Блоги

Грабіжницькі тарифи на теплопостачання і гарячу воду в м. Суми мають бути скасовані, а ТЕЦ повернута мешканцям міста

У ТОВ “Сумитеплоенерго”, яке є надавачом послуг з теплопостачання в м. Суми одні з найбільших в Україні тарифів.

http://xpress.sumy.ua/article/economy/7450

Грабіжницькі тарифи на теплопостачання і гарячу воду в м. Суми мають бути скасовані, а ТЕЦ повернута мешканцям міста.
Аналізуючи рішення НКРЕ, я виявив, що у ТОВ “Сумитеплоенерго”, яке є надавачом послуг з теплопостачання в м. Суми одні з найбільших в Україні тарифів. Для прикладу, тариф ТОВ “Сумитеплоенерго” на виробництво теплової енергії, без урахування 20% ПДВ, складає: 585,03 грн., в той же час тариф ТОВ "Західна теплоенергетична група" становить лише 422,92 грн., що є менше приблизно на 30%.

Дана ситуація є абсурдною з огляду на те, що ТОВ “Сумитеплоенерго” для виробництва теплової енергії переважно використовує вугілля. На даний час, при практично ідентичній тепловіддачі, тонна вугілля для ТЕЦ на внутрішньому ринку коштує – 840-1000 грн., тоді як 1000 м куб. газу теплоенерго одержують по 2500-3000 грн., або втричі дорожче. Тепловіддача тонни вугілля становить близько 7000 ккал/кг., газу — близько 8000- 9000 ккал/м.куб., тому використання ТОВ “Сумитеплоенерго” саме вугілля для виробництва теплової енергії є надзвичайно суттєвим при розрахунку тарифу на теплопостачання.

Як же могло статися, що ТОВ “Сумитеплоенерго”, використовуючи більш дешевий вид палива, отримало один з найбільших тарифів в країні? Відповідь на це цілком логічне питання була надана ще у 2012 році, коликерівники сумських обласних організацій партій «Фронт Змін» і партії «Удар» проаналізували тендери, які проводило СТЕ в 2012 році. Так, 13 грудня 2012 ТОВ «СТЕ» оголосило тендер на закупівлю антрацитового штибу — відходів вуглевидобутку. Переможцем виявилося ТОВ «Енергосоюз», сума операції склала 61,6 млн. грн (без ПДВ), тобто. 770 грн. за тонну. У той же час на ринку тонна штибу коштує від 380 до 580 грн. / т. Навіть якщо взяти до уваги найвищу вартість тонни, то і тоді сума переплати, лише по тій угоді, становила 15,7 млн ​​грн.

Фактично власники ТОВ “Сумитеплоенерго”, яке лише орендує Сумську ТЕЦ, штучно завищують вартість палива, інших товарів, робіт, послуг. Такі дії дають змогу, по-перше одержувати один з найбільших тарифів в Україні, по-друге ухилятися від сплати податку на прибуток. Крім того, ця схема дає можливість виводити десятки мільйонів гривень з комунальної ТЕЦ на власні офшорні фірми.

Враховуючи зазначене, мною були направлені звернення до Кабінету Міністрів та Антимонопольного комітету щодо проведення ретельної перевірки розрахунків ТОВ “Сумитеплоенерго” в частині собівартості виробництва теплової енергії. Найближчим часом, я також планую ініціювати перевірку ТОВ “Сумитеплоенерго” органами державної фінансової інспекції, оскільки з 2008 року, це підприємство отримало близько 100 млн. грн. дотацій з державного бюджету через начебто “збитковий” тариф.

Крім цього, я направив заяви до Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби щодо відкриття кримінального провадження (справи) по факту подачі недостовірних розрахунків та розкрадання коштів комунальної ТЕЦ. Також, координатор громадського руху «Маєш право» Олександр Демченко направив заяву до слідчого управління Державної фіскальної служби України щодо відкриття кримінального провадження (справи) по факту ухилення від сплати податків керівництвом ТОВ “Сумитеплоенерго”. Наскільки мені відомо, відповідне провадження відкрито і на даний час розпочата відповідна перевірка.

Розумію, що власники ТОВ “Сумитеплоенерго” будуть застосовувати корупційні важелі впливу на правоохоронні та контролюючі органи, тому зі свого боку я буду вживати всіх заходів, щоб перевірки правоохоронних і контролюючих органів пройшли максимально об’єктивно та неупереджено, а винні у бездіяльності посадові особи притягнуті до відповідальності.

Окреме питання це також питання розірвання договору оренди з ТОВ “Сумитеплоенерго”, яке сплачує копійки в бюджет міста, при цьому отримує надприбутки від комунальної ТЕЦ, особливо торгуючи електричною енергією. Для цього є всі законні підстави, оскільки додаткова угода про подовження договору оренди Сумської ТЕЦ не була завірена нотаріально та не пройшла державної реєстрації. Нагадаю, що народний депутат Олег Медуниця написав 24 квітня у власній сторінці на фейсбуці: «Переговоры по Сумской ТЭЦ свернуты. Наши предложения к соглашению по недопущению отчуждения имущества отклонены. С подачи Минаева ТЭЦ попытается "пошелестить" на какие-нибудь Кипры. Мы авантюристов предупредили — будем возвращать имущество общины назад и разорвем кабальный для горожан договор».

На жаль, мені невідомо, що за цей час було зроблено в цьому напрямку народним депутатом протягом більш ніж року після зміни влади в країні та місті Суми, для захисту мешканців міста та поверненню ним їх власності. Маю надію, що за той час, поки він ще буде народним депутатом, він зробить реальні справи для своїх виборців, а в цьому йому допоможе нинішній мер Олександр Лисенко, який також активно виступав проти цього кабального договору, коли знаходився в опозиції.

В будь-якому разі я і надалі планую максимально повно висвітлювати дану тему. Більше того, саме зараз, коли восени відбудуться місцеві вибори, наші місцеві керівники та депутати повинні прийняти відповідальні рішення в інтересах громади, оскільки після виборів, їм як завжди, буде не до цього.

- See more at: http://xpress.sumy.ua/article/economy/7450#sthash.POEWtLkR.dpuf

Комментарии

Dreadnought

Пишите лучше по-русски. Такая серьезная тема, а получилось для простых людей увы, не очень читабельно.   

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.