Сумський бюджет та його можливості

Сумщина задекларувала кошторис 15 січня, раніше за багато інших областей.

Попри те, що обласний бюджет було прийнято голосами 69 депутатів, на думку депутата Сумської облради Миколи Полілуя, ніхто не зрозумів, що в ньому. Чому, він розповів нам у інтерв’ю: 

«Підготовча робота з бюджетом була відсутня. Працювати над цим документом, який нібито включає фінансову децентралізацію, за регламентом потрібно не менше 5 днів, але його подали лише вранці перед сесією. «Інновація» по-сумські у виконанні М. Клочка полягала в несподіваності порядку денного, по суті обрання заступника облради і складення його повноважень в зв’язку з призначенням головою Сумської ОДА.

Першим питанням сесії мав бути розгляд бюджету та соціальних програм області, а не обрання заступника облради, на вирішення якого витратили більше години. А ось питання бюджету та розвитку були за №№15 – 16 і їх прийняли за 5 хвилин.

Це ставлення керівництва області до реформ, соціально-економічного розвитку та бюджету Сумщини. Фактично судьба року фінансового життя області вирішувалася 5 хвилин! Фракція «Батьківщини» пропонувала питанням №1 поставити розгляд бюджету, №2 - програму розвитку і звернути увагу депутатів на важливість опрацювання і прийняття цих питань першими.

Група депутатів «Сила народу» взяла на себе відповідальність, щоб порядок денний залишити в тому вигляді, який був раніше запропонований. Депутати фракції «Батьківщина» не голосували за порядок денний та заяву М. Клочка тому, що вважаємо: головне питання - життя області відображається в бюджеті, де повинен відбуватися соціальний захист населення та розвиток промисловості, підприємництва та інфраструктури Сумщини.

Найголовніше: питання про 137 млн. грн., які заблокувало казначейство по Сумській області, по розрахункам і зобов’язанням районних адміністрацій, сільських та селищних рад не знайшли пояснення, також не виконано ряд програм і рішень обласної та районних рад, в яких знаходяться інтереси місцевих і сільських громад.

Щоб з’ясувати, які проблеми мають прийняті кошториси, ми взяли інтерв’ю у голови міської ради, мера міста Ворожби Андрія Дружченка і голови сільської ради с. Кровне та асоціації сільських рад Сумського району Юрія Харченка.

Розмова з Андрієм Дружченком почалася з питання:

  • - Андрій Вікторович, наскільки бюджет зрозумілий для дій?

- Лише на 60%. Раніше було зрозуміло, звідки і які податки надходять. А на цей час багато нового, і є вірогідність, що бюджети не будуть виконані. Наприклад, акцизні збори на тютюнові та лікеро-горілчані вироби. Цей податок не для невеликих містечок. У Ворожбі мало торгівельних точок, щоб мати суттєві прибутки з цього податку.

  • - Вам дали нові повноваження?

- Ні, навіть дошкільні заклади хотіли перевести на обслуговування районних бюджетів. У нас залишається лише благоустрій, і майже ні на які процеси ми впливати не можемо.

  • - У рамках своїх повноважень ви можете скласти прибуткову частину?

- Раніше наш бюджет становив майже 3,5 млн. грн. У 2015 р. він зменшується до 1,7 млн. грн. На даний час ми як засновники садочків, утримувати їх не маємо повноважень. Юридично вони наші, але кошти на утримання будуть йти як дотації з державного бюджету.

  • - Ви можете збалансувати свої прибутки та витрати на 2015 р.?

  • - З того, що ми запланували в 2014 р., виконаємо лише 30%. Говорять, нібито нам дали нові повноваження. Навпаки, у зв’язку зі зменшенням податків зменшилися і повноваження. Для нас усе нове, поки ставимося з пересторогою: є сумніви, що бюджети гарні і територія буде розвиватися. 

    А ось які коментарі дав голова сільської ради с. Кровне Юрій Харченко:

  • - Юрій Володимирович, наскільки вам зрозумілий для дій бюджет?

  • - Реально бюджет забезпечений на 5 місяців з одних позицій, з других на 8, і з жодної на весь рік, тобто велика недостача бюджету. Щоб ви зрозуміли масштаб: на утримання апарату сільської ради потрібно на рік понад 200 тис. грн., а пропонують 74 тис. грн., це навіть не за нормативами. На переповнені дитячі садочки за нормативами дали коштів на 8 місяців, а майже порожні школи забезпечують без нормативів.

- Які нові повноваження ви отримали?

- У нас взагалі їх забрали. Якщо раніше коштами бюджету розпоряджалися сільські ради, то зараз ми будемо існувати на подачки з районного бюджету, які культурно назвали субвенціями. Сільські ради забезпечені коштами лише на 3 місяці, а потім змушені будуть саморозпуститися. І це буде ідеальна позиція для проведення територіальної реформи. Її, можливо, будуть проводити будь-як, бо вже взагалі нікому буде захищати інтереси громад. 

Улітку в Полтаві була зустріч голів сільських та селищних рад Харкова, Полтави та Сум з головним ідеологом територіальної реформи Юрієм Ганущаком. Ми йому казали, що реформа у нинішньому вигляді абсурдна, та на наші пропозиції відповіли, що буде або по-їхньому, або ніяк.

Нашу сільську раду, наприклад, ліплять до Хотіні: в 1964 р. там був районний центр, а зараз це згасаюче селище. У нас за останні 3 роки з’явилося 180 робочих міст, яких зроду не буде в Хотіні. Але нас туди хочуть насильно втулити, що взагалі економічно безперспективно.

Зміни в Бюджетному кодексі нелогічні, багато суперечностей між законними та підзаконними актами.  Ми (голови асоціацій сільських рад районів та областей) збираємося їхати 27 січня у Київ з пропозиціями про зміни до бюджетного та податкового кодексів. Будь-яку дурницю можна колись виправити, та чи є бажання у наших можновладців?

Завершив нашу бесіду стосовно задекларованого бюджету Микола Полілуй:

"Прийняття таких важливих фінансових документів повинно бути прозорим, з поясненнями і корегуванням згідно з пропозиціями районних, сільських та селищних голів. Мені незрозуміле чому такий документ подали депутатам і так маніпулювали депутатами в розрізі фінансового кошторису області. Хто взяв відповідальність подати такий документ? І хто буде його виконувати? 

Щоб можна було працювати на перехідному етапі, потрібно проводити консультації, навчання, має бути відповідна людина. Повинна відбуватися консолідація фінансового документу. Я ще вивчаю цей бюджет і буду подавати свої пропозиції стосовно його статей. Можу сказати, що наповнити по суті бюджет та реалізувати деякі статті практично неможливо – це централізація бюджетних надходжень!

Аналізуючи обласний та місцеві бюджети, ми бачимо, що держава забрала в центр більше податків, ніж у минулі роки. З такими бюджетами у виграші залишилися лише великі міста – обласні центри, а селища і села отримали набагато меншу дохідну частину. Як виживати?

Звертаюся до голів сільських, районних рад відпрацювати і подати свої пропозиції голові Сумської ОДА М. Клочку та заступнику облради В.І. Лаврик до опрацювання повноважень і подання звернень до Кабінету Міністрів і Верховної Ради про внесення змін та пропозицій до Податкового кодексу та бюджету.

Вважаю, потрібно провести публічне слухання з бюджету в присутності ЗМІ та звернутися до Кабміну з ініціативою корегування бюджету для відображення реального життя українця, сумчанина. Фінансовий документ має бути частиною прозорої реформи, викликати довіру до виконавчої гілки влади, а не централізувати інтереси провладних кланів.

Найголовніше, в основі будь якої реформи, децентралізації повинна бути людина, сумчанин, українець!  А всім сумчанам хочу довести: за виконання реформ, погашення казначейських боргів, проведення бюджету 2015 р. відповідальність повинна нести команда ОДА на чолі з М. Клочко". ®

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.