Блоги

Роздуми вголос...

Мінімальний тариф на газ для населення підвищили в 3,3 рази !!!

Роздуми вголос...
Можливо я не правий, так як не э экспертом в цій галузі, тому поправте. Але...
Мінімальний тариф на газ для населення підвищили в 3,3 рази !!!
Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила мінімальний тариф для населення на газ, що використовується для опалення, в 3,3 рази (на 1791 гривні за 1 тис.куб. м.) - до 3600 гривні за 1 тис. куб. м.
Така ціна буде діяти на обсяг до 200 куб. м на місяць і лише в опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня). Обсяг понад 200 куб. м на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ буде оплачуватися за ціною 7188 грн. за 1 тис. куб. м.
Ціна газу, що використовується населенням для приготування їжі та підігріву води, зросте з 1182 грн за тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб м.
В обґрунтування чергового підвищення тарифів, ще в жовтні 2014 прем'єр-міністр заявив: після міжнародного аудиту, проведеного в українських компаніях, з'ясувалося, що облгази за нормативами 20-річної давності списували по 10 куб. м газу на людину. Приблизно половина йшла не населенню, а комерційним структурам. Це мінімум 5-6 млрд куб. м неврахованого палива на суму $ 3-4 млрд. Тоді ж Кабмін знизив норми газу для населення з розрахунку на одну людину з 10 до 6 куб. м. однак на думку експертів навіть нинішня норма завищена мінімум в два рази. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин в бесіді з НВ зазначив, що тільки у 6% кінцевих споживачів є газові лічильники, а регуляторів - і того менше. Плачевна ситуація і у тепловиків. Наприклад, найбільший гравець на ринку КП Теплопостачання міста Одеси обслуговує 12,5 млн кв. м, і його послугами користується 467 тис. осіб, тільки 3,2% яких мають лічильники тепла. У найбільшої теплопостачальної компанії України - Київенерго - 33,1%. Як правило, компанії-постачальники тепла і газу обманюють своїх споживачів, списуючи на них більше ресурсу, ніж ті витратили насправді. "Це стає очевидним після встановлення лічильника на газ, коли споживач починає платити на 40-50% менше, або установки лічильника на тепло і терморегуляторів - економія виходить на рівні 20-25%", - підрахував глава наглядової ради групи компаній Укртепло Іван Надєїн.
Але я не можу зрозуміти, як підняття ціни на газ в рази дозволить ліквідувати цих схеми. Якщо обліку газу немає, то його все одно будуть красти і продавати комерційним структурам і ніяке підвищення ціни це злодійство не зупинить. Найдешевше і ефективне вирішення питання зі злодійськими схемами - це встановлення по всій країні теплових і газових лічильників, а ніяк не підвищення тарифів. Якщо лічильник є й облік газу забезпечений, то його вкрасти неможливо, а якщо урахування немає, то будуть красти незважаючи на його ціну.
Уряд і МВФ кажуть, що Українці платять не ринкову ціну за газ і дефіцит нафтогазу досяг 7% ВВП. Але як ми можемо платити ринкову вартість якщо при нинішньому курсі євро, середня українська пенсія в 50 разів нижче ніж в Європі, а зарплата в 30 разів. Нам обіцяють субсидії, але навіть їх зможуть оформити далеко не все, що призведе до неплатежів і повного колапсу всієї системи. Але навіть якщо субсидії адміністративно оформлять всім, то чим це краще ніж дотування Нафтогазу.
Давайте уявимо, що держава замість централізованих дотацій Нафтогазу, буде виплачувати десятки мільярдів гривень у вигляді субсидій ПРИВАТНИМ облгазам! Цікаво хтось вірить, що вони будуть вчасно і чесно розраховуватись за газ або хтось забув про те, як кілька років тому облгазам списали 4,5 млрд. дол., заборгованості за газ. Що завадить зробити теж зараз, більш того отримавши такі гроші власники облгазів просто кинуть їх на валютний ринок, обваливши гривню ще сильніше і знизивши свої платежі Нафтогазу за рахунок девальвації та гіперінфляції. Ці ризики настільки очевидні, що не враховувати їх може навіть не знаю хто.
Дефіцити держбюджету і нафтогазу насправді віртуальні. Тому що Україна просто платить за газ із золотовалютних резервів і записує ці платежі як дефіцит Нафтогазу та держбюджету, який формально його дотує. Нам кажуть, що це погано, якщо держава вимушена фактично викуповувати за рахунок своїх мізерних золотовалютних резервів газ для Нафтогазу. Але що зміниться навіть якщо населення якимось дивом буде платити ринкову ціну за куплений у Газпрому газ. Вся оплата за газ йде у валюті за рахунок золотовалютних резервів, тому що якщо Нафтогаз піде на міжбанк з пропозицією про покупку декількох мільярдів доларів, то гривня вже завтра коштуватиме 100 грн. за дол. Тому проблеми з оплатою газу, жодним чином не залежать від ціни на газ для населення, тому що воно платить за нього в гривнях, а державі потрібні для його оплати тільки долари. А проблеми з валютою потрібно вирішувати працюючи з експортерами, в тому числі за допомогою прокуратури, а не граючись з тарифами ЖКГ.
Ще раз повторюся, якщо зараз нафтогаз дотують безпосередньо не запускаючи десятки мільярдів надрукованих гривень на ринок, то МВФ нам пропонує цю схему поміняти і десятки мільярдів надрукованих урядом гривень у вигляді державних субсидій жебракові населенню, абсолютно Невіртуальна зайдуть на рахунки приватних облгазів (Ахметов, Фірташ, Коломойський та ін.), що як я вже писав вище призведе до фінансових зловживанням з боку облгазів, які будуть затримувати платежі і обвалювати гривню, що ще сильніше загострить існуючу економічну ситуацію.
Крім того, подібні експерименти істотно збільшують офіційну інфляцію, яка вже запланована майже в 30%, що обвалює кредитні рейтинги країни і фактично унеможливлює кредитування економіки, що в свою чергу веде до повного колапсу виробництва. Крім того, МВФ хоче що Українці платили ринкову ціну за газ, але ж ця ціна залежить безпосередньо від курсу долара, який безконтрольно зростає і подібне підвищення тарифів, ще сильніше буде обвалювати гривню, що робитиме неможливим встановленням ринкової ціни на газ для населення. Інакше кажучи, чим сильніше будуть підвищувати тарифи і розкручувати інфляцію, під час валютної кризи, тим сильніше буде дорожчати долар і ринкова вартість газу. Тому намагатися вийти на ринкову вартість газу для населення в поточній ситуації просто безглуздо.
Та безумовно ціну на газ для населення потрібно піднімати, але пропорційно зростанню доходів населення і вже точно не в 4 рази. Ми вже пішли на поводу МВФ і зробили валютний курс гнучким, в підсумку, без будь-яких економічних причин (експорт та імпорт вирівнялися при курсі в 12 гривень), гривня за 1 рік знецінилася в 4 рази, банківська система практично перестала існувати, а ми стоїмо на порозі гіперінфляції зразка 90-х років.

Фото

Комментарии

rebel soldier

а слабо подати до суду і відмінити цю постанову Сєні і Ко?

Валерий Оноприй

А слабо заработать?

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.