й залишилось! Натякну акуратно в розмові».

–       Ну, гостю шановний, ситуація така. Я завжди знайду за що оштрафувати. Тобто вас. Але ж це абсурд: замість розбудови благовонія, гроші платників податків підуть на штрафні санкції! І то зовсім законно! Яка з цього користь? Кому, користь, вибачте?! Але якщо по-умному та тихо-тихесенько …

–       То давайте так: 50 на 50 !

–       Тобто ? – не зрозумів Адольфович.

–       Я вам виписую штраф на суму N, ви мені віддаєте половину цієї суми – а я після того знищую протокол.

–       М-м-м… А які гарантії? – знов вдав, що не зрозумів Петро Адольфович.

–       Тільки моє слово. Тільки моє чесне слово! Цього навіть забагато, га-га-а, - вирішив поржать  Голозадов. Задля настрою.

–       Дайте трохи подумати.

–       А що тут думати ?! Вирішуйте, поки слідчого відділу немає !

–       Якого слідчого?

–       Ой. Вибачте. Мабуть, я таємницю видав передчасно. Потім, потім… - попрощався Голозадов, якому хотілось залишити співрозмовника якщо не в розпачі, то хоча б у сумнівах. «Дозрівай, друже!»

Артурчик мав можливість дати клієнту дозріти, бо того «врожаю» що він збирав, було в принципі достатньо, але хотілось «жить красіво».

Частенько цьому заважала відсутність не стільки грошей, скільки часу.

Треба ж ремонт робити в офісі. Горда назва Управління та ще й Інспекція вимагала та зобов’язувала. А коштів не дають. Змушений був знов наїхати на Петра Адольфовича та на кількох підприємців. Пообіцяли новий унітаз, італійську плитку в туалет, ще якісь дрібниці…

А  тут сесія завтра. День – на вітер і не вислизнеш. Хоча в перерву …

Сесія, як завжди, довго запрягала, але порівняно швидко їхала.

От і сьогодні Артур Семенович Голозадов переговорив з усіма сусідами, покрутив в руках якісь папери, погрався з телефоном, залишалось здрімнути хвилини, що залишились до перерви. Почув голос головуючого, тобто мера:

–       Прошу  проголосувати останнє питання, що встигнемо до перерви, послухайте уважно: « Створення муніципальної міліції з відділом виконання закону про благовониє включно. Ліквідація управління інспекція з благовонія».

Голозадов ще не отямився, коли на електронному табло засвітились літери:

                      « РІШЕННЯ  ПРИЙНЯТО».

По тематике

Свирид Голохвастов
Омела-гейт. Початок

У Сумах планують «Велике озеленення»
"Суми вже найближчим часом можуть перетворитися в одне з найзеленіших міст України завдяки проєкту озеленення...

Дмитро Сінченко
Благоустрій чи «розпил»?

«Озеленення» Кропивницького доручили підприємству, яке спеціалізується на заготівлі дрів...

Дмитро Сінченко
«Дуже приємно, цар!»… або політична криза по-кіровоградськи

Скоро знову доведеться депутатів чимось «підкупати». А бюджет не резиновий, і всі найсмачніші статті вже давно розділені між потрібними людьми....

Дмитро Сінченко
Кіровоград: Як відмити гроші у "пільговій" лазні?

Після заяви міського голови Райковича, у ТОВ “Міськпобутсервіс” знову з’явився шанс отримати міське фінансування. Адже навряд чи хтось буде будувати...

Дмитро Сінченко
Петиції громадських організацій – розвідка боєм?

Чи можливо звичайній громадській організації оскаржувати сотні рішень своєї місцевої ради, якщо за кожен позов доведеться знайти до тисячі гривен?...

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.