Блоги

Зі стартом сезону відпусток та канікул юстиція Сумщини інформує батьків, як тимчасово виїхати за кордон з дитиною

З приходом теплої весняної погоди громадяни починають планувати відпочинок. Для тих, хто вирішить відправитися на канікулах за межі України, юстиція Сумщини в межах кампанії «Відповідальне батьківство» в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» підготувала основні особливості подорожей дітей з одним із батьків, які передбачені ініційованим Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває.

ЯКЩО ДИТИНА ПРОЖИВАЄ З ОДНИМ ІЗ БАТЬКІВ, ЯКИЙ НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ ДРУГОМУ З БАТЬКІВ У ПОБАЧЕННЯХ І СПІЛКУВАННІ З ДИТИНОЮ не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця при умові, що мета поїздки:

  • оздоровлення та відпочинок;
  • лікування;
  • навчання;
  • участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах.

Що потрібно зробити? 

1)    Повідомити другого з батьків про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;

2)    Пред’явити на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 гривень та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків строком на 1 рік.

ЯКЩО ДИТИНІ ЗАБОРГУВАЛИ ЗІ СПЛАТОЮ АЛІМЕНТІВ

У разі наявної заборгованості по аліментах понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою – можнатимчасово виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Що потрібно зробити?

1)    Отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів. 

2)    На кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості:

  • понад 4 місяці або
  • понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

ЯКЩО ОДИН ІЗ БАТЬКІВ ВЧАСНО СПЛАЧУЄ АЛІМЕНТИ

Можна виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду.

Що потрібно зробити?

1)    Написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.

2)    Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. 

На кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.