"Беркуты" возле суда избивали хулиганов (дополнено 16.11)

Возбуждено уголовное дело по факту хулиганских действий группы лиц возле здания Ковпаковского суда в Сумах. Комментарий начальника Сумского ГОВД Павла Прихожая.

13 ноября следственный отдел сумской милиции возбудил уголовное дело по части 3 статьи 296 Уголовного кодекса Украины (хулиганство, то есть грубое нарушение общественного порядка, связанное с сопротивлением представителям власти, исполнявшим обязанности по охране общественного порядка). Дело возбуждено по факту хулиганских действий группы лиц, который имел место в тот же день около 12 часов возле здания Ковпаковского местного суда по улице Первомайской, 12 в городе Сумы. Об этом ЛІГАБізнесІнформ сообщили в пресс-службе Генеральной прокуратуры Украины.

В ходе следственной проверки установлено, что под предлогом поддержки лиц, в отношении которых суд утром вынес решение об административном аресте, упомянутая группа граждан в количестве около 100 человек из хулиганских побуждений стала препятствовать вывозу арестованных из помещения суда к месту отбытия наказания. При этом часть агрессивно настроенных молодых людей стала громко выкрикивать грубые бранные слова, высказывая негодование законными действиями сотрудников милиции. Грубо нарушая общественный порядок и демонстрируя явное неуважение к обществу, эти лица стали оказывать физическое сопротивление представителям власти, исполнявшим обязанности по охране общественного порядка. Группа начала раскачивать конвойный автомобиль с экипажем и бить людей, находившихся возле помещения суда, в том числе работников милиции, пытавшихся пресечь хулиганские действия. Только благодаря вмешательству дополнительных сил милиции и применению специальных средств, хулиганские действия удалось прекратить. При этом двое сотрудников милиции получили телесные повреждения и обратились в медицинские учреждения.

Прокуратура проверила законность применения сотрудниками подразделения милиции «Беркут» специальных средств – резиновых дубинок «ПР-73» и вещества «Терен-4» — во время указанных событий. Проверка установила, что специальные средства работники милиции применили в строгом соответствии с требованиями Закона Украины «О милиции» и ведомственными нормативными документами МВД Украины. В связи с этим 15 ноября было отказано в возбуждении уголовного дела против работников милиции на основании пункта 2 статьи 6 Уголовно-процессуального кодекса Украины – из-за отсутствия в их действиях состава преступления. Расследование уголовного дела по факту хулиганских действий взято на контроль прокуратурой.

В понедельник на сайте мэрии появился комментарий начальника Сумского ГОВД Павла Прихожая.

Павло Прихожай повідомив, що 1 листопада близько 3.30 год. група людей – до 30 чоловік, частина з яких перебувала у нетверезому стані, зібралася біля дільниці №46, яка знаходиться у приміщенні концерну «Укрросметал». Вони стали вимагати ознайомити їх з результатами голосування на дільниці. Члени дільничної комісії запропонували одному з них зайти в середину і ознайомитися з протоколом, що і було зроблено. Після цього група людей почала вимагати, щоб і їх допустили в середину. Охорона відмовилася, зважаючи на пізній час і таку кількість людей. Тоді громадяни, які зібралися біля дільниці, намагалися силоміць зайти до приміщення, напираючи на вхідні двері. В результаті цього було розбите скло на дверях.

Було викликано наряд міліції, який після прибуття запропонував для з’ясування обставин інциденту 13 сумчанам проїхати до відділку міліції. Частина з них почала чинити опір, але їх доставили у відділок.

У відділенні міліції з’ясувалося, що один із затриманих – журналіст, його відпустили. Як відпустили жінку та двох нетверезих сумчан після складання відповідного протоколу.

Щодо решти, то були складені протоколи про злісний спротив законним вимогам працівників міліції за статтею 187 Адміністративного кодексу України. Через дві години їх відпустили, а матеріали були направлені до Ковпаківського суду.

Суд повістками викликав громадян на судове засідання 12 листопада на 13.00, але з’явився лише один з них. Наступного дня до приміщення суду для розгляду матеріалів у суді було доставлено 6 громадян. Двох не виявилося вдома.

Суд п’ятьом затриманим визначив міру покарання — 10 діб адмінзатримання. Ще одного, малолітнього сумчанина, було віддано під опіку батьків.

Біля приміщення суду зібралася група людей, яка стала чинити перешкоди виїзду конвойного автомобіля із затриманими. Співробітники міського відділу міліції, Ковпаківського райвідділу та підрозділу «Беркут» – до 20 чоловік, які знаходилися у приміщенні міському відділі міліції, намагалися розчистити шлях для автомобіля та конвою. Згідно з інструкцією, ніхто не має права наближатися до такої машини, тим паче, чинити перешкоди її виїзду.

Люди, які перешкоджали виїзду спецавтомобіля, першими почали нападати на правоохоронців. Останні прийняли рішення застосувати спецзасоби – гумові кийки та газ «Терен – 4», повідомив Павло Прихожай.

Три співробітники міліції отримали тілесні ушкодження, знаходяться у обласній лікарні. Чотирьох громадян також було доставлено до обласної лікарні. Після надання їм медичної допомоги, вони були відпущені.

Слідчим відділом міської міліції розпочав кримінальну справу за частиною 3 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство, грубе порушення громадського порядку, пов’язане зі спротивом представникам влади, що виконували обов’язки по охороні громадського порядку. Прокуратурою міста перевірено законність застосування правоохоронцями спецзасобів – гумових кийків та речовини «Терен-4». Перевіркою встановлено, що їх застосування співробітниками «Беркуту» відповідає Закону України «Про міліцію» та відповідним нормативно-правовим документам. Прокуратура також взяла під свій контроль розслідування кримінальної справи по факту хуліганських дій.

"Данкор online"

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.