Блоги

Скільки сумчани переплачують "Сумижитлу"?

Говорити щось добре про роботу КП «Сумижитло» сумчанам не варто – вони давно дали їй відповідну оцінку, далеку від позитивної. Краще поговоримо про гроші, яке це підприємство бере з сумчан.

У кінці серпня КП «Сумижитло» розрахувало нові тарифи, які чомусь абсолютно співпали з попередніми. Директор «Сумижитла» Оксана Хоруженко пояснила це дуже просто: ми збільшили витрати на прибирання під’їздів у будинках та зменшили накладні витрати на 20% - ось і все, «ціфірки зійшлися». Мені ж здається, що це просто небажання зменшувати свої прибутки, які йдуть до кишені нових «господарів» «Сумижитла», про яких вже написав мій колега по опозиції Олег Медуниця. У темній справі нових-старих тарифів від «Сумижитла» також спробували розібратися звичайні сумчани, які звикли рахувати гроші у своєму гаманці. Результат виявився передбачуваний: скарги комунальників на постійну відсутність грошей явно невиправдані. Але все по порядку.Анатолій Віхров, голова будинкового комітету дев’ятиповерхівки по проспекту Лушпи, 33, давно вимагає від «Сумижитла» належного виконання усіх передбачених тарифом послуг. Добиватися цього непросто, а ще важче отримати від ЖЕКу акти виконаних робіт по власному будинку та інші дані. Однак Анатолій Віхров все ж їх отримав. Після аналізу документів та складових нового-старого тарифу з’ясувалося, що лише за прибирання прибудинкової території підрядник, який виконує ці роботи, отримує від «Сумижитла» лише 60% зібраних з мешканців будинку коштів. Інші 40% йдуть в бюджет «Сумижитла»! Можна припустити, що ситуація із іншми складовими тарифу аналогічна. Також невтішним виявився аналіз щодо оплати за комунальну електроенергію – Анатолій Віхров вважає, що її вартість «Сумижитло» завищує щонайменше на 30%. Саме тому на загальних зборах, що відбулися 8 вересня, мешканці будинку визнали ці тарифи завищеними і надіслали свої пропозиції щодо тарифів до «Сумижитла». Але ж, якщо вірити меру Геннадію Мінаєву, його компаньону Ярославу Куцу та директору КП Оксані Хоруженко, штат працівників у підприємства мінімальний, більшість робіт виконують підрядники. Куди ж йдуть значні суми коштів, які сумчани платять комунальному ЖЕКу, у якого хронічно немає коштів на ремонти? Відповіді немає, але здогадатися неважко. Хтось посміхнеться, прочитавши це: як можна робити висновки, використовуючи непрофесійний аналіз тарифів? Але іншої можливості у простих сумчан перевірити, чи не обраховують їх «спеціалісти» із Сумижила, немає. На сайті КП «Сумижитло» відсутня будь-яка інформація про тарифи, їх складову та метод розрахунку. Навіть краще – там немає самого розділу «Тарифи». Спробуйте уявити щось подібне у Европі, хоча прапори ЕС над містом майоріють... До речі, з легкої руки мера Геннадія Мінаєва, який, власне, і є батьком «Сумижитла».За минулі два роки комунальний ЖЕК не змогли перемогти ні прокуратура, ні фініспекція, ні депутати міськради. Може здатися, що тепер, коли у нього такий впливовий «дах» в облдержадміністрації, це у принципі неможливо. Однак я так не вважаю. Об’єднавшись в будинкові комітети, прості громадяни здатні багато що змінити. Адже якщо не працюють закони, а чиновники забули навіть про «понятія», безпосередній тиск на владу - єдиний вихід.

Комментарии

                           гость

если мыкола умный, да и при должности, и с математикой дружит, то при таких картах чего мимо антимонопольного и защиты прав потребителей, да суда нашего с прокуратурой?кишка тонка ...для кого этот спич

0542

 
если мыкола умный, да и при должности, и с математикой дружи

Ну да тебе Микола плохой, а не Сумыжулье. Первый Гость -троль, однозначно! 

Гост

Если Клочко юрист та еще и политик, то организация массовых исков в суды + прокуратура это какбэ его путь. Но он пишет опусы и все. симптоматичненько

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.