«Сумиагроліс»: масштабні вирубки незаконні?

Мальовнича місцина на Баранівці, що належить Великочернеччинській сільській раді, змішаний ліс, де багато великих сосен та чудове, лікувальне повітря. Але хтось цинічно вирубує тут найкращі дерева. Ви будете здивовані, але, як розповідають члени громадського руху «Патріоти України» Сумщини, вандалізмом займаються представники облагролісу.

Історія з бородою 

Виявляється, проблеми з "Сумиоблагролісом" почалися дуже давно. Засновник цього підприємства, створеного в 2000 р., – обласна  рада, отож власник спільних лісів – територіальні громади сіл, селищ та міст регіону.

Спочатку справи підприємства йшли вгору. Інакше й бути не могло: деревина – товар архіліквідний, наросло її багато – бери, пиляй і заробляй гроші. Так райагролісгоспи й робили – їх створили у складі облагролісу 18 (по одному на район). 

До 2005 р. Сумський обласний агроліс став одним з найкращих в Україні. Та в державі пройшла глобальна «люстрація», у той час від політичної та економічної влади було усунено 16  - 18 тисяч посадовців. Замість професіоналів посади посіли «свої» люди, часто не спеціалісти.

«Сумиоблагроліс» очолив Григорій Савченко – депутат облради від БЮТ, механік за освітою. Він замінив на керівній посаді Володимира Саєнка – заслуженого лісівника України, авторитетну, навіть легендарну в колі фахівців людину.

Наслідки зміни керівництва не забарилися: Григорій Савченко почав наполегливо дбати про власні інтереси. Це за декілька років призвело до суттєвого зменшення площі лісових насаджень, розкрадання деревини на 12 млн. грн., зниження зарплатні та звільнення великої кількості працівників, особливо професійних керівників.

Тому в 2009 р. збитки підприємства досягли понад 13 млн. грн. і Савченка звільнили. Наступний керівник «Сумиагролісу» Олександр Дем’яненко декілька років подовжував безвідповідальну діяльність попередника, його звітність мала суттєві розходження з реальним станом справ, а велика кількість працівників отримувала лише 25 % зарплатні. 

Депутати облради звільнили його в 2013 р. і призначили в. о. генерального директора ОКАП «Сумиоблагроліс» Дмитра Нагорного, а 17. 03. 2015р. відбулася нарада щодо підсумків роботи підприємства за 2014 р. під його керівництвом.

Зі звіту відомо, що протягом 2014 р. створено 559,0 га лісових культур. Якби не було з чим порівняти, цифри здаються значними, але ще за керівництва Савченка, коли підприємство з року в рік працювало гірше й гірше, щороку зменшувались площі лісових насаджень.

В 2007 р. працівники «Сумиоблагролісу» насадили 971 га лісу , в 2008 – 930 га, а в 2009 – лише 812 га. Ми бачимо, що тенденція до зменшення лісових насаджень продовжується. І навіть відомо (з того ж звіту), що на 2015 р. заплановано посадити ще менше – усього 475 га лісових культур.

Як встановили члени громадського руху «Патріоти України», «Сумиоблагроліс» ледве зводить кінці з кінцями, працівники отримують мізерну заробітну плату, а вирубка лісу збагачує лише керівництво підприємства, бо вирублені дерева на будівельному ринку коштують великих грошей.

Проти злочинної недбалості Микола Полілуй, депутат Сумської облради, написав звернення в прокуратуру, але на нього не відреагували. Йому відповіла прокурор Мироненко Т. Є., що на цей час підстав для прокурорського втручання не вбачається.  

Але члени громадського руху «Патріоти України» Сумщини продовжують шукати правди в прокуратурі та в УМВС області, сподіваючись, що їх почують, і злочин, який нова влади вчиняє перед очима сумчан, вдасться зупинити.

Ось про яке становище справ у лісовому господарстві нам розповів Микола Полілуй: «Мені, як депутату Сумської обласної ради, стало відомо про проведення ОКАП «Сумиоблагроліс» вирубки товарного лісу на площі 13 га на території Великочернеччинської сільської ради в районі садового масиву «Чисті пруди».

Виїхавши на місце, я встановив, що вирубалися сосни віком близько 50 років обхватом стовбурів від одного до двох метрів. Усього вивезено близько 200 товарних сосен. Вирубка проводилася вибірково. Перевага надавалася тим деревам, до яких був зручний під’їзд автотранспорту.

Зарості дикого клену, чагарники, якими захаращений увесь ліс, сухостій, дерева з дефектами залишилися на місці. Як зазначили місцеві жителі, два роки тому в цьому ж лісовому масиві, що знаходиться на березі р. Псел, були вирубані берези, причому сухі та дефектні дерева стоять досі.

І все це відбувається на фоні щорічного, починаючи з 2005 р., зменшення площ лісових насаджень – це той основний показник, без якого будь-яке лісове господарство не має майбутнього, хоча по телебаченню нам щорічно традиційно показують сюжети в яких очільники області власноруч висаджують дуби. Також викликає подив той факт, що підприємство, в постійному користуванні якого 161,2 тис. га лісових насаджень, працює збитково».

Спираючись на ці факти, Микола Полілуй направив депутатський запит першому заступнику голови Сумської обласної ради Лаврик В.І. з вимогою провести перевірку наведених фактів, надати наявну в ОКАП «Сумиоблагроліс» дозвільну документацію на вирубку лісу на території Сумського, Краснопільського, Глухівського та Шосткинського районів у 2014 р. із зазначенням обсягів вирубки та плани на 2015 р. помісячно, вказавши місця вирубки.

Також депутат вимагає провести перевірку (з залученням правоохоронних органів) відведених ділянок суцільних та вибіркових санітарних рубок на предмет заниження висоти та товщини спиляних дерев, їх кількості та товарності спиляного лісу.

Микола Полілуй вважає, що треба провести перевірку наявності профільної освіти у керівника ОКАП «Сумиоблагроліс». У разі її невідповідності займаній посаді запропонувати депутатам на черговій сесії Сумської обласної ради висунути кандидатуру на посаду керівника цього комунального підприємства з числа осіб, які мають досвід роботи у лісовому господарстві та відповідну освіту.

Депутат розповідає: «Ще в березні 2014 р. за посаду керівника «Сумиоблагролісу» боролися певні політичні сили («Свобода», «Воля народу», «Рідне місто»), вони лобіювали свої інтереси. Тоді я вніс пропозицію провести конкурс в два тури: спочатку зробити відбір, щоб знайти фахівців, потім визначити умови діяльності «Сумиоблагролісу», в яких прописати основні положення по контракту з керівником підприємства, і провести кінцевий конкурс, затвердивши людину на засіданні облради.

Лише тоді ми зможемо вимагати результатів якісної роботи від директора «Сумиоблагролісу», а поки буде діяти схема ручного керування та втручання в діяльність роботи облради та лісового підприємства певних депутатських груп, буде залишатися така проблематика. Стан «Сумиоблагролісу» просто волаючий. Він потребує інвентаризації та санації стосовно лісового фонду і наведення адміністративного порядку серед працівників-керівників районів та області.

Традиційно мотивація  була в переробці та поновленні меж лісового фонду Сумщині. Тому від Середина-Буди до Охтирки лісогосподарська справа не може вестися в односторонньому вигляді. Потрібно в регіональних умовах викласти карти лісового господарства, інвентаризовані і публічно затверджені в районах та на обласному рівні.

Зараз немає прозорості діяльності підприємства, де створюються заготівельні та відновлювальні роботи з лісовим фондом, немає і керівника, який це зробить. Проблема в управлінському прихованому механізмі отримання сировини, яка складає комерційну цінність на ринку.

Цей управлінський ресурс діє на вимогу керівників обласної адміністрації, політичних партії та тих депутатів ВР, які контролюють його, маючи свої фінансові інтереси. Ця вертикальна корупція, маніпуляційні ручні схеми створювалися протягом 15 років на всіх рівнях «Сумиоблагролісу».

Тому призначення фахового, незаангажованого керівника цього підприємства не вигідно ні облдержадміністрації, ні депутатському колу «Воля народу», які контролють Ямпільський та Глухівський, Кролевецький, Середина-Будський райони.

Питання про конкурсні умови стосовно контракту з керівником «Сумиоблагролісу» не один раз підіймалося протягом 2014 р. і в цьому році. По комунальному підприємству зараз зроблені перші кроки перезавантаження положень діяльності, на 41 сесії були розпочаті нові тенденції його розвитку та прозорої економічно обґрунтованої роботи на території Сумської області.

Перед депутатами буде ставитися питання про припинення лобіювання деякими політичними колами злочинного знущання над лісовим фондом Сумщини та громадою. Громадськість повинна взяти під свій контроль законність відношень до всіх зелених насаджень Сумщини: лісів, паркових зон, заповідників, щоб їх берегли, розсаджували і розвивали.

Хочу підкреслити не державний, податковий, законний облік, а облік депутатів, чиновників, управлінців, зацікавленість яких довела сьогодні до стагнації  «Сумиоблагроліс». Ті депутати, що працюють не прозоро, не публічно, а кулуарно, коридорно, кабінетно, що вибудовують корупційні  шляхи керування підприємствами повинні притягатися до відповідальності прокуратурою, УМВС та фінконтролем. Які наразі теж зараз фінансово заінтересовані, тому боротьба іде на всіх рівнях з депутатами ОДА і чиновниками перелічених установ.

Поки не розчиститься цей чагарник корупції, говорити за прозорість та прибутковість роботи підприємства неможливо. Тому громада і депутати повинні поєднатися, щоб разом зняти тягар тиску та недбалості з «Сумиоблагроліс».

Лісовий фонд продається на біржах держлісгоспу, агролісгоспу, через біржові торги. Його повинно продавати з залученням ринкових чинників, що дають можливість відкритого бізнесу з лісовим господарством Сумщини. Бо штучно створюються біржі, що працюють за схемами управлінського механізму, яким приховуються оборудки чиновників.

Сумщині потрібно створити нормальний механізм товарних бірж з ринковими відносинами відкритими для громадського контролю. Видача ліцензій та інші питання по використання надр Сумської області повинні бути під громадським контролем. В умову біржової торгової палати має бути покладена децентралізація влади, щоб її контролювали не чиновники, яких можна купити, а громада.

«Сумиоблагроліс» повинен методично розчищати лісовий фонд та залучати технології переробки, створювати заготівлю не лише товарної деревини, але й проміжної для забезпечення потреб населення і створення переробних підприємств пелетів, деревини для будівництва та меблевої промисловості. Головне завдання «Сумиоблагролісу» – інвестування в технологічне обладнання, яке поглиблює переробку, створює додаткову вартість з залученням на ринок нових видів товарів.

Ось ще приклад викритого злочину: у Липоводолинському районі вирубали цілий дубовий гай. Документи на вирубку цих дерев були зроблені заднім числом, бо на потребу обуреній громаді були надані лише через три тижні. Але ж документи в таких ситуаціях мають бути відразу, а не вироблятися пізніше. Вирубки цілих гаїв мають бути запланованими, прописаними в плані, і громаду сповіщають заздалегідь.

На цих прикладах ви бачите, з чим потрібно боротися в «Сумиоблагролісі». І ще залишилося багато прихованої інформації, що потребує перевірки. Тому звертаюся до громади, до всіх фахівців лісогосподарської справи, взяти на громадський контроль в кожному регіоні, місті та селі такі питання. Лише разом з вами ми зможемо подолати неспроможність чиновників, яка є сьогодні в лісовому господарстві Сумщини.

Адреса приймальні громадського руху «Патріоти України» вул. Харківська, 5/1 к. 303, тел. 603–675, наш сайт: http://patriotu-sumy.at.ua/». ®

Аніта Пушкар

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Дай дорогу наступному дню
Дай дорогу наступному дню
Театр Сумський обласний театр для дітей та юнацтва
17.00
Лисиця, що впала з неба
Лисиця, що впала з неба
Театр Сумський обласний театр для дітей та юнацтва
24.04.2024 - 11.00; 26.04.2024 - 17.00; 27.04.2024 - 11.00
Пісня буде поміж нас
Пісня буде поміж нас
Концерты Сумська обласна філармонія
17.00
Художня виставка "Тарас Шевченко: у просторі часу"
Художня виставка "Тарас Шевченко: у просторі часу"
Выставки Сумський обласний художній музей ім.Н.Онацького
Виставка живопису "З Україною в серці"
Виставка живопису "З Україною в серці"
Выставки Сумська міська галерея
Художня виставка "Україна – це наша земля, Україна єднає серця"
Художня виставка "Україна – це наша земля, Україна єднає серця"
Выставки Бібліотека Сумського державного університету
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.