Блоги

Війна, ціна, зарплати і критика

Не можна дозволяти владі робити помилки. І тут кожен може виконувати власну роль. Завдання профспілок – вимагати не лише своєчасних виплат, але і пропорційного збільшення зарплат. Завдання аналітичних центрів – розробка законодавчого підгрунтя для реформ, завдання громадських організацій – просування цих реформ. Владі потрібна конструктивна критика, навіть тоді, коли вона їй не подобається.

Сьогодні тільки лінивий не говорить про ріст цін та падіння гривні. Ціни ростуть майже на все – від продуктів до комунальних послуг, від доларів до пального... Не стосується це зростання лише праці. Вона стрімко падає в ціні.

Зменшується не лише купівельна спроможність громадян, але й розміри зарплат. Ба більше, йде активний наступ на пенсії та стипендії. Уряд намагається максимально зекономити на звичайних громадянах, і, водночас, не чіпати своїх спонсорів.

Всі проблеми у нас звикли пояснювати війною, яку ми нібито й не ведемо, і розкраденою попередньою владою казною. Звісно, ці фактори мають значний вплив на економічну ситуацію, але чи достатньо робиться, щоб його зменшити? І тут дуже зручно вигукнути: «під час війни владу не критикують!»

«Як же не критикувати Порошенка, якщо він, фактично, керує НБУ?, - дивується блогер Олександр Солонько, - Банки один за одним «лускаються», доки його «Міжнародний інвестиційний» нарощує активи. «Альфа-банк» з російськими бенефіціаріями набирає, отримуючи необхідне рефінансування».

Враховуючи, що цапом-відбувайлом в даному випадку буде Гонтарєва, такими темпами за нею скоро прийдуть або дуже злі вкладники якогось банку, або «щасливі» отримувачі мінімальної зарплати, або і ті, і інші одночасно.

Яценюк, прикриваючись МВФ, вирішив «спихнути» фінансування дошкільних навчальних закладів на місцеві бюджети, яким не особливо то і гроші дають. Тобто, в Держбюджеті на дитячі садки немає коштів, а в місцевих вони мають десь взятися.

Гарний кульбіт: скинути не підйомну статтю витрат на місцеві бюджети, з якою вони в будь-якому разі не впораються, а восени зібрати дивіденди для свого політичного проекту на місцевих виборах.

Проте, чи дотягне країна до тих виборів з такими керівниками?...

Забув ще про Верховну Раду згадати. Бюджетно-фінансова система котиться в прірву, на Сході гинуть військові й мирні. Росія мала «в ср…ці» підписані у Мінську папірці і продовжує наступати, а розумники, в тому числі, в Києві, продовжують торочити якусь маячню про мир.

Влада каже, що в нас війна, а юридично це війною не визнає… про що це я? А! так от, поки все це відбувається, Верховна Рада, яка мала зібратися одночасно з початком бійні біля Дебальцева і оголосити, зрештою, воєнний стан, зібралася тільки 26 числа. Аби бюджет перекроїти.

Які там реформи, яка війна? В нас мир. І «грізна» відповідь Путіну – успішний і «організований» вихід з Дебальцево та одностороннє відведення важкого озброєння… напевне, щоб згодом зробити ще одну успішну операцію з відходу на «заздалегідь підготовані позиції»…

Але я знову відволікся. Чи правильно робить влада, намагаючись зекономити на доходах власних громадян? На зарплатах, пенсіях, стипендіях?...

За словами лідера «Спільної Справи» Олександра Данилюка, лише нелегальні пасажирські автоперевезення щороку кладуть в кишені працівників МВС, прокуратури та СБУ понад 1 млрд. дол. В Київській області частка таких перевізників становить близько 40%. Ситуація у видобутку корисних копалин ще гірша.

А ще ж можна було б і компенсувати збитки держави за рахунок російської власності, конфіскувавши чи націоналізувавши її на цілком законних підставах, хоча б за невиконання умов приватизації… Можна було б провести дерегуляцію економіки, тим самим зробивши країну привабливою для інвестицій і зробивши відчутний удар по корупції.

Зрештою, можна зачепити й доходи громадян, але не всі підряд, а лише прибравши ті неефективні механізми різноманітних звань, пільг, премій та доплат, які лишились у нас від совка.

Уряд легко міг би збільшити надходження до бюджету в кілька разів. Але для цього необхідно залізти у свою власну корупційну кишеню.

Народ міг би зрозуміти, що необхідно «затягнути паски» і зачекати, якби хоч хтось пояснив, скільки саме часу доведеться чекати і що саме в цей час має відбутись. Пояснив і одразу взявся б за діло.

Однак, поки цього не відбулось, не можна дозволяти владі робити помилки. І тут кожен може виконувати власну роль. Завдання профспілок – вимагати не лише своєчасних виплат, але і пропорційного збільшення зарплат. Завдання аналітичних центрів – розробка законодавчого підгрунтя для реформ, завдання громадських організацій – просування цих реформ.

Владі потрібна конструктивна критика, навіть тоді, коли вона їй не подобається.

Дмитро Сінченко

По тематике

Сергей Ковалев
Північнокорейські снаряди знищують артилерійські розрахунки росіян

Північна Корея дуже специфічно ставиться до застосування Міжнародної Системи мір - як наслідок, північнокорейські артилерійські снаряди не відповідають заявленому калібру....

Сергей Ковалев 30.12.2023 19:39
Сергей Ковалев
Україні треба виробляти всепогодні дрони

Саме час вимагає масового виробництва всепогодних розвідувальних дронів....

Сергей Ковалев 11.12.2023 13:29
Alona Yatsyna
Типи новин та їх тематика: про війну та її наслідки і кримінальна хроніка – найбільш поширені теми у онлайн медіа Сумщини

Черговий моніторинг сумських онлайн медіа, який був проведений ІМІ у листопаді 2023 року, досліджував регіональний вимір новин (місцеві, новини інших...

Alona Yatsyna 05.12.2023 19:01
Новини Сумщини очима містян
Фізичний примус: запекла боротьба принципів і обставин

Психічне ставлення людини до вчиненого кримінально караного діяння, вирішує її долю під час судового процесу. Саме сукупність емоційних, пізнавальних та...

Свирид Голохвастов
Наші бажання - найперша справа

сказали у КП "Міськводоканал"СМР і вирішили підвищити собі улюбленим заробітну плату.... 1

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.