Видатки України на оборону минулого року зросли на 50%

Світові витрати на оборону у 2023 році сягнули понад $2,4 трлн, показавши зростання на 6,8% порівняно з попереднім роком.

Про це йдеться в аналітиці Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), пише psm7.com..

Військові видатки України минулого року зросли на 51% — до $64,8 млрд. Ця сума становить 58% загальних державних видатків та 37% ВВП. Такі показники виводять Україну на восьме місце серед країн світу за витратами на оборони.

Аналітики зазначають, що витрати України на воєнні потреби у 2023 році становили 59% від російських. Однак Україна також отримала військову допомогу щонайменше на $35 млрд, зокрема $25,4 млрд – від США. У сумі ця допомога та власні оборонні видатки України були еквівалентні приблизно 91% воєнних витрат рф.

У росії торік витрати на оборону зросли на 24% і становили $109 млрд (5,9% ВВП і 16% видатків держбюджету). Це на 57% більше, ніж у 2014-му, коли вона анексувала Крим.

Перше місце за військовими витратами зайняли США — $916 млрд або 37% військових витрат у світі.

Також до п’ятірки світових лідерів увійшли Китай, рф, Індія та Саудівська Аравія. Утім показово, що вторгнення росії в Україну призвело до збільшення оборонних витрат України, рф та низки європейських країн.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.